Mletý máslový řízek podle Jaroslava Sapíka: Název má díky jemné máslové omáčce, citronová kůra mu dodá svěžest a vůni
6. 6. 2023 Vaření
Řízek může mít nespočet podob a každá domácnost má jistě recept na ten nejlepší. Za vyzkoušení rozhodně stojí i voňavý máslový řízek z mletého masa podle propagátora české kuchyně, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka.
Řízek v české kuchyni
Řízky se nejčastěji připravují jako obalený a osmažený plátek masa nebo jako tzv. přírodní řízek, tedy bez obalování a se šťávou vzniklou na stejné pánvi. Známý je také holandský řízek z mletého masa smíchaného s nastrouhaným sýrem, vodou, petrželkou, solí a pepřem. Holandský řízek obalujeme v trojobalu a smažíme stejně jako klasický řízek.
Mohlo by vás zajímat
Na máslový řízek podle Jaroslava Sapíka se dá použít jemně mleté maso, ale pro dokonalou texturu šéfkuchař v pořadu Česko na talíři radí maso nejprve nakrájet na menší kousky a následně rozmixovat. Postup přípravy máslového řízku se liší také tepelnou úpravou. Ten od pana Sapíka se peče v troubě a následně z vypečené šťávy vznikne skvělá máslová omáčka, která dala řízku jeho název.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravuje mletý řízek Jaroslav Sapík
Český šéfkuchař, který vařil pro řadu významných osobností, publicista a moderátor televizních pořadů o vaření rád připravuje pokrmy české kuchyně. V pořadu na televizi Prima chystal vlastní verzi mletého řízku. V jeho variantě nechybí smetana, hladká mouka a co se týká ochucení, Jaroslav Sapík volí muškátový oříšek, citronovou kůru a bílý pepř. A samozřejmě nesmí chybět máslo na jemnou omáčku, kterou se řízky na závěr přelijí.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/384-200-100.jpg)
Recept na mletý máslový řízek
Na máslový řízek budete potřebovat: 600 g vepřové plece, 100-150 ml 12% smetany, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 špetku muškátového oříšku, trochu nastrouhané citronové kůry, bílý pepř, sůl a lžíci másla.
Jak na to? Hluboký plech vyložte pečicím papírem tak, aby byl po stranách mírně vyvýšený (aby kopíroval stěny plechu), troubu rozehřejte na 180 °C. Maso nakrájejte na kousky a částečně rozmixujte. Přilijte smetanu, vejce a znovu vše rozmixujte. Přidejte mouku, bílý pepř, muškátový oříšek, sůl a trochu nastrouhané citronové kůry, která dá řízku svěží chuť.
Vše znovu promíchejte a směs můžete dát na 15-20 minut do lednice zatuhnout, aby se lépe tvarovala. Mokrýma rukama vytvarujte řízky, narovnejte na plech a pečte dozlatova asi 40 minut.
Během pečení vznikne šťáva, kterou přemístěte do kastrolku a nechte v ní rozpustit máslo. Na talíři pak řízky touto máslovou šťávou přelijte.
Známý šéfkuchař podává máslový řízek s křenovými bramborami a zdravým salátem z červené řepy.
Zdroj informací:
Iprima.cz: Máslový řízek s křenovými bramborami a salátem z červené řepy
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 14 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 14 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více