Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

NOVINKA: Naše chalupářská kuchařka

Koupit za 399 Kč

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Mazanec bychom podle tradice měli péci na Bílou sobotu, aby byl připraven v neděli ráno na posvěcení v kostele - proto se mu také dříve říkalo svěceník. Nadýchaný, zdobený mandlemi a nahoře naříznutý do malého křížku ozdobí každý sváteční stůl.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 300 min

300 min (300 min příprava)

27. 3. 2018 20:27

Suroviny pro 10

10

1 mazanec

Naše chalupářská
kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 925 kJ / 2 850 kcal
Bílkoviny70,22 g
Tuky115,74 g
Vláknina13,60 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 231 mg
Sůl0,51 g
Sacharidy375,14 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Někdy se mi stane, že mi při přípravě kynutého těsta krásně vzejde kvásek, zadělám tedy těsto, které po cca 20 minutách zkontroluji, jestli kyne a ono se ani nehne. Zapnu tedy troubu na nejnižší stupeň a vložím do něj mísu i s utěrkou, kde mísu nechám dalších asi 20 minut. Poté vrátím mísu zpět na teplé místo kynout. Takto pomáhám kvasnicím dostat krev do žil a začít fungovat :D.

Křížek do mazance dělejte až po finálním kynutí. Tedy poté, co odklopíte mísu a chystáte se těsto potřít vejcem. Nejdříve tedy křížek, pomašlovat, posypat mandlemi a šup s ním do trouby.

Nezapomeňte, že mašlovat musíte těsto i v řezu.

Tento mazanec nechávám chladnout pod utěrkou, ale na mřížce.

https://youtu.be/AoD_XEasVFw

https://dvevtroube.blogspot.cz/2018/03/velikonocni...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

VeraKl

3. 4. 2021 17:46

Z téhle dávky jsem udělala 2 krásné mazance. Dala jsem hladkou mouku a vůbec to nebylo na škodu. Recept jste bezva rozepsala i s radami, což je velké plus pro začínající hospodyňky.

Dajda Dajda

28. 3. 2018 06:35

hosta: Kdysi jsem o Velikonocích upekla dva mazance. S jedním jsem si dala práci a spletla ho do věnce, po upečení vypadal moc krásně. Ten druhý mi "zahrejcl", takže byl více než hutný. A ejhle všichni strávníci chtěli ten nepovedený! :-O Osobně mám taky radši hutné mazance a vánočky, ale ty nadýchané včetně kupovaných si s chutí dám s máslem a a k tomu kávu s mlékem a když náhodou ztvrdnout, tak je rozpékám v toustovači - vůbec to není špatné.:-p

casino casino

27. 3. 2018 22:55

No, já bych "kupované" šmahem nezatracoval...:-)
Např., něco takového jako je kupovaný panettone udělat nedokážu ;-(

hospodyne

27. 3. 2018 22:46

hosta: to vaše, naše,:-) je i moje

hosta hosta

27. 3. 2018 22:32

dvevtroube: :-) nemyslela jsem to nijak pejorativně, jenom tak, že měkké péřové mazance mi ty kupované připomínají, jistě si pochutnáte a změna je život:-D
casino: mj. kvituji s povděkem, že to "naše" je i "vaše";-)

dvevtroube dvevtroube

27. 3. 2018 22:24

hosta: To je v pořádku. My si rádi dopřejeme tento. Roky jsem pekla "jiný", který nebyl tak nadýchaný, ale také velice chutný - teď budeme mít menší změnu :-). Nicméně srovnávat to s kupovaným... Domácí je domácí, ať je nadýchaný nebo není ;-).

hosta hosta

27. 3. 2018 22:20

casino: taky z toho těsta v odkazu peču i mazance - netoužím po vánočkách ani mazancích "jako peříčko" - takové měkké a nadýchané mohu koupit v obchodě. Máme raději těžší pevné těsto, možná vzniká odlišným způsobem zpracování a kynutí. Vyzkoušela jsem různé, ale ráda se pokorně vracím k tomu našemu;-)

dvevtroube dvevtroube

27. 3. 2018 22:12

casino: Dle mých zkušeností to tak skutečně je. Je krásně nadýchaný ;-).

casino casino

27. 3. 2018 22:05

dvevtroube:
"Tenhle je jak peříčko"
Zajímavé:-)
Mazance peče paní casinová, já peču vánočky, oba pečeme ze stejného těsta a oběma nám vyhovuje, že oboje NENÍ JAKO PEŘÍČKO:-) https://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-t...
Pravda, recepty se nepatrně liší... Tento má více žloutků a ten "náš" (hosta: snad promine) má pracnější přípravu... A právě proto se mi nezdá, že podle tohoto rcp by produkty byly jako peříčko...
No, možná pojem "peříčko" je relativní...:-K

dvevtroube dvevtroube

27. 3. 2018 21:13

hospodyne: Za mě je luxusní v tom, že je právě luxusně nadýchaný. A doteď jsem ještě žádný takový mazanec nejedla. Tenhle je jak peříčko :-8.

hospodyne

27. 3. 2018 21:11

A čím je, prosím, luxusní. Je úplně stejný, jako řada dalších na tomto webu...Čímž netvrdím, že není dobrý.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Naše edice

Zvýhodněné balíčky

Koupit

Marie

Další recepty

Tématické fráze: čím potřít mazanec velikonoční mazanec top recepty nadychany mazanec velikonocni mazanec recept velikonocni recepty top recepty čím potrit mazance nadýchaný velikonoční bochánek nadýchaný bochánek nadýchaný kynutý mazanec dvě v troubě recepty svecenik měkký mazanec mekky velikonoční mazanec čím potřít bochánek nadýchané mazanec recept na nadýchaný mazanec top recepty mazanec nadychany vanocka dobry nadychany mazanec čím pomašlovat mazanec nepovedený mazanec

Suroviny: mouka polohrubá, droždí, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, máslo, žloutek, sůl, rozinky, rozinky, mandle sekané, vejce, lupínky mandlové

TopRecepty.cz

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec (Svěceník)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pvzy