Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mletý máslový řízek
Zdroj: Toprecepty

Řízek může mít nespočet podob a každá domácnost má jistě recept na ten nejlepší. Za vyzkoušení rozhodně stojí i voňavý máslový řízek z mletého masa podle propagátora české kuchyně, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.

Řízek v české kuchyni

Řízky se nejčastěji připravují jako obalený a osmažený plátek masa nebo jako tzv. přírodní řízek, tedy bez obalování a se šťávou vzniklou na stejné pánvi. Známý je také holandský řízek z mletého masa smíchaného s nastrouhaným sýrem, vodou, petrželkou, solí a pepřem. Holandský řízek obalujeme v trojobalu a smažíme stejně jako klasický řízek.

Na máslový řízek podle Jaroslava Sapíka se dá použít jemně mleté maso, ale pro dokonalou texturu šéfkuchař v pořadu Česko na talíři radí maso nejprve nakrájet na menší kousky a následně rozmixovat. Postup přípravy máslového řízku se liší také tepelnou úpravou. Ten od pana Sapíka se peče v troubě a následně z vypečené šťávy vznikne skvělá máslová omáčka, která dala řízku jeho název. 

Jak připravuje mletý řízek Jaroslav Sapík

Český šéfkuchař, který vařil pro řadu významných osobností, publicista a moderátor televizních pořadů o vaření rád připravuje pokrmy české kuchyně. V pořadu na televizi Prima chystal vlastní verzi mletého řízku. V jeho variantě nechybí smetana, hladká mouka a co se týká ochucení, Jaroslav Sapík volí muškátový oříšek, citronovou kůru a bílý pepř. A samozřejmě nesmí chybět máslo na jemnou omáčku, kterou se řízky na závěr přelijí.  

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Recept na mletý máslový řízek

Na máslový řízek budete potřebovat: 600 g vepřové plece, 100-150 ml 12% smetany, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 špetku muškátového oříšku, trochu nastrouhané citronové kůry, bílý pepř, sůl a lžíci másla.

Jak na to? Hluboký plech vyložte pečicím papírem tak, aby byl po stranách mírně vyvýšený (aby kopíroval stěny plechu), troubu rozehřejte na 180 °C. Maso nakrájejte na kousky a částečně rozmixujte. Přilijte smetanu, vejce a znovu vše rozmixujte. Přidejte mouku, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl a trochu nastrouhané citronové kůry, která dá řízku svěží chuť.

Vše znovu promíchejte a směs můžete dát na 15-20 minut do lednice zatuhnout, aby se lépe tvarovala. Mokrýma rukama vytvarujte řízky, narovnejte na plech a pečte dozlatova asi 40 minut.

Během pečení vznikne šťáva, kterou přemístěte do kastrolku a nechte v ní rozpustit máslo. Na talíři pak řízky touto máslovou šťávou přelijte.

Známý šéfkuchař podává máslový řízek s křenovými bramborami a zdravým salátem z červené řepy.

Zdroj informací:
Iprima.cz: Máslový řízek s křenovými bramborami a salátem z červené řepy

Náš tip: Připravit si z mletého masa můžete ale také holandský řízek se sýrem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více