

Vepřová bratislavská plec
Suroviny
- 500 g vepřové plece
- sůl
- olej
- 1 větší cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku - 30 g
- 40 g hladké mouky
- zhruba 2 dl mléka
- trochu sladké smetany
- citrónová šťáva
- 1 vařená malá mrkev
- kousek celeru
- 1 sterilovaná okurka
- 1 lžíce hrášku
Postup přípravy receptu
Na oleji osmahneme do světle růžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolené maso, to taky ze všech stran opečeme, pozor, nespálíme cibuli, přidáme rajčatový protlak, promícháme a mírně podlijeme vývarem nebo vodou.
Dusíme maso do měkka, podle potřeby přidáváme vodu, vyjmeme a později nakrájíme na porce. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme trochu citrónové šťávy a zvolna necháme dobře provařit. Během varu přidáme mléko a nakonec zjemníme smetanou.
Dobře provařenou omáčku procedíme a přidáme do ní drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a ještě jednou chvilku provaříme a dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Je to běžné jídlo, které známe z našich jídelen nebo i restaurací. Recept taky najdete v Recepturách teplých pokrmů.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová bratislavská plec
-
nespokojenost: Protože by se při dušení rozvařila. Omáčka je specifická v tom, že jsou v ní viditelné kousky vařené mrkve a celeru + taktéž nakrájené okurky + hrášek. Jedná se o tzv. vložku - vkládá se až nakonec.
-
proč se ta mrkev nemůže vařit při dušení děkuji
-
abakluk: Tady mrkněte na různé tepelné úpravy potravin: http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/404-dru...
Petaja: Vlada@50: Děkuji za komentáře. -
Tak včera jsem vařila a jídlo opravdu výborné. Maso ( na kostičky) jsem přes noc naložila do trošky koření- jehněčího (Koření od Antonína). Dělala jsem na sádle cibulku, pak lehce opekla maso, přidala protlak, zalila vývarem. Až maso z půlky bylo, zahustila jsem jíškou, až byla, přidala jsem trochu bezlaktózové smetany (intolerance na laktózu). Nakonec povařenou mrkev s hráškem a okurku. My měli s knedlíkem, děti s rýží a opravdu dobré jídlo. Nedělala jsem určitě naposledy
-
Vepřové maso opeču vždy jen na sádle,babičky to takhle vždy dělávaly a jak to chutnalo!Cibulku opeču s masem,až zrůžoví,malinko podlívám vývarem.Mám jistotu,že se mi cibulka nikdy nepřipálí.Ta dá chuť jídlu nejvíc,místo citronu a mléka je lepší zakysaná smetana(podle babiček).Bratislavské vepřové plecko děláme hodně dlouho.
-
Mě u těch receptů vadí, když podlit,tak studenou,nebo teplou vodou, když dát péct,tak přikryté,či ne.
-
HaliBeli77: Schválně jsem se přišel podívat, jak se to dělá, protože nám to občas přivezou z jídelny a chutná nám to.
-
vladopd1: , AnettCulen: Děkuji, jsem ráda, že chutnalo.
Nadja: Mně tam právě ta cibulka vadí, hladká a jemná omáčka lépe chutná a taky lépe vypadá. Není to ovšem podmínkou, kdo nechce omáčku procedit, ať si v omáčce kousky cibule nechá. -
"Dobře provařenou omáčku procedíme ......." - proč se má cedit, když v ní není žádné koření, jen cibulka, která tam nijak nevadí.
-
Naprosto výborná omáčka na které si pochutnal i můj přítel, který žádnou vařenou zeleninu nemusí. Díky moc za inspiraci a určitě se k němu opět vrátím
-
Konecne sa mi to vdaka Vasmu videu podarilo, je to vyborne...
-
HaliBeli77: Děkuji, jsem ráda, že chutnalo.
-
mooooc dobré,chuťově srovnatelné z jídlem z restaurace!!! super
-
také dělám je to výborné
-
výborné