Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokoušíte se o miminko? Cestu k mateřství může usnadnit jednoduché cvičení!
Zdroj: Pexels, Pixabay.com

Pravidelné cvičení je nejlepší způsob, jak se můžete odměnit vlastnímu tělu, dostat se tak do kondice a vyjít vstříc zdravému životnímu stylu. Před početím miminka je cvičení ještě daleko důležitější – nejen co se týče plodnosti, ale i při samotném těhotenství se budete cítit fit a kondička vás kvůli bříšku nezradí po pár schodech.

Cvičení má vliv na plodnost

Pohyb je velice důležitý v časovém rozvrhu budoucích maminek. Je totiž nejlepší prevencí nadváhy, která může způsobovat nadměrnou produkci základního ženského hormonu – estrogenu a právě hormonální nerovnováha je jedním z častých důvodů marných snah o miminko. Až 30 % estrogenu se tvoří v tukových buňkách. Kvůli nadváze může tělo navíc produkovat nadměrné množství inzulinu, což má také za následek nesprávnou funkci celého hormonálního systému. Věřte, že není v žádném případě třeba extrémně náročných cviků. K vytouženému miminku může dopomoci obyčejná chůze nebo jiná lehká aktivita.

Co cvičit?

  • Kardio (chůze, lehký běh, aerobik) – Dbejte na to, aby cvičení nebylo příliš náročné a intenzita byla příjemná. Kardio také zlepšuje krevní oběh v těle, což je pro zdraví zásadní. Jak by to mělo vypadat? Chůze nebo lehký výběh na 30 minut zvýší srdeční tep, ale tělo se nevyčerpá.
  • Silový trénink – Dá vašemu tělu příležitost nabrat svalovou hmotu a zlepší tak kondici vašeho těla. Takové cvičení může díky zvýšení procent svalové hmoty na těle lehce pozvednout hladinu testosteronu, a to jak u mužů, tak u žen. Testosteron je mužský hormon (vyskytující se i v ženském těle), který mimo jiné zvyšuje chuť na sex. Silový trénink určený pro ženy 3 - 4 x týdně je perfektní volbou.
  • Jóga a pilates – Oba typy cvičení vám dopomohou k pevnějšímu bříšku a zlepší cirkulaci krve. Jóga a pilates vás mohou navíc uvolnit od stresu.
  • Protahování – Pro vaše svalstvo je protažení před cvičením velmi důležité, jinak může hrozit i zranění. Porod je fyzicky velmi náročný a tělo pravidelně uvolňované protahováním má předpoklad zvládnout ho nejlépe, jak to jde.

Ne každé cvičení snaze o otěhotnění prospěje

Pokud je tělo pravidelně přemáhané, jste ve stresu a neustálém pohybu, rozhodně to snahám o miminko neprospěje, právě naopak. Při stresování našeho těla extrémním způsobem (psychicky i fyzicky) se snižuje plodnost. Je vysledováno, že maratonci a kulturisté mají s početím potomka značné problémy, a to právě kvůli neustálemu tělesnému vypětí.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více