Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královna mezi přílohami: 5 dobrých důvodů, proč jíst bílou rýži
Zdroj: Image Party, Pixabay.com

Pokud se dietologů a výživových poradců zeptáme, zda by doporučili zařadit rýži do našeho jídelníčku, názor každého se bude lišit. Častým doporučením je nahradit bílou rýži rýží hnědou, protože je nezpracovaná a může se zdát, že tak obsahuje víc živin. To ale nemusí být nutně pravda. Pro důkaz se stačí podívat do Japonska, kde roční spotřeba rýže na jednu osobu přesahuje 54 kilogramů. A nutno podotknout, že Japonci negativními efekty bílé rýže netrpí. Jejich průměrná délka dožití je totiž největší na světě. Proč bychom se tedy bílé rýže neměli jen tak vzdávat?

1. Může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi

Může se to zdát neuvěřitelně, jelikož rýže plná škrobu a její glykemický index, který obvykle odráží dopad potraviny na cukr v krvi, také nepatří k nejnižším. Potraviny s vysokým glykemickým indexem jako sladké nápoje, cereálie s přidaným cukrem, sladkosti bílý chléb nebo třeba rýže můžou množství cukru v krvi zvýšit víc než jiné potraviny. Vysoké množství cukru v krvi může vést k obezitě a v extrémních případech až k cukrovce. Zásadní je ale zmínit, že glykemický index se používá pro měření vlivu na náš cukr u dané potraviny a vůbec neodráží, jak si potravina vede v kombinaci dalších, tedy například jako příloha. Bílá rýže v české kuchyni k přílohám nepochybně patří, konzumace rýže samostatně je spíš rarita. Konzumace rýže s masem, zeleninou a omáčkami zpomalí zažívací proces, čímž zabrání vystřelení hladiny cukru v krvi do vysokých hodnot.

2. Snadno se tráví

Spoustu lidí si neuvědomuje, že celozrnné potraviny mohou být složitější k trávení, pokud na to tělo není dostatečně připraveno. Vnější vrstva zrn obsahuje kyselinu fytovou, která patří mezi antinutrienty – látky snižující využitelnost živin v organismu. Kyselina fytová může způsobit zažívací potíže. Vlhkost, teplo a další podmínky v půdě otruby (vnější vrstvu zrn) přirozeně uvolní. Už naši předkové se naučili zrna fermentovat a uchovávat je ve vlhkém prostředí tak, aby naklíčila. Tento postup napomáhá k neutralizaci kyseliny fytové, čímž se zrna, včetně těch rýžových stávají daleko stravitelnější.

3. Bílá rýže neobsahuje lepek

A další problematické složky, kterých jsou hlavní zdroje lepku (pšenice, žito, ječmen) plné. Nikdo si dodnes není jistý na sto procent, proč lepek způsobuje tolik zdravotních potíží. Jedna z variant je, že lepek pro lidský trávicí systém příliš složitá bílkovina, na kterou jsou přešlechtěné obilniny stále bohatší. Lepku jsou plné i polotovary a jídlo z fast foodů. Alergie na lepek se vyskytuje stále častěji a právě pro osoby s touto zdravotní komplikací je rýže skvělou součástí stravy.

4. Pomáhá pří chronických zažívacích potížích

Kromě toho snadné stravitelnosti rýže věří mnoho východních kultur i v další její výhody. Tradiční indická i čínská medicína považují rýži za potravinu zklidňující podráždění trávicího traktu a uvolňující přebytečné teplo. Pokrmy z rýží jako hlavní složkou se tisíce let používaly k léčení nejrůznějších zdravotních komplikací

5. Rýže je skvělým doplňkem pro vývar

Mnoho polévek právě v Asii je servírováno s rýží přímo v polévce, nebo alespoň v menší misce vedle. Chuť rýže se výborně s chutí vývaru promíchá, její jemná nasládlost zároveň dobře chuťově doplňuje pálivé, slané a sladkokyselé polévky asijského typu. Rýže z vývaru dokáže vytvořit plnohodnotné jídlo a není výjimkou, že se podává jako hlavní chod.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více