Prešporské řízky

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Jiné maso 37 názorů

Suroviny

600 g telecí kýty (ořech)
2-3 cibule
1/2 paličky česneku
petrželová nať
několik kuliček celého pepře
citrónová šťáva
hladká mouka
mletý bílý pepř
3 vejce
3 polévkové lžíce smetany ke šlehání
strouhanka
3 lžíce oleje
3 lžíce másla
3 lžíce sádla
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z telecí kýty nakrájíme 4 plátky, rozklepeme je na co nejtenčí řízky a osolíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku na plátky. Do porcelánové mísy, která má přibližně stejný průměr jako plátky masa, rozložíme pětinu množství cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Na to položíme řízek a zakryjeme další částí cibule, česneku...ad. Takto pokračujeme - poslední vrstvu tvoří opět cibule a česnek. Zakryjeme mikrotenovou fólií a pořádně stlačíme (můžeme i něčím zatížit). Mísu uložíme do druhého dne v ledničce.

  2. Druhý den vyndáme z ledničky minimálně hodinu před tepelnou úpravou.
    Hladkou mouku smícháme s bílým pepřem a vejce rozšleháme se smetanou. Plátky masa očistíme od cibule, česneku, petrželky i pepře a zakapeme citrónem. Obalujeme v mouce, vejcích a strouhance a jeden po druhém smažíme v dobře rozpálené směsi sádla, oleje a másla.
    Podáváme s jednoduchým bramborovým salátem.

Poznámka

Zdroj: Z kuchyně starého Prešporka

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 468 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Prešporské řízky

  •  vili vili(neregistrovaný)

    je to A 111 JE TO ORIGINÁL.:-K:-K

    Odpovědět

  • jozka2 jozka2(neregistrovaný)

    tu zmes cibule mozno udusit a pridat ako prilohu,to je skoda vyhodit

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak ,a teď jsem se dostala ješté ke starší Prešporské kuchařce v němčine.
    To byla kuchřka pro tzv."lepší domácnosti" a tam je taky !
    POZOR ,ale je z celým pepřem ,cibulí a petrželkou .Bez citronu a česneku.
    Marinuje se asi hodinu. Další příprava je ovšem úplně jiná. Telecí se očistí od koření ,nakrojí se kraje aby se nekroutilo a šup s ním do škvařícího se sádla zprudka opéct do červena.Pak se vybere a pokračuje se až do opečení všech. Část sádla se sleje vloží se řízky a kapka vody a dusí se v troubě pod pokličkou ,až nejsou úplně měkké.Dokončení je troška másla na každý řízeček a příloha bramborová kaše s máslem a mlékem.Polít výpekem.:-K:-O

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    To musí být šťavnaté a dobré, ukládám :yes::-*

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Veronika.Hrozna:tak to netuším.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    magdalenka: Je ta kniha,ještě k dostání? :-?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja by som ešte dodala, že autorom knihy je Peter Ševčovič. Je úžasná, čitateľ sa z nej veľa dozvie o vývoji gastronómie v našom meste. Doporučila by som knihu aj p. Márii.
    "Bratislavská šnicľa" vznikla z "Wiener Schnitzel", neznámy kuchár ju doviedol do dokonalosti. Doporučuje sa teľací orech alebo morčacie prsia, inak všetko, ako autorka hore uvádza v recepte. Plus počas marinovania sa doporučuje poliať rezeň kávovou lyžičkou citrónovej šťavy a prešporského vína.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    jarda Kadic: Tohle je fakt Pressburger Schnitzel ! K tomu se hodí víno a ne pivo, jako k rakouské variantě. Pravý vídeňák je se salátem,který je na mně příliš sladký. Dávám si ho s bramborem a ne se salátem a je opravdu vynikající /jak,kde/. Recept link který dala Eliza je pravý vídeňák a je k němu salát.:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    maria: Já taky neříkám ,že to je jinak. Jenom mně rozum nebere na jaké jiné speciality kromě těch Rakousko-Uherských specialit mají lidé chodit. Jsou tady i "jiné speciality" asi jste měla na mysli čínské,španělské,italské, vyhlášenou restauraci Fou Zoo -japonská - Leklérybynejím. Nebo něco jiného? "TvrdéhusyzGrobu ?":-((

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Já si myslím, že originál vídeňský řízek je třeba tady...http://www.plachutta.at/de/recipes_wiener_schnitze...

    Jinak jak jsem četla, tak jsem vařila a tak jsem i předala...:-)
    Děkuji všem za reakce a zkuste tuto úpravu, je moc dobrá..:-p

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    maria: jestli neporozuměla Veronika Hrozná,tak já teda také ne.Našel jsem si recepty na skutečné(pravé) vídeňské řízky a tento recept jsem tam nenašel .Takže,co tím..chtel básník říci:-?

    Odpovědět

  • maria maria(neregistrovaná)

    Pani Veronika Hrozna, vy ste ma absolútne nepochopili, skúste si môj text prečítať ešte raz.
    Zdar Vášmu kuchárskemu umeniu, maria

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    maria:To Vám už "mocnářství" asi moc nehovoří,tohle muže napsat jenom někdo, kdo o vaření nic neví. Bratislavská kuchyně jako regionální kuchyně jednoduše neexistuje. Jsou tady spojeny všechny kuchyně ćeská , slovenská ,maďarská a rakouská. A ochutnat zde také není co,co bylo dobré se už prostě nedělá. Na každém rohu je Pizzerie- mizerie. A restaurace se mohou ,akorát tak pyšnit vysokými cenami ,ne Michelinem.:-D

    Odpovědět

  • maria maria(neregistrovaná)

    Neviem, či sa vám Bratislava=Prešporok=Pressburg ešte stále spája s c.k. Rakúsko-Uhorskom. Tento recept je totiž receptom na Echte Wiener
    Schnitzel a s BA nemá nič spoločné.
    Tu sú omnoho iné špeciality, nech sa páči, príďte ich ochutnať.
    Maria

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino:Koukala vítečně. Je to skutečně Prešporský.Napsáno to tam je!
    V tomhle na rozdíl od tohoto receptu, je čerstvě umletý pepř a zustavá na řizku.
    V tomto jsou kuličky pepře. Ale to je taková malá změna,že se to nepočítá. Chuť bude možná lepší s tím sádlem na smažení !:-D Sto kuchařek ,sto variací na stejný recept. ;-)

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: řízky bratislavský řízek řízky na česneku telecí kýta řízek v jaké mouce obalit řízky bratislavske rizky prešporské kuře telecí rizky telecí řízek presporsky rizek prešporská šnicla videnaky bramborový salát vídeňský řízek originál co s řízky plachutta bramborový salát jídla c.k.mocnářství telecí kýta ořech recepty bratislavsky rizek lednický řízek jakou mouku na rizky

Zapomněl/a jsem heslo