Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s exotickými druhy ořechů: Zkuste pekanové košíčky nebo pistáciové stromečky!
Zdroj: Flickr, kinwart

Do pracen patří vlašské ořechy, vanilkové rohlíčky si mnozí nedokážou představit bez mandlí a krém do laskonek je nejlepší s lískovými oříšky. Bez těchto tří nejobvyklejších druhů ořechů by se snad ani nedalo vánoční cukroví udělat. Co ale třeba jednou zkusit nějaké méně obvyklé oříšky?

O trochu luxusnější vlašáky

Pekany se hodně podobají vlašským ořechům a vlastně i podobně chutnají. Jsou ale o trochu jemnější a nepálí na jazyku jako někoho vlašáky. Chcete-li tak něco luxusnějšího, můžete místo vlašských ořechů použít do cukroví ty pekanové. Jsou oblíbené hlavně v kuchyních anglosaských zemí, kde jsou v koláčích mnohem obvyklejší surovinou než jiné druhy ořechů. Jejich předností je lehce karamelová chuť, která se dobře snoubí s javorovým sirupem. Vyzkoušejte je třeba v těchto košíčcích: Smíchejte 1/2 hrnku másla se 120 g smetanového sýra. Šlehejte 1 minutu. Přidejte 1 hrnek hladké mouky a vypracujte těsto. Nechte je odležet hodinu v chladu. Na náplň smíchejte 3/4 hrnku hnědého cukru, 1 vejce, 1 lžíci másla, pár kapek vanilkové esence a špetku soli. Vyšlehejte dohladka. Předehřejte troubu na 160 °C. Na pomoučeném vále těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru. Kulatým vykrajovátkem o průměru asi 6 cm vykrojte 24 koleček. Kolečka těsta vložte do prohlubní plechu na mini muffiny a vytvarujte košíčky. Připravte si hrnek nasekaných pekanových ořechů. Dno každého nepečeného korpusu posypte pekanovými ořechy. Na ně naneste náplň a navrch nasypte další pekanové ořechy. Pečte asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě.

Chuť pistáciové zmrzliny

Pistácie většinou jen zobeme pražené a osolené třeba k vínu, když nás večer u televize honí mlsná, pokud se vám ale podaří sehnat ty nepražené a nesolené, získáte ideální ingredienci  do sladkého pečiva. Jsou jasně zelené a jsou to právě ony, které dávají chuť a zelenou barvu pistáciové zmrzlině. Ty nepražené mají úplně jinou příjemně nasládlou chuť. U pistácií platí, že čím jsou jádra zelenější, tím jsou kvalitnější. Díky zelené barvě se pistácie báječně hodí na stromečky. Připravte si na ně: 375 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 226 g změklého másla, 200 g krystalového cukru, 1 velké vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 3/4 lžičky pistáciového extraktu a 100 g najemno nasekaných pistácií. V míse nejprve promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pak prošlehejte máslo a cukr do světlé pěny. Přidejte vejce a opět šlehejte, nakonec vmíchejte vanilkový a pistáciový extrakt. Směs případně dobarvěte trochou zelené potravinářské barvy. Přidejte nasekané pistácie a suché přísady a vypracujte těsto. Nechte je 30 minut odležet v lednici. Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm. Vykrájejte z něj stromečky a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 7 až 9 minut. Stromečky pak nechte vychladnout. Můžete je dozdobit polevou a cukrovým zdobením.

Trochu tučnější makadamové

Makadamové ořechy vypadají trochu jako lískáče, jsou ale mnohem tučnější, dokonce jsou nejtučnějším druhem ořechů vůbec. Připsat si mohou i prvenství jako nejdražší ořechy, navíc také jako ty s netvrdší skořápkou. Vzhledem k tomu, že v obchodech se prodávají již vyloupané, ten poslední problém nemusíte řešit. Díky vysokému obsahu tuku vynikají máslovou příchutí, která ještě víc vynikne, když je před úpravou opečete na pánvi. Výborně se pak hodí do křehkých sušenek ze šlehačkového těsta. Pokud se rozhodnete je vyzkoušet, začněte právě s pražením ořechů. 70 g makadamových ořechů opražte nasucho na pánvi, nechte je vychladnout a pak je nasekejte na menší kousky. Na vál prosejte 250 g hladké mouky. Přidejte 180 g na kousky nakrájeného másla pokojové teploty a sekané ořechy a postupně přilévejte 100 ml smetany ke šlehání. Vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte je klidně do druhého dne odležet v lednici, minimálně aspoň 2 hodiny. Těsto pak rozválejte na plát a vykrajujte z něj různé tvary. Přendejte je na plech vyloženy pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Ještě horké cukroví obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte je v chladu odležet.

Proč kešu nejsou ořechy?

Na kešu je nejzajímavější, že vlastně nejde o oříšek v pravém slova smyslu – tedy o plod nějakého stromu ukrytý ve skořápce. Kešu pocházejí ze stromu s názvem ledvinovník západní, na němž rostou plody podobné hruškám či jablkům. Dokonce jsou označovány jako kešu jablka. Na jejich spodní straně se nachází jakási stopka, v níž se právě ukrývá kešu oříšek. Kešu jsou ideálním druhem oříšků do zdravého nebo raw pečiva bez mouky. Když se namočí do vody, změknou, zesládnou a po rozmixování z nich vznikne hmota, která nahradí krémy. Z toho důvodu jsou oblíbenou surovinou ve veganské kuchyni. Výborné jsou například rychlé kešu řezy. Dejte 1 a 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků do kuchyňského robotu a mixujte 2-3 minuty, až vznikne kaše. Přidejte 1 hrnek ovesných vloček, 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, 1/4 hrnku javorového sirupu a špetku mořské soli a mixujte další 2 až 3 minuty, až vznikne těsto. Obdélníkovou pečicí formu vyložte pečicím papírem. Těsto rozprostřete na dno formy. Ve velké skleněné odměrce nebo míse vyšlehejte 1/4 hrnku javorového sirupu, 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, 1/2 hrnku kakaového prášku dohladka a dobře promíchejte. Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na těsto a vše posypejte kokosovými vločkami a mořskou solí. Před krájením nechte řezy 3 hodiny chladit.

Para nebo také brazilské ořechy

Když se řekne oříšek, většina si vybaví jeden schovaný pod tvrdou slupkou. Zajímavou podobu mají para neboli brazilské ořechy. Ty se totiž ukrývají ve velkém ořechu podobném kokosovému, který pochází z vysokého stromu juvie ztepilá. V obalu pak není schovaný jen jeden malý oříšek, ale 10-25 oříšků, které jsou navíc ještě chráněny každý extra svou vlastní skořápkou. Jejich chuť je jemná, krémová a nasládlá, trochu připomíná máslový krém. Co je třeba vyzkoušet v koláčcích s čokoládou? Připravte si na ně ¾ hrnku krystalového cukru, ¼ hrnku hnědého cukru, ½ hrnku másla nebo kokosového oleje, 2 lžičky vanilky, 1 vejce, 1 a ½ hrnku hladké mouky, 1 až 2 polévkové lžíce instantní kávy, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžička soli, ½ lžičky mleté skořice, 1 hrnek nasekaných para ořechů, hořkou nebo mléčnou čokoládu a para ořechy na ozdobu. Troubu zahřejte na 180 °C. Ve velké míse prošlehejte cukr s máslem. Vmíchejte vanilku a vejce a zašlehejte mouku, instantní kávu, prášek do pečiva, sůl, skořici a ořechy. Vypracujte těsto. Z těsta tvarujte po lžících kuličky. Dejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte 12 až 15 minut nebo dozlatova. Každou sušenku pak potřete rozpuštěnou čokoládou a posypte nasekanými ořechy.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více