Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský řízek s bramborovou kaší podle Patrika z Hell's Kitchen Česko: Šťavnaté maso s krémovou kaší chutná božsky
Zdroj: se souhlasem TV Nova a Patrika Kolára, koláž Toprecepty

Milujete holanďáky? Řízky z mletého vepřového masa patří mezi ty nejoblíbenější. Asi i proto je na svém instagramovém profilu nabídl účastník druhé řady Hell’s Kitchen Česko, Patrik Kolár z Trenčianské Turné. Pro čtenáře webu Toprecepty.cz navíc přidal své tipy, jak mít jídlo perfektní.

Holandský řízek z Česka i Slovenska   

Jak už jsme psali dříve, holandský řízek reálně nemá s Holandskem nic společného. Svůj název jídlo získalo zřejmě podle sýra, který se do něj přidává. Tím je gouda nebo eidam.

Oba tyto sýry pocházejí z Holandska, konkrétně z měst Gouda a Edam, podle nichž také získaly svá jména. Podle jejich původu se zase pojmenoval řízek z mletého tučnějšího masa, zjemněného mlékem či smetanou a právě sýrem. Díky této směsi je řízek neskutečně šťavnatý, a proto i velmi oblíbený. 

Na svém instagramovém profilu zveřejnil recept na parádní holanďák i účastník druhé řady Hell’s Kitchen Česko, Patrik Kolár z Trenčianské Turné. Ten inklinuje k tradiční kuchyni, jak nám prozradil už dříve, a miluje tedy jídla, jako jsou dobrá svíčková, klasický vývar nebo právě holandský řízek. Svoji verzi této oblíbené speciality uvedl na sociálních sítích poměrně poeticky. 

Holanďák podle Patrika  

„Klasická neděle a z kuchyně už je slyšet smažení. Ano, vůně řízku tě okamžitě probudí a ty ho musíš ochutnat. Přesně tak se budeš cítit, když se mnou připravíš tento holandský řízek s bramborovou kaší," napsal Paťo na svém instagramovém profilu a nabídl recept na holandský řízek s bramborovou kaší. Podle jeho receptu si tuhle dobrotu můžete připravit taky. 

Budete potřebovat na kaši: 500 g brambor (nejlépe typu C), 150 g studeného másla, 50–100 g mléka (můžete použít polovinu mléka a polovinu smetany), sůl, muškátový oříšek

Na holandský řízek: 500 g mletého vepřového masa, 80–100 ml mléka, sůl, 160 g strouhaného sýra Gouda/Edam, petržel, sůl, černý pepř, suroviny na obalování (mouka, vejce, strouhanka) a olej na smažení

Jak na to? 

  1. Maso večer předem zalijte mlékem, smíchejte se solí a pepřem a důkladně promíchejte. Nechte odležet v lednici.  
  2. Na bramborovou kaši si uvařte oloupané brambory v osolené vodě doměkka. Poté je sceďte, brambory propasírujte přes sítko, abyste předešli hrudkám, a smíchejte se studeným máslem, nakrájeným na kostky, mlékem a smetanou. Ručně prošlehejte a dochuťte muškátovým oříškem.  
  3. Odleželé maso smíchejte s nadrobno nasekanou petrželkou a sýrem a obalte v trojobalu. Smažte zvolna v rozpálené vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. 
  4. Podávejte s bramborovou kaší. 

Paťovy tipy pro čtenáře webu Toprecepty.cz: 

  • Před obalením můžete do středu holanďáku vložit kousek sýra, který po nakrájení zachová příjemnou texturu.
  • Pro větší křupavost použijte strouhanku panko, která je hrubě mletá a řízek bude zvenku křupavější. 

Jak vypadal Paťův první den v Hell's Kitchen, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Paťo - Hell's Kitchen 2

Ukázat 6 fotografií

 

Recepty k tomuto článku