Dopékané řízky

Suroviny

maso na řízky (kuřecí, vepřové z kýty, krkovice i kotlety s kostí)
sůl
vejce
hladká mouka
strouhanka
sádlo (nebo jiný tuk na smažení)
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Řízky uděláme téměř klasicky. Maso nařežeme na silnější plátky, naklepávat není třeba. Osolíme, obalíme v trojbalu a rychle osmahneme v tuku na pánvi. Jen tak, aby se dobře usmažil obal dozlatova, dokřupava.

  2. Takto připravené řízky naskládáme do lehce tukem vymazané zapékací mísy jako listy knihy, za sebou nastojato, jeden za druhým.

  3. Poklademe několika plátky másla, zakryjeme (třeba kusem alobalu) a dáme péct na 160°C na
    1-2 hodiny (podle druhu použitého masa). Řízky jsou šťavnaté a velice měkké.

Poznámka od kuchařky

Takhle dělám řízky tehdy, když jich mám smažit větší množství. U hotových sice částečně obal ztratí svou křupavost, ale dohoní to pak chutí a měkkostí :))

Komentáře k receptu Dopékané řízky

  • MamlajdaD MamlajdaD

    cathleen: Řízky dělám podobně, dávám je do trouby do kastrolu na pařák cikcak na sebe, na každý dám hned malinký kousek másla - asi lžičku, (naspod kastrolu mám pak nakonec dobré máslo ochucené vůní a chutí řízků na polití přílohy). Řízky ale klidně naklepávám, smažím jako vždy, ale "dodělané" z trouby jsou prostě super, hlavně vepřové. Troubu zapínám jen na 110-120 st. C a nechávám je tam max. hodinu. Je moc důležité, aby byly zaklopené dobrou poklicí, jinak by se vysušily a žádná hitparáda by se nekonala. ;-) Tenhle způsob mi před mnoha lety poradila naše zdravotní sestřička ze střediska, že prý to tak dělají farské kuchařky. :-8 Ale to je už víc než třicet let, ani nevím kolik. :-8:-D Tak to je můj způsob. Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    mika59: je moc pekna, recept s ni vypada lip :-*

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    cathleen: Jé dala jsi ji jako hlavní ;-) To mně hodně potěšilo..děkuji moc :-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    mika59: dekuji, je nadherna! :-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Ivo dnes jsem řízky dopékala, měla jsem silnější plátky tak jsem to chtěla pojistit. Jsou jako dort, přidala jsem fotku jestli nevadí. Díky za recept..:-K:-K Jo a pekla jsem něco přes hodinu na 120 st.

    Odpovědět

  • pilatka3 pilatka3(neregistrovaný)

    Zítra to zkusím s králíkem. Jinak smažím řízky běžně v troubě.:-):-D

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    Já dělám podobně. Taky osmažím do "barvy", vyskládám na plech s pečícím papírem (hodně tuku na něm zůstane), ale teplotu dávám každopádně pod sto stupňů. Nad sto stupňů se vaří voda a tak by šťáva z masa vlastně vyvřela. Když je to tak na 90 stupňů, klidně může být v troubě i dvě hoďky. A fakt jsou měkounké a šťavnaté.

    Odpovědět

  • kutil25 kutil25

    jsou vyborné dělám je už dlouho.dobrou chut.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Nezmínila jsem - recept mám od kamarádky (trochu ho upravím). Peče na 170°C, mně se to zdálo až moc, pekla jsem na trochu nižší teplotu. Ne celé dvě hodiny (jak mi radila), zato i s vyhřátím trouby - řízky vkládám do studené.
    Byly to silné řízky z vepřové kýty (nikoli kuřecího :-p ), naskládané těsně u sebe jako špalek masa. Právě proto se, myslím, pečou na delší dobu, než řízky volně ložené na plechu vedle sebe.

    Odpovědět

  • casino casino

    "...a dáme péct na 160-170°C na dvě hodiny.":-O
    Krrrtkovy voči...:-D

    Prpcek:
    Půl dne si říkám, že jde o překlep, a že bude opraven.
    Asi nebude;-)
    V rcp je uvedeno "maso na řízky"
    No, ono je maso a MASO:-) Jinak se dělá kuřecina, jinak vepřovina, tady to vypadá na volovinu:-D Ale nevím, nevím..., ani řízky po židovsku hodiny v troubě nesuším.
    Na obrázku to vyhlíží jako smažená kuřecí prsa (tomu by nasvědčovalo i to nenaklepávání v rcp uvedené)..., která jsou měkká cobydup:yes: Ale třeba jim další hodinové pečení už neuškodí, co my víme, když to nezkusíme, že?;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Prpcek: samo, tady si tykáme všichni;-)
    A nemyl se, počet hvězdiček není vždy znamením kvalitního receptu.

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    cathleen: Máš pravdu. Neopustím odzkoušený postup, který má 75 kladných ohodnocení. Jsem rád, že jsi ho (mohu tykat?) přidala do podobných. :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (autorka receptu)

    Prpcek: dělám podle kamarádky a vždy nám chutnalo. U nás i u ní.
    Můžeš dělat jinak ;-)

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Mám technickou připomínku. Dobrý postup, jak na to, je zde: http://www.toprecepty.cz/recept/12935-smazeni-a-do... Navíc dopékání 2 hodiny je moc.

    Odpovědět

  • vladi vladi

    :yes:dělám podobně, ale s tím , že skládám do PM /pomalého hrnce/ předehřátého .:yes: řízečky jsou pak měkounké - ňam-ňam.:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: řízky dopékané v troubě dopékání řízků v troubě aby byly řízky měkké smazene řízky dopekane v troubě rizek dopekany v troube vepřové řízky dopekane v troube řízky na plechu jak smazit rizky aby byly mekke řízky z plechu dopekany rizek smažený řízek dopékaný v troubě dopékání řízků v v troubě smažené vepřové řízky dopékané v troubě měkký řízek řízky na plech kuřecí řízky dopékané v troubě rizek po zidovsku dopekane rizky v troube řízky v troubě co dělat aby byly řízky hned měkké