Kandovaná dýně

yanull Kuchařka: yanull

Zavařeniny 22 názorů

Suroviny

dýně
ocet
cukr
voda
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 1. den
    Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti cca 2x2 cm. Zalijeme octovou vodou - na 1 l vody 1/3 l octa a necháme stát 24 hodiny.
    2. den
    Octovou vodu slijeme a dýni zvážíme. Na 1 kg dýně dáme 35 dkg cukru krupice nebo krystalu, promícháme a zase necháme 24 hodiny stát.
    3. den
    Uvaříme dýni do sklovita, ale pozor, nepřevařit, aby nebyla příliš měkká. Pak slijeme šťávu a necháme opět stát 24 hodiny. Šťávu si schováme.
    4. den
    Na dýni nalijeme odloženou šťávu a 3 minuty povaříme. Dýni scedíme, necháme řádně okapat. Pak ji rozložíme a necháme asi 14 dní schnout, je občas nutné ji otočit. Pro majitele sušiček to neplatí. Pak ji lehce obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali cukr vanilkový, dáme do sklenic a povážeme celofánem.

Poznámka

Viděla jsem tu recept na dýňový kompot, tak jsem si vzpomněla na tento způsob zpracování a v předstihu ho nabízím k případné realizaci. I když je to práce na více dní, není to složité a vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Když část usušené dýně místo cukru namočíte do čokolády, máte dobrůtku, s prominutím toho výrazu, přímo k sežrání :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 39 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kandovaná dýně

  • KARELB KARELB

    Recept jsem vyzkoušel a nedoporučuji - po vysušení je stále cítit v chuti ocet.Raději volte citron

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Dělám takto: 1kg dýně krájené na kousky
    3 citróny (šťáva)
    30 dkg cukru
    Na 24 hodin namočit. Pak přecedit, šťávu vypijeme. A suším v sušičce. (Neotírám jen tak naházím do sušičky).Loni mi ani do pečení nezbylo. Rodina mi ji snědla jen tak. Letos musím udělat víc

    Odpovědět

  • babivera54 babivera54

    Ten recept znám už dlouho, ale na vaření dávám méně cukru, tak 25 dg:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Dara11: Určitě to v troubě sušit jde, pokud nemáte horkovzduch, můžete mezi pod dvířka dát kousek dřívka nebo špejle, aby snadněji odcházela pára. :-K

    Odpovědět

  • Dara11 Dara11

    :yes: jde to sušit i v troubě, když nemám sušičku a není sluníčko?:-)

    Odpovědět

  • Tom Tom(neregistrovaný)

    Namočené v čokoládě - VYNIKAJÍCÍ :-K :yes:

    Odpovědět

  • Zdeňka Zdeňka(neregistrovaná)

    Jak je to s tím vařením? Musela jsem opakovaně dolívat vodu, protože se vypařovala velice rychle a pak to spíš karamelizovalo a hrozilo připálení..má to tak být nebo tam přidaná voda nepatří?
    :-S

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    jitka:Určitě to je dobrůtka, ale zdravé mlsání, to tedy promiťe, ale je to samý cukr, to už zdravé ani moc není ;-)

    Odpovědět

  • buggy buggy(neregistrovaný)

    ahoj jedla jsem u známé a nemá chybu, jen se chci zepat jak to sušit v sušce?

    Odpovědět

  • jitka jitka(neregistrovaná)

    loni jsem podle receptu zkusila,je výborná,používám do štrůdlu místo rozinek a pro děti jako zdravé mlsání:-D

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Michal:Michale, děkuji za komentář, každý takový je vítaný. Recept jsem vložila tak, jak jsem ho dostala a také vyzkoušela, osobně nevím, jak mám "přepočítat" ocet na citrony, ale zde Ti opravdu nic nebrání v tom, abys sám svůj vlastní recept s jednoduchou recepturou vložil, myslím, že ho tu všichni rádi uvítají:-K.

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Trochu nechapu, proc tam vsichni valite ten ocet. Chapu nase babicky, kdyz citrony vubec nebyly nebo byly drahe. Dalsi vec je, ze temer nikdo nepouziva klasickou kandovaci proceduru. Tedy povarit do mekka s cukrem, slit a postupne pridavat cukr a znovu zalivat ale uz za studena. To cele 5-6x. Ja to tak dela u orechu. Musim priznat, ze jsem asi po roce nasel sklenici s orechy z orechovky, ktere jsem zalil silne cukrovym roztokem. Stacilo ususit a byla to mnamka. Jednoducha receptura.

    Odpovědět

  • Milada Milada(neregistrovaná)

    yanull:Tip: usušenou dýni jsem zchladila, namočila jsem ji do čokolády, nechala ji. Nikdo nepoznal, že to byla dýně.Do šťávy ze 3.dne jsem přidala ananas. nebo rumovou trestˇ, jen s citem a 4. den použila k vaření.Sušila jsem ji na sluníčku!
    Loni nebylo co kandovat, letos jdu na to. Všichni chtějí dýni, tak budu mít co dělat, mám 3 velké ks.:-8

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Dobrý den, a na jak dlouho se to suší v sušičce a na jaký stupeň? Zůstane pak dýně vláčná nebo spíš křápavá? :) děkuji Lenka

    Odpovědět

  • Mesic Mesic

    Dobrý den, jsem právě ve fázi: 2. den, shruba po 12 hod. V kastrólu ale není krom lžičky na dně žádná tekutina. Vytvoří se nebo mám dýni před vařením raději trošku podlít? Měli jsme oranžovou dýni od známé. Druh bohužel nevím. Děkuji

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sušená dýně sušení dyně sušená dýně recept dýně recepty zpracování dýně recept na kandovanou dyni jak sušit dýni sušená dýně v sušičce sušené dyně jak usušit dýni dýně sušená sušení dýně v sušičce recept na sušenou dýni dýňě zpracování recepty na zpracování dýně sušená dýně nejlepší recept dýně dýně a její zpracování dýně v cukru jak se suší dyně

Zapomněl/a jsem heslo