Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat slanou granolu: Skvěle se hodí na saláty, jogurty i zeleninové pokrmy. Je výživná a křupavá
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

Slaná verze granoly bezvadně zastoupí krutony na zeleninových salátech nebo hustých zeleninových krémech. Pokud preferujete spíše slané snídaně či svačiny před těmi sladkými, oceníte ji i na bílém jogurtu spolu s čerstvou zeleninou. Fantazii se v příchutích a vůních koření meze nekladou. Stačí dodržet základní recept a ostatní už se nabídne ve spíži samo.

Vločky jako základní stavební kámen

Na granolu se obvykle používají ovesné vločky – efektnější jsou ty veliké, označované jako „Jumbo“, jemné naopak nedoporučujeme. Výsledek můžete ozvláštnit i různými druhy vloček, například v dm drogeriích se prodává směs čtyř různých velkých vloček v jednom balení (500 gramů za 48 Kč).

Ořechy a semínka nesmí chybět

Aby byl výsledek dostatečně chutný, křupavý i výživný, nesmíte vynechat dostatečné množství omega mastných kyselin. Řiďte se především vlastní chutí, hodí se kešu ořechy, mandle (loupané, neloupané ale i plátky), vlašské i lískové nebo exotičtější pekany. Jedná se o nejnákladnější složku granoly, proto se často doplňují větším množstvím semen.

Ve slané granole určitě oceníte slunečnicová a dýňová semínka, která úžasně voní i křupou. Z menších doporučujeme sezamová nebo lněná.

Marináda pro lesk, křupavost i chuť

Smíchaná sypká směs neznamená vůbec nic, dokud ji nepromícháte s tekutou marinádou z bílků, tuku, sladké složky a koření. Bílky se postarají o lesk. Hrudkovitou křupavou texturu zajišťuje med nebo javorový sirup – přestože granola má být ve výsledku slaná, budete alespoň lžíci nebo dvě zlatavé tekuté sladkosti potřebovat.

Tuk je zas potřeba proto, aby se granola pěkně dozlatova zapekla a nebyla příliš suchá – ať už zvolíte rozpuštěné ghí nebo olej (spíše neutrální nebo kombinovaný s olivovým).

Koření a bylinky pak dodají výslednou vůni i chuť a nesmíte je vynechat. Ideální jsou vločková sůl a také čerstvě mletý pepř, nicméně tím určitě nekončíme. Hodí se mleté chilli nebo římský kmín.

Kdo má k dispozici čerstvé bylinky jako tymián nebo rozmarýn, oberte lístky od stonků, promněte je s trochou tekutého tuku a přidejte až ve finále pečení granoly na posledních 5 minut, jinak by se spálily.

Recept na slanou granolu

Připravte si ingredience na plný plech slané granoly:

Sypká část: 250 g jumbo (ovesných) vloček, cca 120 g semínek, cca 70 g nasekaných ořechů

Marináda: 2 bílky, 1,5 lžíce medu nebo javorového sirupu, 70 ml oleje nebo ghí, ½ lžičky vločkové soli, čerstvě mletý pepř, ¼ lžičky mletého římského kmínu, trocha mletého chilli (možno vynechat), 2 lžičky lístků čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu

Jak na to? Nejdříve smíchejte všechny sypké složky. Prošlehejte i suroviny na marinádu vyjma čerstvých bylinek. Smíchejte vše dohromady pomocí rukou, ať se obalí každá vločka i každé semínko.

Směs rovnoměrně rozmístěte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 25-35 minut, každých 10 minut promíchejte. Na posledních 5 minut přidejte lístky čerstvých bylinek promnuté v s trochou oleje. Poté nechte na plechu zcela vychladnout. Granolu přemístěte do sklenice, ve které vydrží v chladu až měsíc.

Náš tip: Zbylé ovesné vločky můžete využít nejrůznějšími způsoby. Nechte se inspirovat a příště je zkuste přimíchat do bramboráků podle našeho videoreceptu. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více