Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvovou, nebo dýňovou? Jednoduché recepty na zdravé a skvělé podzimní polévky
Zdroj: Ella Olson, Unsplash.com

Podzim je období polévek! Taková polévka je skvělým obědem či večeří, zasytí, zahřeje a může ji skoro každý, navíc to nezabere moc času, sníst ji, takže je ideální i pro workoholiky a vytížené jedince. Poradíme vám, jak si jednoduše připravit sezónní oblíbence - dýňovou, mrkvovou a starý dobrý vývar.

Dýně pro zdravé oči a zuby

Podzim je ročním obdobím, které přeje polévkám. Taková poctivá polévka s kouskem pečiva poslouží jako rychlý oběd i lehká večeře, zahřeje a chutná výborně. Navíc konkrétně na podzim můžeme experimentovat se sezónní zeleninou právě i v rámci polévek. Obzvlášť populární, chutná a zdravá je polévka dýňová. Dýně sice oficiálně patří mezi ovoce, nutričně je to ale zelenina. Má malý obsah sacharidů a nízký glykemický index. U nás je dostupná v mnoha druzích, Špagetovou můžete použít místo těstovin, na polévku je nejlepší Hokaido, ale hodí se i máslová. Při zpracování dýně si zjistěte, zda je potřeba konkrétní druh loupat. Hokaido se třeba konzumuje i se slupkou, Špagetová se rovněž loupat nemusí, ale třeba Muškátová, to je taková ta "halloweenská", tu musíte ze slupky "vysvléknout" v každém případě. Muškátová je skvělá třeba na zapékání.

Ale zpět k polévkám. Ta dýňová je opravdu výborná. Jak na ni? Je to jednoduché a zvládne to opravdu každý. Nám se osvědčil následující recept. Polévka je hotová do 30 minut a potřebovat budete jen několik ingrediencí...

  • 1 kg dýně, ideálně Hokaido
  • 2 ks cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru, může být domácí, ale klidně i z kostky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě namletý pepř na dochucení

Postup: Cibuli nakrájejte na jemno, v hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli přidejte. Míchejte, dokud nezesklovatí. Poté do hrnce přidejte pokrájenou dýni a opékejte ji asi 10 minut. Dýni a cibuli zalijte vývarem a vařte zhruba 15 minut nebo dokud vám dýně nezměkne. Vzniklý dýňový vývar nechte mírně zchladnout, rozmixujte tyčovým mixérem a por zjemnění přidejte smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte polévku například s praženými dýňovými semínky, chilli vločkami, můžete použít i sýr či krutony.

Mrkev na cholesterol

Pokud vás neláká polévka dýňová, zkuste tradičnější mrkvovou, která je rovněž skvělá a možná ještě zdravější. Mrkev je stejně jako dýně bohatá na beta-karoten, takže také pomáhá na srdce a oči, zároveň ale při pravidelné konzumaci může snížit cholesterol, pomoci se správnou funkcí zažívání, odvrátit předčasné projevy stárnutí a zafungovat i jako prevence infarktu. Obsahuje vitaminy A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan. Polévka z ní je opět výtečná a úžasně jednoduchá. Potřebovat budete...

  • 0,5 - 1 kg mrkve 
  • 2 ks cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 700 - 1000 ml zeleninového vývaru, opět může být domácí i z kostky
  • šťávu ze 4 pomerančů
  • strouhaný čerstvý zázvor podle chuti
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř na dochucení

Postup: I tento recept máme dobře osvědčený. Je v podstatě stejný jako ten na dýňovou. Cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev a vaříme do změknutí. Do hotového vývaru ale tentokrát přidáme pomerančovou šťávu a nastrouhaný zázvor. Zázvor dodá polévce říz, pomeranči chuť zjemní ostrost zázvoru. Osolíme, opepříme, ještě chvíli povaříme. Poté vše rozmixujeme a zase zjemníme smetanou, pokud to tak máme rádi. Mrkvová polévka je výborná i ve variantě, kdy místo smetany použijete kokosové mléko a místo pomerančů a zázvoru třeba indické kari. Vyzkoušejte ale i nějaký z receptů našich čtenářů:

Vývar - klasika, která nezklame

Poctivý vývar je vděčný celoročně, ale obzvlášť v chladnějších dnech ho strávníci opravdu ocení. Ať už hutný zeleninový, nebo třeba z hovězího či kuřecího masa, vývar s kořenovou zeleninou se dá doplnit kapáním, knedlíčky, nudlemi... Můžete do něj rozklepnout vajíčko nebo přidat těstoviny v zábavných tvarech a udělat tak obyčejnou polévku lákavým jídlem i pro nejmenší. Každý má svůj způsob, jak vaří vývar a co do něj rád dává. Někdo dává více mrkve, někdo rovnou přidává brambory. Jeden uvařenou zeleninu krájí, druhý pasíruje. Vybrali jsme několik receptů od našich čtenářů pro inspiraci, pokud ten svůj způsob ještě nemáte:
 

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více