Pravá francouzská brioška

lovie Kuchařka: lovie

1 bochník a 4-8 malých briošek (dle formičky) Slané pečivo 11 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
160 g polohrubé mouky
8 vajíček
16 g soli
70 g cukru krupice
17 g suchého droždí
440 g másla pokojové teploty
70 ml teplé vody
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto je nejlepší připravovat v kuchyňském robotu, ale lze i v pekárně. Do mísy nasypeme mouku a po jednom přidáváme vejce, mícháme na nízkou rychlost (v pekárně pochopitelně nelze ovlivnit), až jsou vajíčka zapracovaná, přidáme cukr a sůl.

  2. Dále přidáme droždí a vodu a necháme spojit. Pak pomalu po lžících přidáváme měkké máslo (ne roztopené!) a necháme opět zapracovat a hnětat klidně 1/2 hodiny.

  3. Těsto přendáme do čisté mísy (je lepivé, raději stěrkou), zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté si pomoučíme ruce a stlačíme těsto v míse. Opět zakryjeme (folií) a dáme do ledničky nejlépe přes noc.

  4. Druhý den z těsta vytvoříme briošky požadovaných tvarů - jde to dobře, je potřeba namáčet kousky těsta v mouce. Já dělám šest malých kuliček do formy na ramekin (malé mističky) a jeden bochník do formy na chlebíček. Takto připravené opět zakryjeme a necháme v teple 2 hodiny kynout.

  5. Troubu si předehřejeme na 200°C, briošky opatrně povlažíme směsí žloutku a mléka a dáme péct. Malé pečivo je hotové za cca 15 minut, bochník za 25 minut.

  6. Hotové vyklopíme z forem, necháme zchládnout a podáváme.

Poznámka

Kdo briošku znáte, budete s výsledkem určitě spokojeni - chuť i struktura jsou opravdu autentické :)

Takto připravená brioška je spíše slaná, pro sladkou variantu snižte množství soli a dejte dvakrát tolik cukru.

Zdroj: videojug.com

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravá francouzská brioška

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    1974andrea: matrjoška :);-)

    Odpovědět

  • Sovička Sovička(neregistrovaná)

    Brioška je moc dobré pečivo k snídani. V šedesátých letech jsem znal jedno místo v Praze kde jsem si toto pečivo kupovat a to na Václaváku v cukrárna ASTRA , - tam to bylo a jezdil jsem tam kupovat po dlouhá léta. Dokonce si pamatuji že tam pracoval šéf-cukrář pan Valenta, který byl moc a moc dobrý a co hlavně odborník a nic nešidil, dělal vše jak se mělo. Toto pečivo jsem měl doma zabalené v utěrce v troubě a jedl jsem ho k ranní snídani po dva dny. MŇAMKA.
    Proč se to nedá kupoval v této době?:-?:-))

    Odpovědět

  • lovie lovie(autorka receptu)

    magdalenka:ano, skutečně je to druh "chleba" s vysokým podílem poctivého másla. Ovšem ta chuť a jemnost za to stojí..doporučuji kombinaci s olivami, oblíbeným sýrem a vínem. Ale vynikající je i k snídani třeba s bílou kávou ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mňa by zaujímalo, či pravá francúzska brioška obsahuje naozaj taký vysoký podiel masla? 660 g múky a k tomu 440 g masla? Dík.

    Odpovědět

  • coquine coquine(neregistrovaný)

    1974andrea: to skutečně nejsou, je to luxusní francouzská specialita.

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(neregistrovaná)

    Myslela jsem, že brioška je plněné pečivo - buď nasladko nebo naslano. Ale jsou jak malované! :-):yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    rebeka:No fakt:-O a já to mám úplně zafixováno jako ruské slovo

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • rebeka rebeka

  • 1974andrea 1974andrea

    A nejsou briošky spíš z rusky hovořících zemí než z Francie?

    Odpovědět

Tématické fráze: brioška slané briošky brioška recept brioše briošky slané briošky plněné briošky brioška z francie francouzke briošky recept ruské briošky briošky recept briozka sladké briošky francouzké briošky plněné francouzské pečivo francouzké briošky plněné recept recept na slane briosky francouzke briošky brioška slaná briošky recept slané

Zapomněl/a jsem heslo