Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Břicho se dělá v kuchyni! 6 potravin pro útlý a krásný pas
Zdroj: Christopher Campbell, Unsplash.com

Ploché, vypracované bříško je snem mnoha žen i mužů. Právě u pasu ale víc než u jiných částí těla platí, že se dělají v kuchyni, takříkajíc. Pravidelné kardio cvičení a posilování sice vyrýsuje břišáky, ale dokud budou obalené tukovou pneumatikou, je to k ničemu. Co tedy jíst (a nejíst), abyste měli trup jako z magazínu?

1. Ovesné vločky a pohanka

Možná to zní nelogicky, ale základem plochého břicha je dostatek vlákniny. Proč nelogicky? Protože břicho plné vlákniny se samozřejmě nafukuje. Takže ano, večer asi budete mít pupík větší, ale když to přes noc vše strávíte, budete ráno mile překvapeni, jak ploché bříško máte. Vláknina totiž zajišťuje pocit sytosti po jídle, takže zabraňuje mlsání a omezuje chutě, čímž napomáhá hubnutí. Zároveň pomáhá správnému trávení. Dospělý člověk by měl denně spořádat až 30 gramů vlákniny. Bez vlákniny, kterou samozřejmě obsahuje i zelenina a ovoce, to nepůjde.

2. Cottage

Obecně platí, že pro ploché břicho je potřeba vyřadit z jídelníčku přidané cukry, omezit tuky a přidat bílkoviny. Čerstvý sýr cottage je na bílkoviny bohatý, je lehký, takže se hodí jako svačina před i po cvičení, a v light verzi ani nemá moc tuků.

3. Proteinové koktejly

Abyste příjem bílkovin zvýšili opravdu na maximum, můžete to zkusit pomocí proteinových koktejlů, které nemají příliš mnoho kalorií, lehce se tráví a většinou jsou kromě proteinů bohaté právě i na vlákninu. Pozor! Čtěte složení a vybírejte takové, které neobsahují příliš mnoho přidaného cukru.

4. Avokádo a ořechy

Proč avokádo a ořechy? Obojí je snadno dostupným zdrojem tzv. zdravých tuků, které obecně pomáhají předcházet obezitě. Tělo tuky potřebuje, ale když už mu je máme dodávat, ať to jsou ty přírodní a dobré, ne vysmažené z fast foodových friťáků. Dostatečný příjem zdravých tuků zajistí, že nebudete toužit po těch nezdravých, a tím si pomůžete mimo jiné i k plochému bříšku.

5. Jablečný ocet

Jablečný ocet má podle různých studií celou řadu blahodárných účinků na náš organismus a podle všeho ovlivňuje i ukládání tuku v těle. Kápněte si ho jednou či dvakrát denně do čisté vody - té byste pro ploché břicho mimochodem měli vypít alespoň 1,5 litru denně - a určitě to nemůže uškodit. Jablečný ocet navíc není tak kyselý jako ten klasický, takže to ani není nic nestravitelného pro vaše chuťové pohárky.

6. Skyr

Bohatý na bílkoviny a s nulovým obsahem tuku - takový je skyr, islandský typ bílého jogurtu. I jeho konzumace vám vydláždí cestu za vysněným útlým pasem.

Co nejíst?

Na cestě za plochým břichem není důležité jen to, co jíte, ale také, co nejíte. Toho nevzhledného "spodního pupku" se nikdy nezbavíte, pokud si neodpustíte alkohol, především pak pivo nebo kořalky, které obsahují obrovské množství kalorií. Nepomáhá ani cpát se světlým pečivem z pšeničné mouky - rohlíky, houskami a už vůbec ne pečivem sladkým. Dalším problémem jsou hodně solené potraviny, třeba solené oříšky nebo brambůrky, které kromě množství nezdravých tuků skrze velký obsah soli přispívají k nafukování břicha. A pozor! I když jsme si řekli, že vláknina je zdravá, břicho se nafoukne, když sníte hodně syrové zeleniny a ovoce, proto zvažte, zda občas nezvolit tepelně upravenou formu - ideálně vařenou či dušenou.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více