Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na víkend: Frgálová buchta na plech chutná jako pravý valašský koláč, ale je přitom mnohem jednodušší na přípravu
Zdroj: Toprecepty.cz

Máte rádi tradiční valašské frgále, a nechce vám do dlouhé a složité přípravy? Vyzkoušejte frgálovou, ve které nebudou chybět ani tři oblíbené náplně: tvarohová, maková a povidla.


Co jsou frgály

Tradiční valašské frgály, velké koláče o průměru 30 cm, se připravují z kynutého těsta s několika druhy náplní. Původně dokonce šlo o koláče ze zbytků těst po pečení chleba.

Na jeho přípravu je třeba si ale rezervovat dostatek času, nejvíce zabere proces kynutí. Existuje náhrada klasického frgálu, která je připravena z těsta, které může hned do trouby. Navíc ho rychle a bez vážení připravíme pomocí hrnečků. 

Ať už si vybereme kteroukoliv variantu, tvoří základ tenká vrstva těsta, kterou pokrývá množství náplně.

Jaké náplně patří na frgály

V dřívějších dobách se tyto koláče pekly i ve slané variantě, a to s kysaným zelím nebo s řepou, v dnešní době vítězí sladká náplň. Tradičně patří na frgály tvarohová náplň, povidla, ale i třeba mák. Povidla mohou být jablečná, hrušková, ale i švestková.

Jak na tvarohovou náplň na frgály

Základem tvarohové náplně je tvaroh, ideálně z kostky ne z vaničky (ten je příliš řídký), mléko, moučkový cukr, vanilkový cukr a vanilkový pudink. Můžeme přidat i trochu citronové kůry nebo rozinky namočené v rumu. 

Jak na makovou náplň na frgály

Makovou náplň si můžeme koupit hotovou, ale v ní bývají další příměsi, například cukr. Najdete v ní i kukuřičnou a rýžovou mouku, pšeničnou mouku, aroma apod. Lepší a nijak složité je připravit si náplň vlastní.

Co potřebujete? Základem je 1 1/3 hrnku (250ml hrnek) mletého máku, cukr, citronová kůra, vanilka, skořice. Můžete přidat i strouhaný perník, případně i natlučený hřebíček a 1,5 hrnku mléka. Jak na to? Mléko přiveďte k varu. Pak přisypte mák a míchejte, než začne houstnout. Přisypte cukr, okořeňte skořicí a citronovou kůrou, případně natlučeným hřebíčkem. Směs můžete zahustit i strouhaným perníkem, který dodá i vůni.

Jak na povidlovou náplň na frgály

Povidlová náplň není nijak komplikovaná. Pokud máte povidla domácí, nejspíš budou mít ideální podobu k okamžitému využití. Kupovaná občas bývají příliš hutná, a pak je třeba povidla naředit. Na to je vhodný rum, případně malé množství vlažné vody. Na dochucení využijeme mletou skořici, citronovou kůru a vanilkový cukr dle chuti. Na přípravu se jen vše dobře smíchá.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak upéct frgálovou buchtu na plech

Na frgálovou buchtu si připravte: na těsto: 2 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky a 1 prášek do pečiva. Na tvarohovou náplň: 2 balíčky tvarohu, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink a hrst hrozinek namočených v rumu. Povidla a maková náplň podle výše uvedeného postupu.

Jak na to? Vejce rozklepněte do velké mísy, přidejte cukr a rozšlehejte je. Přilijte mléko, olej, do vedlejší misky nasypte mouku a prášek do pečiva. Smíchejte je a přisypte do velké mísy a vše zpracujte do těsta. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, cukry, pudink a mléko a vytvořte řidší náplň.

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny těsta nalijte na papír a rovnoměrně rozetřete. Na to naneste tvarohovou náplň tak, aby byla opět rovnoměrně navrstvena.

Do jednoho sáčku s ustřiženou špičkou dejte povidla a do druhého opět bez špičky zase makovou náplň. Vemte si sáček s povidly a dělejte silnější čáry přes celou kratší stranu vedle sebe tak, aby se mezi ně vešla ještě maková čára. Nakonec přelijte náplně zbytkem těsta cik-cak. Místy bude ještě vidět náplň.

Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba půl hodiny. Hotovou buchtu můžete ještě mírně poprášit moučkovým cukrem.

Náš tip: Upečte si frgálovou buchtu na plechu podle tohoto videoreceptu:

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si