sádelníky - sádlovníky.....
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ Jajajajaapaja, před 6 minutami
„Přání a gratulace“ Julia Oskerova, 6. 8. 2025 09:21
„Na jakých otáčkach mixéru mixovat pyré?“ veronika_straka, 4. 8. 2025 05:09
Poslední příspěvky
„Hezký den dnes fazolová polévka a kuří řízek s bramborem a…“ Simona Skolakova, před 1 hodinou
„Simona Skolakova: Simčo já jsem na tom s rukama podobně, v…“ tara23, před 3 hodinami
„Dobré ráno, ako písala Verča, budeme mať horúci víkend, cca…“ magdalenka, před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
18. 12. 2010 08:48
17. 12. 2010 23:10
Sadelníky
250 g surového vnútorného bravčového sadla (treba ho 2x pomlieť, možno ho však nahradiť stuženým pokrmovým tukom), 400 g hladkej múky špeciál, 1 žĺtok, 1 lyžica octu, 10 lyžíc vlažnej vody, štipka soli.
100 g múky dôkladne spracujeme so sadlom alebo tukom a urobíme z toho bochník, ktorý odložíme na chladné miesto, aby stuhol. Zvyšnú múku dáme na dosku, pridáme ostatné prísady a najskôr nožom a potom rukami spracujeme na vláčne cesto. Chvíľu necháme odstáť, potom rozvaľkáme na štvorec, do prostriedku dáme predtým pripravený a stuhnutý bochník, okraje preložíme na seba, akoby sme robili obálku, potom pritlačíme. Cesto zľahka rozvaľkáme a tri razy preložíme po dĺžke i šírke a vždy necháme pol hodiny odležať (spolu 3x). Potom cesto rozvaľkáme na tenšie a robíme z neho sadelníky: cesto nakrájame na štvorce, do každého dáme lekvárovú plnku, preložíme, okraje pritlačíme. Rúru dobre vyhrejeme. Najskôr pečieme pri vyššej teplote, potom teplotu zmiernime a šatôčky dopečieme.
18. 7. 2009 06:58
http://recepty.vareni.cz/domaci-listove-testo/
18. 7. 2009 06:38