Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Hummus s medvědím česnekem je skvělá jarní vzpruha, která se hodí nejen na svačinku
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty, koláž Toprecepty

Milujete hummus? Pomazánka z cizrny s pastou tahini a citronem se už dávno zabydlela i v českých domácnostech. V nabídce má hummus i každý supermarket. Ale není důvod si tento dip neudělat doma. S medvědím česnekem navíc získá tak trochu český šmrnc!

Hummus jako pojítko mezi národy

Přiznávám se bez mučení - jsem tým hummus. Jestli se lidé dělí do dvou skupin, přičemž jedna tuhle pomazánku (neboli dip) miluje, a druhá ne, pak patřím do té první. Restaurace hodnotím i podle toho, jak dobrý hummus tam mají. 

Za mě musí být pomazánka v konzistenci hebounce hladká a chuťově skvěle vyvážená, poměr tahini pasty, citronu, soli a případně česneku je klíčovým prvkem, který udává celý výsledek. 

A tohle všechno bývá někdy oříšek. Buď je hummus cítit jen cizrnou, nebo je příliš hrubý, nebo nedochucený. Fantastický hummus jsem nedávno ochutnala v syrské restauraci Damascus v centru Prahy.

Nejlepší recept zase mám z kuchařské knihy Jeruzalém od autorského dua Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi. Yotam žil kdysi v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. A ti dva se pak odstěhovali a potkali se v Londýně roku 1999.

Výsledkem bylo nejen přátelství, ale také společný byznys ve firmě Ottolenghi, která se mimo jiné specializuje na restaurace a lahůdkářství. Společně také sepsali a v roce 2016 vydali již zmíněnou kuchařku, kde se prolínají židovská a arabská kuchyně a právě hummus zde patří mezi základní recepty. 

Autoři připravují pomazánku klasicky, tedy z vařené sušené cizrny, ale já si postup usnadňuji cizrnou v plechovce nebo ve skle. Během pár minut tak mám skvělé jídlo, plné komplexních sacharidů a parádní chuti. A jelikož ráda experimentuji, přidala jsem letos do pomazánky i český medvědí česnek

Hummus s medvědím česnekem

Máte-li rádi hummus, nebo dokonce i když jej rádi nemáte, zkuste tento recept. Protože to základní - dochucení - je na vás. Kolik čeho do pomazánky dáte, od toho se odvíjí výsledná chuť. A možná taky proto vám třeba kupovaný hummus dosud nechutnal - nebyl zkrátka podle vašich chutí. 

Co budete potřebovat: 1 plechovku cizrny, citronovou šťávu, tahini pastu, sůl, čerstvý medvědí česnek, mletý římský kmín, olivový olej, ledovou vodu a led, olivový olej a mletou papriku k podávání

Jak na to? Cizrnu z plechovky sceďte, dejte do mixéru a krátce mixujte. Pak přidejte lžíci tahini pasty, šťávu z půlky citronu, trochu římského kmínu, trochu soli, několik listů medvědího česneku a asi 50 ml olivového oleje a trochu ledové vody. Mixujte a přidávejte po jedné i ledové kostky. 

Průběžně ochutnávejte a přidávejte sůl, citronovou šťávu nebo tahini, dokud vám hummus chuťově nebude vyhovovat. Mixujte tak dlouho, dokud nebude pomazánka krásně hladká, anebo dokud vám konzistence nebude vyhovovat. 

Hotový hummus nechte v chladu asi 30 minut odstát a podávejte ozdobený olivovým olejem, mletou paprikou, případně mletým římským kmínem. 

Tipy navíc: 

  • Ledová voda a led pomohou k hladší konzistenci pomazánky. 
  • Někteří tvrdí, že jen pomazánka ze sušené a posléze vařené cizrny může být dokonale hladká. Je to možné, protože já ji zcela hladkou nemám. Ale na druhé straně upřednostňuji snazší přípravu před dlouhým vařením cizrny. Klíčový může být i výkonný mixér. 
  • Dokonale ochucenou a perfektně hladkou pomazánku najdete právě v již zmíněné pražské restauraci Damascus. Máte-li někdy cestu kolem, doporučuji. 
  • Hummus podávejte s pita chlebem, já jej někdy zdobím černou cizrnou. 
  • Použití římského kmínu je na vás, některé recepty jej neuvádějí, ale za mě je to s ním lepší. 
  • Naopak mnohé recepty používají do pomazánky čerstvý česnek, ten ale nahrazuji medvědím, anebo jej zcela vynechávám. Jak vidíte, variací je mnoho a určitě stojí za to pustit se do domácího experimentování! 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli