Vepřová bratislavská plec

Merylas Kuchařka: Merylas

Vepřové maso 73 názorů

Suroviny

500 g vepřové plece
sůl
olej
1 větší cibule
1 lžíce rajčatového protlaku - 30 g
40 g hladké mouky
zhruba 2 dl mléka
trochu sladké smetany
citrónová šťáva
1 vařená malá mrkev
kousek celeru
1 sterilovaná okurka
1 lžíce hrášku
Recept si zatím oblíbilo 95 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme do světle růžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolené maso, to taky ze všech stran opečeme, pozor, nespálíme cibuli, přidáme rajčatový protlak, promícháme a mírně podlijeme vývarem nebo vodou.

  2. Dusíme maso do měkka, podle potřeby přidáváme vodu, vyjmeme a později nakrájíme na porce. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme trochu citrónové šťávy a zvolna necháme dobře provařit. Během varu přidáme mléko a nakonec zjemníme smetanou.

  3. Dobře provařenou omáčku procedíme a přidáme do ní drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a ještě jednou chvilku provaříme a dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Poznámka

Je to běžné jídlo které známe z našich jídelen nebo i restaurací. Recept taky najdete v Recepturách teplých pokrmů.

Mé další recepty najdete zde: http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 453 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová bratislavská plec

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    abakluk: Tady mrkněte na různé tepelné úpravy potravin: http://www.milujivareni.cz/kucharska-skola/404-dru...
    Petaja: Vlada@50: Děkuji za komentáře.:-K

    Odpovědět

  • Petaja Petaja

    Tak včera jsem vařila a jídlo opravdu výborné. Maso ( na kostičky) jsem přes noc naložila do trošky koření- jehněčího (Koření od Antonína). Dělala jsem na sádle cibulku, pak lehce opekla maso, přidala protlak, zalila vývarem. Až maso z půlky bylo, zahustila jsem jíškou, až byla, přidala jsem trochu bezlaktózové smetany (intolerance na laktózu). Nakonec povařenou mrkev s hráškem a okurku. My měli s knedlíkem, děti s rýží a opravdu dobré jídlo. Nedělala jsem určitě naposledy :yes::-D

    Odpovědět

  • Vlada@50 Vlada@50

    Vepřové maso opeču vždy jen na sádle,babičky to takhle vždy dělávaly a jak to chutnalo!Cibulku opeču s masem,až zrůžoví,malinko podlívám vývarem.Mám jistotu,že se mi cibulka nikdy nepřipálí.Ta dá chuť jídlu nejvíc,místo citronu a mléka je lepší zakysaná smetana(podle babiček).Bratislavské vepřové plecko děláme hodně dlouho.:-):-)

    Odpovědět

  • abakluk abakluk

    Mě u těch receptů vadí, když podlit,tak studenou,nebo teplou vodou, když dát péct,tak přikryté,či ne.

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    HaliBeli77: Schválně jsem se přišel podívat, jak se to dělá, protože nám to občas přivezou z jídelny a chutná nám to. :yes::-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    vladopd1: , AnettCulen: Děkuji, jsem ráda, že chutnalo.:-K

    Nadja: Mně tam právě ta cibulka vadí, hladká a jemná omáčka lépe chutná a taky lépe vypadá. Není to ovšem podmínkou, kdo nechce omáčku procedit, ať si v omáčce kousky cibule nechá. ;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    "Dobře provařenou omáčku procedíme ......." - proč se má cedit, když v ní není žádné koření, jen cibulka, která tam nijak nevadí.

    Odpovědět

  • AnettCulen AnettCulen

    Naprosto výborná omáčka na které si pochutnal i můj přítel, který žádnou vařenou zeleninu nemusí. Díky moc za inspiraci a určitě se k němu opět vrátím <3

    Odpovědět

  • vladopd1 vladopd1

    Konecne sa mi to vdaka Vasmu videu podarilo, je to vyborne...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    HaliBeli77: Děkuji, jsem ráda, že chutnalo.:-K

    Odpovědět

  • HaliBeli77 HaliBeli77

    mooooc dobré,chuťově srovnatelné z jídlem z restaurace!!! super :-8

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes: také dělám je to výborné <3

    Odpovědět

  • Bábi Bábi(neregistrovaný)

    :yes:výborné

    Odpovědět

  • martiline martiline

    Dnes k obědu. Naprosto delikatesní. Moc jsme si pochutnali. Děkujeme za recept. :-) :yes:

    Odpovědět

  • mekkejla mekkejla

    Bylo to výborné! Mám doma omáčkové chlapy, takže jsem vždycky ráda, když narazím na nějakou novou majdu, kterou ještě neznáme ;-) Tuhle jsem rozhodně nedělala naposled, díky moc :-8

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: plecko recept plecko plecko recepty bratislavská omáčka recepty z vepřového plecka recepty z plecka recepty plecko co uvařit z vepřové plece bratislavska omacka recept co uvařit z plecka co uvařit z vepřového plecka recept na plecko recepty z vepřového masa plecko recept plecko veprova plec co uvařit bratislavský guláš z vepřového masa omáčky z vepřového plecka recept z plecka bratislavská pečeně co uvarit s plecka

Zapomněl/a jsem heslo