Olivovy olej
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ hazel, před 2 hodinami
„Mleté maso “ Veruncicka, před 2 hodinami
„Přání a gratulace“ mika59, před 3 hodinami
Poslední příspěvky
„Dobry vecer, u nas zbytek polevky od vcera, a velice…“ hazel, před 2 hodinami
„MachyHonza: Dobrý den Honzo, jsem spokojená s mletým masem…“ Veruncicka, před 2 hodinami
„Simona Skolakova: tak u nás je to přesně naopak, manžel…“ MarcelaPa, před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
18. 8. 2016 09:33
Olivovy olej (obycejny), tedy ne extrapanensky, je vyroben z oleje lisovaneho za studena (prvni lisovani zastudena) nebo z oleje z druheho lisovani (to uz probiha za tepla, okolo 40°), ktery je nazyvany jen "vergine", ale oba dva neodpovidaji organolektickym pozadavkum, ktere by tyto dva oleje mely mit, jsou prilis kysele a trpke. Drive se pouzivaly jako palivo do osvetlovacich lamp, odtud jejich nazev v italstine - olej lampovy (olio lampante), ktery je NEJEDLY. Aby se z nej mohl stat olej "jedly" - olivovy (obycejny), projde chemickou rafinaci a vznikne z nej s pridanim oleje extrapanenskeho (minimalni procento), olej pokrmovy - olivovy, jinak by byl totalne bez chuti.
Kdezto olej z pokrutin, je olej vyrobeny z odpadu pri lisovani oliv (1. + 2. lisovani), olej se z nej "vytahne" za pomoci redidla ( v pokrutinach je ho asi tak max. 6%), pak vznikne opet olej lampovy - nejedly, ktery se dalsi rafinaci upravi na olej pokrmovy. K nemu se musi opet pridat olej extra panensky, aby mel alespon minimalni chut olivoveho oleje.
17. 8. 2016 10:50
6. 8. 2016 08:50
Já za studena, např. do salátů, používám panenský olivový olej a na tepelnou úpravu normální olivový olej, ne panenský.
Jinak využívám skoro všechny tuky, ovšem v přiměřeném množství, každý se hodí na něco jiného.
6. 8. 2016 08:34
Niečo k tomu : http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/poradna/medic...
5. 8. 2016 12:03
5. 8. 2016 04:35
Možno ti pomože tento článok pri výbere :
http://www.energiezivota.com/tipy-a-napady/521-tes...
4. 8. 2016 17:53