Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V pátém díle Pohlreichova souboje restaurací proběhl bez nadsázky souboj Davida s Goliášem. Proti sobě se totiž postavily zdánlivě nesouměřitelné podniky: malé pražské bistro Dům u dvou Cibulí a fine diningová restaurace Dian. Vyhrály "cibule" a tak jsme se právě tam vypravili, abychom na místě otestovali "zbraně", kterými majitelé Tiny a Tomáš porazili konkurenčního obra.

Saigon na Smíchově  

Když víte, kde přesně Dům u dvou Cibulí je, pak jedete na jistotu. Když ne, byl by spíš zázrak, abyste si bistra s nenápadným vchodem všimli, natož vešli dovnitř. Zvenku totiž podnik vypadá jako desítky dalších podobných bister v Praze a nemít na Googlu pět hvězdiček a hodnocení 4,9 z celkem 277 recenzí, možná by sem nezavítal ani samotný "velký šéf" Zdeněk Pohlreich. 

Když vejdete dovnitř, po pravé straně vás uvítají do "komínu" vystavěné krabice s nápisem Saigon export a zeď orazítkovaná mnoha jmény s telefonními čísly či jinými kontakty. Vlevo u zábradlí se tyčí umělohmotná světélkující sakura a od stropu visí dráty. 

Posadit se můžete na plastové židličky ke stolečku, který má místo ubrusu zalaminované noviny či letáky ze supermarketů a v čele na zemi kbelík jako malý "odpaďák". Nic z toho ale není náhoda. Všudypřítomný kýč je záměr majitelů Cibulkových, jak ostatně ochotně prozradili v Pohlreichově pořadu. 

Všechny ty plastové košíčky, lžičky, krabičky a jiné serepetičky si přivezli z Vietnamu a asijské zemi také kompletně přizpůsobili interiér. Proto třeba "razítka" na zdi. Nejde o fiktivní dekoraci, ale reálná jména s reálnými profesemi. Eva kadeřnice skutečně existuje a můžete jí zavolat a objednat si střih. 

"Takhle je to ve Vietnamu," vysvětlila nám servírka s tím, že i zde, na zdech smíchovského činžáku, mají reklamu jejich reální přátelé a známí, jako tomu v takových případech bývá v asijských bistrech. 

Koncept, který se pokusí zcela vás přenést svou atmosférou, interiérem i jídlem do Vietnamu, vymyslel česko-vietnamský pár Tiny a Tomáš Cibulkovi. Tomáš pracoval ve špičkové pražské restauraci La Degustation, kde potkal právě Tiny. Společně pak odešli, aby si v době covidu otevřeli bistro, kde se bude vařit a bude to tam i vypadat jako doma u vietnamské maminky. 

A přesně tak jsme se tam cítili i my. Na návštěvu restaurace jsme vyrazili se dvěma dětmi, které, ač to nebylo v plánu, servírkám občas dělaly "zátěžový test", možná náročnější než u Pohlreicha. Přesto obsluha neztratila úsměv na tváři a stále dokola sedmiletému návštěvníkovi vysvětlovala, co se skrývá pod názvy v jídelním lístku i jak se používají dětské hůlky.

Na děti jsou tady obecně připraveni. Jednak díky převaze plastu skoro není co rozbít, jednak jsou zde k mání omalovánky, bloky, pastelky a taky neustálé úsměvy na straně servisu restaurace. 

Bůček jako dort 

A co jsme si zde dali? Karamelizovaný bůček se smaženým vejcem, napařovaný knedlík ve tvaru prasečí hlavičky, plněný opět vepřovým bůčkem a restované hovězí s fazolkami. Doprostřed stolu servírka přinesla tác, na kterém byla rýže, vývar, omáčka, nakládaný lilek, pomeranč a bylinky.  
Vše připravené tak, abychom si mohli v malých mističkách všechno namíchat podle své chuti. Tento způsob stolování vysloveně vybízí ke sdílení a ochutnávání jídla. 
Jestli nás něco dostalo, pak je to naprosto dokonale vyvážená souhra všech chutí mas, doplněná bylinkami, skvěle dochuceným vývarem a křupavým lilkem, připomínajícím naše kyselé okurky. 
Výtečný byl i ledový zelený čaj s citronovou trávou a tradiční vietnamská silná káva, překapávající ve skleničce na slazené kondenzované mléko. 
A jaké jsou zde ceny? Vysloveně příjemné. Za oběd pro dva dospělé a dvě děti, spolu s pitím pro všechny a kávou pro dva jsme zde utratili skoro rovnou tisícovku. Detailněji uvidíte ceny v naší galerii, stejně jako celý interiér i jídlo. 
 
Abychom ale byli objektivní, bylo by teď na místě zmínit i nějaké drobné chybky. Ať už u obsluhy, nebo v jídle, případně kdekoliv v celém podniku. Jenže...nemáme nic. Obsluha byla na jedničku a stejně tak veškeré pokrmy. Máte-li rádi "Asii" a chcete ochutnat něco jiného než tradiční Pho, rozhodně sem zavítejte! My zatím budeme "cibulím" držet palce, aby v Pohlreichově souboji postoupily i dál!
 
Malou ochutnávku, alespoň virtuální, nabízíme nyní i vám v naší galerii: 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více