Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léčivé byliny mají největší sílu právě teď na jaře, kdy se příroda probouzí po zimním spánku. Louky, zahrádky i lesy nám přináší spoustu možností, jak zregenerovat organismus, očistit tělo a také se připravit na další zimu nasušením bylinek do zásoby. O to, jaké jarní bylinky sbírat a s jakými problémy nám mohou pomoci, se s námi podělila fytoterapeutka, výživová poradkyně a masérka Monika Poledníková.

Fytoterapie jako šetrná metoda léčby mnoha obtíží

Odborná léčba bylinami neboli fytoterapie je jemnou a holistickou metodou, která má svá pravidla, stejně jako je tomu u užívání léků. Jsou při ní využívány terapeutické účinky bylin, stromů i keřů, které jsou známé už po celá staletí a jsou na nich postaveny i základy klasické medicíny. Oslovili jsme zkušenou fytoterapeutku Moniku Poledníkovou, která radí, jak na sběr, sušení i využití jarních léčivých bylin.

Které jarní bylinky můžete bez obav sbírat?

Při sběru bylinek v jakémkoli období platí pravidlo, že co neznám, nebo nemohu s jistotou určit, raději nesbírám. Monika Poledníková dále pro Toprecepty.cz radí: „Léčivé bylinky je třeba sbírat v čistém prostředí, daleko od od měst, továren, skládek a silnic. Po bylinkách bychom neměli šlapat, nevytrhávat je s kořeny a sbírat jen tu část, kterou potřebujeme a víme, že využijeme. Pokud nám jde o kořen rostliny, sbírat vždy jen brzy na jaře, než se příroda začne probouzet, nebo na podzim, až zase usne. Bylinky je nutné co nejdříve spotřebovat nebo nasušit.“

Jak vypadají následující jarní léčivé bylinky, najdete v galerii pod článkem.

Pampeliška lékařská

Mladé pampeliškové listy jsou skvělé při jarní očistě organismu, na regeneraci jater, zdravý žaludek i pro získání více energie. Pampeliška působí také jako přírodní antibiotikum a podporuje činnost ledvin, žlučníku a srdce,“ radí Monika Poledníková. Mladé květy jsou skvělé na výrobu pampeliškového medu, který nám poslouží v chladných podzimních a zimních dnech.

Květ této bylinky sbíraný na jaře se v lidové medicíně využívá při léčbě střevních zánětů, žaludečních potíží, ateroskleróze, nechutenství a revmatismu. Obklady z listů podle bylinkářky pomáhají při zánětech žil, popáleninách a kožních problémech. Fytoterapeutka však varuje: „S podbělem opatrně. Ve vyšších dávkách může být toxický pro játra.“

Plicník lékařský

Už název bylinky napovídá, pro který orgán přináší plicník úlevu. Expertka na bylinky kromě pozitivních účinků při léčbě kašle, průdušek a zápalu plic vyzdvihuje i jeho chuť obohacující bylinkový čaj.

Jitrocel kopinatý

Jitrocel je podle Moniky skvělým pomocníkem při chřipce, zánětu průdušek, očistě organismu a působí také močopudně. Čerstvé listy jsou ideální pro výrobu léčivého sirupu proti kašli. Jak na jeho výrobu? 5 lístků rozetřete se 4 lžícemi vody v hmoždíři a zahřejte při nízké teplotě. Postupně přidávejte med, dokud nedosáhnete sirupové konzistence. Po vychladnutí se jitrocelový sirup užívá každou hodinu po 1 lžičce.

Popenec obecný

Pro některé plevel, pro jiné skvělá pochoutka v zeleninových salátech nebo lék na kašel a trávicí obtíže. Silný odvar můžete zkusit využít na defekty na kůži nebo příliš suchou pokožku po zimě. Pomáhá rovněž hojit rány a jizvy,“ upřesňuje odbornice.

Jak na sušení jarních bylinek?

Základním pravidlem pro správné sušení bylinek je jejich sběr za slunného a suchého dne, nejlépe v ranních či dopoledních hodinách, a odběr pouze zdravých, neporušených částí rostlin. „Sušení by mělo probíhat rychle, u listů a jemných květů při nízké teplotě do 35 °C,“ dodává expertka. Ideálním místem pro sušení je síto umístěné do prostoru, kde proudí vzduch, bez přístupu přímého slunce. Důkladně prosušené bylinky je třeba skladovat v uzavíratelné čisté sklenici na suchém a temném místě.

Fytoterapeutka upozorňuje i na ztrátu prospěšných látek při delším skladování: „Čím dříve bylinky zkonzumujeme, tím více účinných látek z nich dostaneme. Zpracováváním a sušením se účinné látky ničí, proto je vhodné sušené rostliny nejpozději do roka spotřebovat, pak už nemají žádné nebo mají jen minimální terapeutické účinky.“

Příprava čaje z léčivých bylinek

Každá bylinka potřebuje speciální péči, abychom z ní dostali maximum prospěšných látek. „Na jaře se sbírají hlavně natě, listy a květy, které se jen zalijí horkou vodou a vyluhují. Kořeny a kůra, jejichž sběr probíhá v jiných obdobích, se musí vařit a délka varu závisí na druhu rostliny,“ říká na závěr odbornice.

Zdroje informací:

MonikaPolednikova.cz: Fytoterapeutka Monika Poledníková

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více