Mrkvovou, nebo dýňovou? Jednoduché recepty na zdravé a skvělé podzimní polévky
18. 10. 2020 Vaření
Podzim je období polévek! Taková polévka je skvělým obědem či večeří, zasytí, zahřeje a může ji skoro každý, navíc to nezabere moc času, sníst ji, takže je ideální i pro workoholiky a vytížené jedince. Poradíme vám, jak si jednoduše připravit sezónní oblíbence - dýňovou, mrkvovou a starý dobrý vývar.
Dýně pro zdravé oči a zuby
Podzim je ročním obdobím, které přeje polévkám. Taková poctivá polévka s kouskem pečiva poslouží jako rychlý oběd i lehká večeře, zahřeje a chutná výborně. Navíc konkrétně na podzim můžeme experimentovat se sezónní zeleninou právě i v rámci polévek. Obzvlášť populární, chutná a zdravá je polévka dýňová. Dýně sice oficiálně patří mezi ovoce, nutričně je to ale zelenina. Má malý obsah sacharidů a nízký glykemický index. U nás je dostupná v mnoha druzích, Špagetovou můžete použít místo těstovin, na polévku je nejlepší Hokaido, ale hodí se i máslová. Při zpracování dýně si zjistěte, zda je potřeba konkrétní druh loupat. Hokaido se třeba konzumuje i se slupkou, Špagetová se rovněž loupat nemusí, ale třeba Muškátová, to je taková ta "halloweenská", tu musíte ze slupky "vysvléknout" v každém případě. Muškátová je skvělá třeba na zapékání.
Ale zpět k polévkám. Ta dýňová je opravdu výborná. Jak na ni? Je to jednoduché a zvládne to opravdu každý. Nám se osvědčil následující recept. Polévka je hotová do 30 minut a potřebovat budete jen několik ingrediencí...
- 1 kg dýně, ideálně Hokaido
- 2 ks cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 700 ml zeleninového vývaru, může být domácí, ale klidně i z kostky
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě namletý pepř na dochucení
Postup: Cibuli nakrájejte na jemno, v hrnci rozehřejte olivový olej a cibuli přidejte. Míchejte, dokud nezesklovatí. Poté do hrnce přidejte pokrájenou dýni a opékejte ji asi 10 minut. Dýni a cibuli zalijte vývarem a vařte zhruba 15 minut nebo dokud vám dýně nezměkne. Vzniklý dýňový vývar nechte mírně zchladnout, rozmixujte tyčovým mixérem a por zjemnění přidejte smetanu, dochuťte solí a pepřem. Podávejte polévku například s praženými dýňovými semínky, chilli vločkami, můžete použít i sýr či krutony.
Mrkev na cholesterol
Pokud vás neláká polévka dýňová, zkuste tradičnější mrkvovou, která je rovněž skvělá a možná ještě zdravější. Mrkev je stejně jako dýně bohatá na beta-karoten, takže také pomáhá na srdce a oči, zároveň ale při pravidelné konzumaci může snížit cholesterol, pomoci se správnou funkcí zažívání, odvrátit předčasné projevy stárnutí a zafungovat i jako prevence infarktu. Obsahuje vitaminy A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan. Polévka z ní je opět výtečná a úžasně jednoduchá. Potřebovat budete...
- 0,5 - 1 kg mrkve
- 2 ks cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 700 - 1000 ml zeleninového vývaru, opět může být domácí i z kostky
- šťávu ze 4 pomerančů
- strouhaný čerstvý zázvor podle chuti
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl a pepř na dochucení
Postup: I tento recept máme dobře osvědčený. Je v podstatě stejný jako ten na dýňovou. Cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev a vaříme do změknutí. Do hotového vývaru ale tentokrát přidáme pomerančovou šťávu a nastrouhaný zázvor. Zázvor dodá polévce říz, pomeranči chuť zjemní ostrost zázvoru. Osolíme, opepříme, ještě chvíli povaříme. Poté vše rozmixujeme a zase zjemníme smetanou, pokud to tak máme rádi. Mrkvová polévka je výborná i ve variantě, kdy místo smetany použijete kokosové mléko a místo pomerančů a zázvoru třeba indické kari. Vyzkoušejte ale i nějaký z receptů našich čtenářů:
Vývar - klasika, která nezklame
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Máte rádi klasické české koblihy? V tom případě… Číst více
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější… Číst více
Churros z odpalovaného těsta: Připravte si španělskou dobrotu podle videonávodu
Churros, tedy silnější dlouhé sladké tyčinky obalené v cukru, jsou vyrobené z odpalovaného těsta. Toto těsto je po usmažení vláčné a jen několik… Číst více
5 kroků k dokonalému sushi. Připravte nejznámější maki rolky skoro jako v japonské restauraci
Ve středečním díle soutěže Masterchef Česko… Číst více
Kořeněné sušenky Speculatius vypadají krásně a ještě lépe chutnají, příprava je navíc velice snadná. Potřebují jen jemné zacházení
Spekulky neboli speculaas či speculatius jsou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Sushi rolky na Silvestra 2022: Podle zkušeného sushi mistra Lukáše Neckáře je zvládnete levou zadní. Takhle snadné to je
Láká vás si silvestrovskou oslavu zpestřit… Číst více
Cuketové kobližky: Díky cuketě a tvarohu jsou krásně vláčné a božsky chutnají obalené v cukru a skořici
Opět nám po roce pomalu ale jistě nastává… Číst více
Jak využít zbytky velikonočního mazance? Žemlovka s banánem, kávou vonící tiramisu nebo španělské „koblihy“ vás dostanou
Napekli jste na Velikonoce hodně velký mazanec a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Muffiny pro nejmenší: Zdravou svačinku na výlet upečete během chvilky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 4 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 11 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 11 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Fit salát
Přidáno 24. 4. 2024 20:00
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům