Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

AMOLETA-Palačinky z kocmatic

Med z květů černého bezu.
35 květů, 1,5 litru vody, 1 citron celý, 1,5 kg cukru.
Postup:svaříme vodu s nakrájeným citronem na kolečka, po svaření vhodíme vyprané květy. Necháme stát 24 hodin. Potom přecedíme přidáme cukr a pozvolna za stálého míchání,vaříme do zhoustnutí.Ještě horký med dáme do skleniček a otočíme dnem nahoru, Tento med není tak hustý ale dobrý v zimě do čaje.

No jóóó, na ty už se taky těším, pořád je pozoruju a brzy na ně přijde řada;-):-p

:-p Už se na kosmatice také těším - budou o weekendu.
Jelikož je mám ráda ve vyšší vrstvě těstíčka, máčím je do těsta svítkového. K nim brambory a nějaká zelenina (okurka, rajče, paprika)nebo salát a budem se jen olizovat.

U nás na zahradě bezy kvetou jak divé, takže se vydám na sběr a budu obnovovat babiččiny recepty:-p:yes:

Václave,díky za připomenutí této zdravé léčivky.:-K:-K

Toto období je čas květu "ČERNÉHO BEZU - KOCMATIC". U nás se uznává jako léčivka velmi zdravá rostlina. V období(NYNÍ)předletním se sbírají květy na sušení, ale i na výrobu limonády, sirupu a i vína, kterému říkáme "Andělské".Napodzim pak se sbírají plody, opět na sušení a čaje, va víno či džem. Nevím jak je palačinka - amoleta z Černého bezu známá, ale u nás právě dnes byla a moc jsme si pochutnali. Někdo tu vůni rostliny nesnáší, ale vězte je to pouze otázka zvyku jako u ryb nebo oliv apod. Dám dnes recept bez ohleddu, zda na TOPKÁCH někde je, hlavně jako připomenutí a projevení úcty k této rostlině. Váš Václav.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více