Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

Doba přípravy: 5 hodin 10 porcí Moučníky , Kynuté 10 názorů

Suroviny

400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
200 ml mléka
100 g rozpuštěného a vychladlého másla nebo sádla
3 žloutky
špetka soli
rozinky (já dala 2 hrsti)
rum na namočení rozinek
sekané mandle do těsta (množství je libovolné)
vejce na potření + lžíce rumu
mandlové lupínky na posypání mazance
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota jsem dala polohrubou mouku, do které jsem udělala důlek a nasypala do něj rozdrobené droždí. To jsem zasypala lžičkou krystalového cukru, zalila trochou vlažného mléka, zakryla utěrkou a nechala 20 minut na teplém místě vzejít kvásek.

  2. Po dvaceti minutách mám kvásek hotový a přidala jsem podél stěn mísy špetku soli. Ta se nesmí dostat do kvásku. Dále přidáme žloutky, zbylý krupicový cukr, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citronu, rozpuštěné a vychladlé máslo, které jsem smíchala se zbylým mlékem. Máslo můžete zcela nahradit sádlem, které dělá kynuté těsto ještě lepším, ale pozor - opět vše musí být vlažné, ne horké.

  3. Zapnula jsem robot a nechala ho vypracovat hladké těsto. Do toho jsem následně přidala mandle, zvolila jsem sekané, protože v mazanci pak krásně křupou a dvě hrsti rozinek namočené v rumu i s rumem. Alkohol se vypeče. Opět jsem nechala pracovat robot a podle potřeby jsem přisypala mouku, aby bylo těsto hladké a nelepilo. Hotové těsto jsem zaprášila moukou a nechala na teplém místě kynout hodinu a půl.

  4. Vykynuté těsto jsem přendala na pracovní plochu, krátce propracovala, utvořila bochánek, přenesla jsem ho na větší plech, těsto jsem zakryla větší mísou a nechala kynout dalších 45 minut. Těsto můžete nechat kynout klidně hodinu a půl, ale mně se zdálo, že po 45 minutách je těsto dost velké na to, aby šlo pomalu do trouby.

  5. Něž mazanec vykynul, připravila jsem si 1 vejce, do něj dala 1 lžíci rumu a vše pečlivě vyšlehala. Šlehala jsem 5 minut, aby se mi netáhl bílek.

  6. Poté jsem vykynutý mazanec potřela vyšlehaným vajíčkem. Chápu, že mazanec bez křížku se neobejde, takže do vykynutého mazance, kdo chce, si křížek udělá a poté potře vajíčkem a zasype plátky mandlí.

  7. Plech jsem vložila do předem vyhřáté trouby na 170°C a pekla asi 40 minut. Samozřejmě si mazanec hlídejte a ujistěte se špejlí, že je dopečený.

  8. Mazanec jsem nechala vychladnout na mřížce. Po upečení je mazanec krásně nadýchaný. Upozorňuji, že takový jsem ještě nikdy nejedla a odteď už ani jiný jíst nechci.

Poznámka

Někdy se mi stane, že mi při přípravě kynutého těsta krásně vzejde kvásek, zadělám tedy těsto, které po cca 20 minutách zkontroluji, jestli kyne a ono se ani nehne. Zapnu tedy troubu na nejnižší stupeň a vložím do něj mísu i s utěrkou, kde mísu nechám dalších asi 20 minut. Poté vrátím mísu zpět na teplé místo kynout. Takto pomáhám kvasnicím dostat krev do žil a začít fungovat :D.

Křížek do mazance dělejte až po finálním kynutí. Tedy poté, co odklopíte mísu a chystáte se těsto potřít vejcem. Nejdříve tedy křížek, pomašlovat, posypat mandlemi a šup s ním do trouby.

Nezapomeňte, že mašlovat musíte těsto i v řezu.

Tento mazanec nechávám chladnout pod utěrkou, ale na mřížce.

https://youtu.be/AoD_XEasVFw

https://dvevtroube.blogspot.cz/2018/03/velikonocni...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 28 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

  • Dajda Dajda

    hosta: Kdysi jsem o Velikonocích upekla dva mazance. S jedním jsem si dala práci a spletla ho do věnce, po upečení vypadal moc krásně. Ten druhý mi "zahrejcl", takže byl více než hutný. A ejhle všichni strávníci chtěli ten nepovedený! :-O Osobně mám taky radši hutné mazance a vánočky, ale ty nadýchané včetně kupovaných si s chutí dám s máslem a a k tomu kávu s mlékem a když náhodou ztvrdnout, tak je rozpékám v toustovači - vůbec to není špatné.:-p

    Odpovědět

  • casino casino

    No, já bych "kupované" šmahem nezatracoval...:-)
    Např., něco takového jako je kupovaný panettone udělat nedokážu ;-(

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    hosta: to vaše, naše,:-) je i moje

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    dvevtroube: :-) nemyslela jsem to nijak pejorativně, jenom tak, že měkké péřové mazance mi ty kupované připomínají, jistě si pochutnáte a změna je život:-D
    casino: mj. kvituji s povděkem, že to "naše" je i "vaše";-)

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autorka receptu)

    hosta: To je v pořádku. My si rádi dopřejeme tento. Roky jsem pekla "jiný", který nebyl tak nadýchaný, ale také velice chutný - teď budeme mít menší změnu :-). Nicméně srovnávat to s kupovaným... Domácí je domácí, ať je nadýchaný nebo není ;-).

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: taky z toho těsta v odkazu peču i mazance - netoužím po vánočkách ani mazancích "jako peříčko" - takové měkké a nadýchané mohu koupit v obchodě. Máme raději těžší pevné těsto, možná vzniká odlišným způsobem zpracování a kynutí. Vyzkoušela jsem různé, ale ráda se pokorně vracím k tomu našemu;-)

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autorka receptu)

    casino: Dle mých zkušeností to tak skutečně je. Je krásně nadýchaný ;-).

    Odpovědět

  • casino casino

    dvevtroube:
    "Tenhle je jak peříčko"
    Zajímavé:-)
    Mazance peče paní casinová, já peču vánočky, oba pečeme ze stejného těsta a oběma nám vyhovuje, že oboje NENÍ JAKO PEŘÍČKO:-) https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
    Pravda, recepty se nepatrně liší... Tento má více žloutků a ten "náš" (hosta: snad promine) má pracnější přípravu... A právě proto se mi nezdá, že podle tohoto rcp by produkty byly jako peříčko...
    No, možná pojem "peříčko" je relativní...:-K

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autorka receptu)

    hospodyne: Za mě je luxusní v tom, že je právě luxusně nadýchaný. A doteď jsem ještě žádný takový mazanec nejedla. Tenhle je jak peříčko :-8.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    A čím je, prosím, luxusní. Je úplně stejný, jako řada dalších na tomto webu...Čímž netvrdím, že není dobrý.

    Odpovědět

Tématické fráze: čím potřít mazanec velikonoční mazanec top recepty velikonocni mazanec recept nadychany mazanec velikonocni recepty top recepty nadýchaný kynutý mazanec nadýchaný velikonoční bochánek nadychany vanocka nadýchaný bochánek čím potrit mazance čím pomašlovat mazanec dobry nadychany mazanec měkký mazanec cim potrít mazanec recept nadýchaný mazanec recept nadychanymazanec perovy mazanec recept na nadýchaný mazanec mazanec jako z obchodu dvě v troubě recepty svecenik

Zapomněl/a jsem heslo