Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnichovský vepřový řízek je pikantní díky křenu a hořčici. S bramborovým salátem chutná skvěle nejen na Oktoberfestu
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Víte, že v sobotu 16. 9. začal Oktoberfest? Slavný mnichovský pivní festival se nespojuje jen s pivem, ale i se spoustou bavorských pochutin, které se k pivu výborně hodí. Mnichovský řízek možná není tak slavný jako mnichovská klobása, ale to mu rozhodně nijak neubírá na kvalitě. Vynikající je totiž stejně jako vídeňský. 

Vídeňský nebo mnichovský?

Právě vídeňskému řízku se mnichovský řízek nejvíc podobá. O tom vídeňském by se dalo říct, že je takovou klasikou mezi řízky a jedním z rakouských národních pokrmů. Slavný řízek vídeňských restaurací je takřka legendární, vždyť jeho historie sahá do 19. století, kdy specialita inspirována pokrmem cotoletta alla milanese neboli milánskou telecí kotletou se dostala až na vídeňskou císařskou tabuli.

I pravý Wiener Schnitzel se připravuje převážně z telecího masa (i když může být i vepřový), které se musí vyklepat tak dotenka, aby byl řízek velký jako sloní ucho nebo přinejmenším aspoň přes celý talíř.

Klasický trojobal vídeňského řízku se někdy vylepšuje petrželkou, případně se do něj přidává ještě s ohledem na jeho italský původ strouhaný parmazán, jinak je ale půvab tohoto řízku založen na jemné chuti telecího masa, kterou ještě podpoří smažení řízku na másle

Lehce pikantnější řízek

To mnichovský (nebo také bavorský) řízek je chuťově mnohem výraznější, vždyť to také má být pokrm k vyhlášenému mnichovskému pivu, které na Oktoberfestu teče proudem.

Mnichovský řízek se na rozdíl od toho vídeňského připravuje častěji z vepřového. Může být ovšem i telecí. Výjimečný je tím, že se maso navíc dochucuje hořčicí a strouhaným křenem, což mu dodává pikantnější chuť.

Jinak se smaží jako klasický řízek v trojobalu, a pokud možno na másle (ideálně na přepuštěném), i když sádlo je také dobrou volbou. 

Jak na mnichovský řízek s bavorským salátem?

Mnichovský řízek se v bavorských hospodách podává s opečenými nebo šťouchanými bramborami, vynikající přílohou je k němu i bramborový salát. Ten bavorský se hodně podobá tomu vídeňskému. Je totiž také bez majonézy a s octovo-olejovou zálivkou ochucenou hořčicí, díky níž má salát pořádný říz, a s pivem rovněž chutná báječně.

A pokud se na Oktoberfest nechystáte, můžete si pravý mnichovský řízek s pravým bavorským bramborovým salátem připravit podle následujícího receptu. Jak na to?

Na řízek budete potřebovat: 2 vepřové kotlety naklepané na tenké plátky, 1 lžičku pikantnější hořčice, 1 lžičku křenové pasty, 1 vejce, 30 ml podmáslí, 2 lžíce hladké mouky, strouhanku na obalení a sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení.

Na salát si připravte: ½ kg salátových brambor, 1 cibuli (o váze cca 60 g), svazek pažitky a petržele, 100 ml zeleninového vývaru, 1 a ½ lžičky vinného octa, 1 lžičku pikantnější hořčice, 1 a ½ lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř a špetku cukru na dochucení. 

  1. Nejprve si připravte brambory na salát. Brambory omyjte a vařte ve vodě ve slupce cca 20-25 minut. Poté je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte nadrobno. Pažitku a petrželku omyjte, osušte a nasekejte najemno. 
  2. Zeleninový vývar s cibulí a jednou lžičkou octa přiveďte k varu, 5 minut povařte, zalijte jím ještě teplé plátky brambor a promíchejte ve velké míse, dokud se z brambor neuvolní škrob a nezahustí zálivku. Nakonec do salátu přidejte hořčici smíchanou s olejem, dochuťte solí, cukrem, pepřem a zbylým octem. Bramborový salát nechte vychladit a před podáváním jej posypejte pažitkou a petrželkou. 
  3. Na řízky naklepejte kotlety a z obou stran je důkladně osolte a opepřete. Smíchejte hořčici a křen a směsí potřete kotlety. Nechte je pak v lednici odležet asi 1 hodinu. 
  4. Na jeden talíř nasypejte strouhanku, na jiný mouku a v hlubokém talíři prošlehejte vejce s podmáslím. Každou kotletu nejprve obalte v mouce, pak ji namočte do směsi vajíčka a podmáslí a nakonec obalte ve strouhance. 
  5. Na pánvi rozehřejte dostatečně máslo (sádlo) a řízky na něm smažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na ubrousku a podávejte s bavorským bramborovým salátem. 

Náš tip: Máte-li rádi vepřové řízky, můžete zkusit tyto v netradiční úpravě podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více