Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Halloweenské recepty: Vyzkoušejte strašidelné prsty nebo duchařské pusinky
Zdroj: pxfuel.com

Halloween. I když u nás žijeme spíš Dušičkami, tento anglosaský svátek připadající na 31. října je i v Česku stále populárnější. A není se čemu divit – kostýmy, koledy, sladkosti. V mnoha domácnostech se bude i tento rok symbolicky vydlabávat dýně. Co je vlastně Halloween? A zvládnete si ke dlabání dýně připravit něco dobrého a strašidelného k snědku?

Historie Halloweenu

Název halloween je zkratkou spojení All Hallows’ Eve, což je staroanglický název pro předvečer dne všech svatých. V tento den si připomínáme naše nebohé předky. První zmínky o svátku sahají přibližně do poloviny 18. století, jméno se v průběhu let komolilo, až vznikl název Halloween. Tato tradice sahá až ke keltským slavnostem Samhain, kdy lidé slavili konec období žní a příchod zimy. Převlékání se do kostýmů v tomto období není novinka, již v 16. století bylo ve Skotsku zvykem od domu k domu a výměnou za koledu vybírat něco dobrého k snědku. Kostýmy symbolizovaly duše zemřelých. Do USA se Halloween dostal díky migraci Irů a Skotů v 19. století.

Tradiční symboly Halloweenu

Dýně

Každý je zná jako symbol úplně nejvýraznější. Do dýní se vkládaly svíčky, aby koledníků svítily na cestu po temných ulicích. Strašidelný obličej vydlabaný do dýně má odhánět zlé duchy.

Čarodějnice

Mělo se za to, že čarodějnice doprovázejí na cestách zlé duchy. Podle pověr nabývají čarodějnice největší moc právě na Halloween.

Masky

Keltů sloužily k tomu, aby na ně zlí duchové nepřišli. Lidé věřili, že strašidelné kostýmy a masky pomohou duchy zmást a ti je tak nechají být. V USA se převlékání do kostýmů rozšířilo počátkem 20. století, tentokrát ale pouze pro zábavu.

Kočky

Ve středověku byly kočky považovány za mazlíčky čarodějnic a přinášely smůlu.

Strašidelné prsty

  • 1 šálek měkkého másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu
  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku
  • Červený potravinářský gel
  • 1/2 šálku rozpůlených mandlí

Ve větší misce vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilkový s mandlovým extraktem. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, postupně přidáme do krémové směsi. Rozdělíme těsto na čtvrtiny, zakryjeme a dáme na 30 minut do lednice. Po zhruba 30 minutách v lednici uválíme z každého kusu těsta kuličku. Z každé kuličky vytvarujeme 3 válečky ve tvaru prstu. Na konci každého z prstů vytvarujeme jamku pro nehet a uprostřed prstu třemi řezy nožem vytvoříme kloub. Pečeme v troubě při teplotě 180° dozlatova cca. 20-25 minut. Po vytažení z trouby necháme 3 minuty vychladnout, následně do vytvořené jamky naneseme trochu gelu. Navrch přitiskneme rozpůlenou mandli a gel necháme kolem „nehtu“ roztéct.

Duchařské pusinky

  • 2 velké vaječné bílky
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky jablečného octa
  • 1/2 šálku cukru
  • Oranžové potravinářské barvivo (obejdeme se i bez něj)
  • 2 čajové lžičky drobných kousků tmavé čokolády

Vaječné bílky necháme stát 30 minut v misce při pokojové teplotě. Přidáme extrakty a ocet. Mixér nastavíme na střední otáčky a šleháme, dokud nám nevznikne poddajná hmota. Postupně po lžičce zašleháme cukr. Šleháme asi 6 minut, dokud se cukr nerozpustí a hmota nezpevní. Přidáme potravinářské barvivo, pokud ho máme po ruce. Hmotu vložíme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Na plechu s pečícím papírem postupně pomocí sáčku vytvoříme pusinky ve tvaru ducha, na každou přidáme 2 kousky čokolády místo očí. Pečeme v troubě na 120° asi 40-45 minut. Po vypnutí necháme pusinky hodinu odstát v troubě. A pokud byste chtěli veganskou verzi, inspirujte se zde:

Dýňová polévka

  • 1 velká dýně
  • Kuřecí vývar
  • 1 Lžíce másla a mouky
  • Cukr
  • Sůl
  • Pepř
  • Nadrcený zázvor
  • Skořice
  • Šunka
  • Smetana

Nejprve oloupeme dýni a zbavíme se semínek. Poté ji nakrájíme na větší kostky a necháme 15 minut povařit tak, aby změkla. Kostky propasírujeme přes sítko a hmotu, která vznikne, přidáme ke kuřecímu vývaru. Na vedlejší pánvi připravíme jíšku – smažíme máslo a mouku a hmotu přelijeme trochou vývaru. Vývar v pánvi pořádně promícháme, aby mouka netvořila hrudky. Poté můžeme obsah pánve přidat do hrnce. Polévku necháme krátce povařit. Nesmíme zapomenout polévku čas od času promíchat, aby se nevytvářely hrudky a polévka zůstala jemná. Nakonec je třeba polévku dochutit, podle chuti přidáme cukr, sůl, pepř, zázvor a skořici. Nakonec dochutíme na kostičky nakrájenou šunkou. Těsně před podáváním přimícháme smetanu.

Recepty k tomuto článku