Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Prešporské řízky

Hodnocení receptu je 5,0 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 1. 2014 13:57

Suroviny pro 4

4

Naše chalupářská
kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 200 kJ / 1 960 kcal
Bílkoviny158,60 g
Tuky132,61 g
Vláknina16,10 g
Cholesterol 1,19 g
Sodík 646 mg
Sůl1,41 g
Sacharidy30,09 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj: Z kuchyně starého Prešporka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

vili

30. 1. 2014 18:57

je to A 111 JE TO ORIGINÁL.:-K:-K

jozka2

28. 1. 2014 17:21

tu zmes cibule mozno udusit a pridat ako prilohu,to je skoda vyhodit

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

28. 1. 2014 13:36

Tak ,a teď jsem se dostala ješté ke starší Prešporské kuchařce v němčine.
To byla kuchřka pro tzv."lepší domácnosti" a tam je taky !
POZOR ,ale je z celým pepřem ,cibulí a petrželkou .Bez citronu a česneku.
Marinuje se asi hodinu. Další příprava je ovšem úplně jiná. Telecí se očistí od koření ,nakrojí se kraje aby se nekroutilo a šup s ním do škvařícího se sádla zprudka opéct do červena.Pak se vybere a pokračuje se až do opečení všech. Část sádla se sleje vloží se řízky a kapka vody a dusí se v troubě pod pokličkou ,až nejsou úplně měkké.Dokončení je troška másla na každý řízeček a příloha bramborová kaše s máslem a mlékem.Polít výpekem.:-K:-O

danielle72 danielle72

27. 1. 2014 10:19

To musí být šťavnaté a dobré, ukládám :yes::-*

magdalenka magdalenka

25. 1. 2014 20:26

Veronika.Hrozna:tak to netuším.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 20:12

magdalenka: Je ta kniha,ještě k dostání? :-?

magdalenka magdalenka

25. 1. 2014 19:49

Ja by som ešte dodala, že autorom knihy je Peter Ševčovič. Je úžasná, čitateľ sa z nej veľa dozvie o vývoji gastronómie v našom meste. Doporučila by som knihu aj p. Márii.
"Bratislavská šnicľa" vznikla z "Wiener Schnitzel", neznámy kuchár ju doviedol do dokonalosti. Doporučuje sa teľací orech alebo morčacie prsia, inak všetko, ako autorka hore uvádza v recepte. Plus počas marinovania sa doporučuje poliať rezeň kávovou lyžičkou citrónovej šťavy a prešporského vína.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 18:09

jarda Kadic: Tohle je fakt Pressburger Schnitzel ! K tomu se hodí víno a ne pivo, jako k rakouské variantě. Pravý vídeňák je se salátem,který je na mně příliš sladký. Dávám si ho s bramborem a ne se salátem a je opravdu vynikající /jak,kde/. Recept link který dala Eliza je pravý vídeňák a je k němu salát.:-D

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 17:37

maria: Já taky neříkám ,že to je jinak. Jenom mně rozum nebere na jaké jiné speciality kromě těch Rakousko-Uherských specialit mají lidé chodit. Jsou tady i "jiné speciality" asi jste měla na mysli čínské,španělské,italské, vyhlášenou restauraci Fou Zoo -japonská - Leklérybynejím. Nebo něco jiného? "TvrdéhusyzGrobu ?":-((

Eliza Eliza

25. 1. 2014 16:53

Já si myslím, že originál vídeňský řízek je třeba tady...http://www.plachutta.at/de/recipes_wiener_schnitze...

Jinak jak jsem četla, tak jsem vařila a tak jsem i předala...:-)
Děkuji všem za reakce a zkuste tuto úpravu, je moc dobrá..:-p

jarda Kadic jarda Kadic

25. 1. 2014 16:39

maria: jestli neporozuměla Veronika Hrozná,tak já teda také ne.Našel jsem si recepty na skutečné(pravé) vídeňské řízky a tento recept jsem tam nenašel .Takže,co tím..chtel básník říci:-?

maria

25. 1. 2014 15:48

Pani Veronika Hrozna, vy ste ma absolútne nepochopili, skúste si môj text prečítať ešte raz.
Zdar Vášmu kuchárskemu umeniu, maria

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 14:55

maria:To Vám už "mocnářství" asi moc nehovoří,tohle muže napsat jenom někdo, kdo o vaření nic neví. Bratislavská kuchyně jako regionální kuchyně jednoduše neexistuje. Jsou tady spojeny všechny kuchyně ćeská , slovenská ,maďarská a rakouská. A ochutnat zde také není co,co bylo dobré se už prostě nedělá. Na každém rohu je Pizzerie- mizerie. A restaurace se mohou ,akorát tak pyšnit vysokými cenami ,ne Michelinem.:-D

maria

25. 1. 2014 12:56

Neviem, či sa vám Bratislava=Prešporok=Pressburg ešte stále spája s c.k. Rakúsko-Uhorskom. Tento recept je totiž receptom na Echte Wiener
Schnitzel a s BA nemá nič spoločné.
Tu sú omnoho iné špeciality, nech sa páči, príďte ich ochutnať.
Maria

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

25. 1. 2014 12:49

casino:Koukala vítečně. Je to skutečně Prešporský.Napsáno to tam je!
V tomhle na rozdíl od tohoto receptu, je čerstvě umletý pepř a zustavá na řizku.
V tomto jsou kuličky pepře. Ale to je taková malá změna,že se to nepočítá. Chuť bude možná lepší s tím sádlem na smažení !:-D Sto kuchařek ,sto variací na stejný recept. ;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše kuchařka 2

Nově v prodeji!

Koupit

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: řízky bratislavský řízek řízky na česneku telecí kýta řízek presporsky rizek v čem obalit řízky v jaké mouce obalit řízky bratislavske rizky prešporské kuře telecí řízek z kýty telecí rizky telecí řízek prešporská šnicla bretislavske rizky prešporský smažený řízek se salátem videnaky bramborový salát vídeňský řízek originál co s řízky plachutta bramborový salát jídla c.k.mocnářství

Suroviny: kýta telecí, cibule, česnek, nať petrželová, pepř celý, šťáva citronová, mouka hladká, pepř bílý mletý, vejce, smetana ke šlehání, strouhanka, olej, máslo, sádlo

TopRecepty.cz

Prešporské řízky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5BE