Pravá francouzská brioška

lovie Kuchařka: lovie

1 bochník a 4-8 malých briošek (dle formičky) Slané pečivo 11 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
160 g polohrubé mouky
8 vajíček
16 g soli
70 g cukru krupice
17 g suchého droždí
440 g másla pokojové teploty
70 ml teplé vody
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto je nejlepší připravovat v kuchyňském robotu, ale lze i v pekárně. Do mísy nasypeme mouku a po jednom přidáváme vejce, mícháme na nízkou rychlost (v pekárně pochopitelně nelze ovlivnit), až jsou vajíčka zapracovaná, přidáme cukr a sůl.

  2. Dále přidáme droždí a vodu a necháme spojit. Pak pomalu po lžících přidáváme měkké máslo (ne roztopené!) a necháme opět zapracovat a hnětat klidně 1/2 hodiny.

  3. Těsto přendáme do čisté mísy (je lepivé, raději stěrkou), zakryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu. Poté si pomoučíme ruce a stlačíme těsto v míse. Opět zakryjeme (folií) a dáme do ledničky nejlépe přes noc.

  4. Druhý den z těsta vytvoříme briošky požadovaných tvarů - jde to dobře, je potřeba namáčet kousky těsta v mouce. Já dělám šest malých kuliček do formy na ramekin (malé mističky) a jeden bochník do formy na chlebíček. Takto připravené opět zakryjeme a necháme v teple 2 hodiny kynout.

  5. Troubu si předehřejeme na 200°C, briošky opatrně povlažíme směsí žloutku a mléka a dáme péct. Malé pečivo je hotové za cca 15 minut, bochník za 25 minut.

  6. Hotové vyklopíme z forem, necháme zchládnout a podáváme.

Poznámka

Kdo briošku znáte, budete s výsledkem určitě spokojeni - chuť i struktura jsou opravdu autentické :)

Takto připravená brioška je spíše slaná, pro sladkou variantu snižte množství soli a dejte dvakrát tolik cukru.

Zdroj: videojug.com

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 17 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravá francouzská brioška

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    1974andrea: matrjoška :);-)

    Odpovědět

  • Sovička Sovička(neregistrovaná)

    Brioška je moc dobré pečivo k snídani. V šedesátých letech jsem znal jedno místo v Praze kde jsem si toto pečivo kupovat a to na Václaváku v cukrárna ASTRA , - tam to bylo a jezdil jsem tam kupovat po dlouhá léta. Dokonce si pamatuji že tam pracoval šéf-cukrář pan Valenta, který byl moc a moc dobrý a co hlavně odborník a nic nešidil, dělal vše jak se mělo. Toto pečivo jsem měl doma zabalené v utěrce v troubě a jedl jsem ho k ranní snídani po dva dny. MŇAMKA.
    Proč se to nedá kupoval v této době?:-?:-))

    Odpovědět

  • lovie lovie(autor receptu)

    magdalenka:ano, skutečně je to druh "chleba" s vysokým podílem poctivého másla. Ovšem ta chuť a jemnost za to stojí..doporučuji kombinaci s olivami, oblíbeným sýrem a vínem. Ale vynikající je i k snídani třeba s bílou kávou ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mňa by zaujímalo, či pravá francúzska brioška obsahuje naozaj taký vysoký podiel masla? 660 g múky a k tomu 440 g masla? Dík.

    Odpovědět

  • coquine coquine(neregistrovaný)

    1974andrea: to skutečně nejsou, je to luxusní francouzská specialita.

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(neregistrovaná)

    Myslela jsem, že brioška je plněné pečivo - buď nasladko nebo naslano. Ale jsou jak malované! :-):yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    rebeka:No fakt:-O a já to mám úplně zafixováno jako ruské slovo

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

  • rebeka rebeka

  • 1974andrea 1974andrea

    A nejsou briošky spíš z rusky hovořících zemí než z Francie?

    Odpovědět

Tématické fráze: brioška brioška recept slané briošky brioše briošky slané briošky plněné briošky brioška z francie briošky recept francouzke briošky recept ruské briošky briozka sladké briošky francouzké briošky plněné francouzské pečivo francouzke briošky francouzké briošky plněné recept recept na slane briosky brioška slaná francouske briosky