Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dnes uvařit?

hazel: Stáni, děkuji ti za pochvalu, potěšilo mě to.😍

Dobry vecer,
u nas dnes, testoviny se slaninou a vajickem a mrkvove livance. Vsechno jsme vzali k synovi a u bazenu jsme to snedli. Zde deti jiz maji prazdniny od pondeli 23. Ale jen ty zde v Kanate , proto ze jsou ve francovske skole. Tak jsme se pekne ochladili a zaplavali s devcaty.
Verko divala jsem se na toho sumecka, po prelozeni a podle obrazku to je anglicky " catfish".
Prodavaji ji zde v Ottawe v nekolika obchodech. Zde pisi, jestli ze je sumecek - catfish chycena primo z jezera, ze se ma namacet do mleka, ale kdyz je sumecek z rybarske farmi tak nemusi. No az se vratime z dovolene hned ji koupim. Ted budeme u oceanu, tak se jiz tesim na cerstve ryby a humra.

Nadja: Já zase doufám, že plný mrazák nebude, letos byly tři zajíce, nejaký divočak, 6 bažantů, srnčí, daněk a pár křepelek, jelen stehno celé. No pohroma dva narvané velké šuplíky a ještě ve druhém mrazáku vždycinky bažant a bažantí játra na knedlíčky do polévky. Vždycky před Vánoci, když potřebuji někam dát chladit a mrazit zákusky! Vždycky vydám zákaz, před koncem listopadu, cokoliv nakupovat do mrazáku.

Simona Skolakova: Simčo pražma je moc dobrá, tu jsme koupili vloni na gril. Prohlédni si ryby v Rohlíku, maj hodně druhů. jak filety, tak celé. A Polské ryby nemají žádné.
Co jsem Rohlík objevila, tak už rybu z marketu nechci.
Pstruhy maj bud naše, z Itálie a ted jsem koukala na krásný velký filet ze Španělska.
U hodně ryb mají i recepty.
Měla jsem cukání zkusit mečouna, ale pak jsem si přečetla, že ten musí uvnitř zůstat syrový, jinak že je suchý. Tak to mě odradilo. Nevím jak by to u manžela prošlo 😀

Julia Oskerova: kimlo: oběma děkuji za popis jak udělat nejlépe pstruha,věřím,že čerstvý je lahoda u nás je trošku problém,ale dala bych si hned.Kapr je trošku zase jiná ryba,ale my ho máme rádi,na Vánoce kupuji od kamarádky ty dělají výlov v říjnu a pak má pro sebe kapry a amury,které nechají celou dobu vyplavat,měla jsem od ní kapra 4kg,vůbec nebyl cítit bahnem byla to mňamka a amur také supr ryba má bílé maso a krásně lístkuje kupovala jsem vloni od ní měl 6kg byl skvělý,já ryby miluji a manžel říká nikdy jsem tolik ryb nesnědl jako s tebou😂pak nám moc chutná ten sumeček na radu Věrky už jsem párkrát koupila a stojí to za to,ještě kupujeme tilápii ta nám také chutná.Co moc nemusím je losos je dost tučný a v těch marketech jsem koupila jen jednou,ale nebylo to ono,pstruhy mívají polské to nám též moc nechutná tak nekupuji,chce to na ryby zdroj.Jedla jsem u dcery tuňáka,moc mi chutnal,ale to neumím udělat,to už člověk musí umět a ráda bych ochutnala pražmu,ale někdy se bojím,že to neumím udělat,vše chce své.
No a zvěřina tu máme také rádi,stane se,že manžel sežene od myslivců a nebo má někdo z rodiny štěstí koncem ledna na mysliveckém bále vyhrát tombolu což se letos podařilo vnučce celého kance,tak jsme též dostali příděl.Když jsme ještě chodívali s mužem tak jsme většinou vyhrávali bažanta,jednou zajíce,ale to už je tak 3roky zpět,teď už nechodíme.Tak si pochutnávejte na rybičkách a přeji,aby se vám podařilo i nějakou tu zvěřinu sehnat.😉🤗

kimlo: Julia Oskerova: děkuji moc. ;-)

Hezké odpoledne všem.
Veronika.Hrozna: a já zase závidím Tobě nějakou tu zvěřinu, sice ne plný mrazák, ale pár kousků bych brala. Letos byl Petr pozvaný na divočáka, tak mi také kousek na ochutnání přinesl - mňam.

hazel: Stáni sumeček je keříkovec červenolemý, třeba je v Kanadě známý pod tímto jménem.
Dám sem 2 odkazy stránek společností, které se chovem sumečka zabývaj
www.mzanyas.cz/zivocisna-vyroba/sumecek-africky/
www.farmiafood.cz/blog/sumecek-africky-dobyva-ceske-kuchyne/
Škoda, že nebydlíme blíž 😀

kimlo: 😁 Ďakujem, že si to takto vyriešil. Želám všetko dobré👍.

Nadja: pridávam príspevok od Júlie asi spred takmer roka:
kimlo: Pstruha ja najskôr potriem marinádou z olivového oleja, citróna a lyžičky korenia na ryby. Do brušnej dutiny dám kúsok byliniek- rozmarín, tymian, petržlenovú vňať a nechám asi hodinku marinovať. Zmiešam hladkú múku, červenú papriku a čierne korenie a v tejto zmesi pstruha obalím a vysmažím na panvici v oleji. Toho, čo je na obrázku som robila v teplovzdušnej fritéze. Na povrchu som ho pred prípravou vo fritéze ešte trošku postriekala olejom a do bruška som vložila k bylinkám kúsok studeného masla.

Ja som dostal pstruhy od kamaráta, rybára, chytené u nás na potoku. Piekol som ich v keramickom pekáči vo vyhriatej rúre pri 180st asi 10-12 min, podľa veľkosti. V bruchu mali zväzok medovky, tymiánu a ligurceka. Pridávam foto.

Zdravím dievčatá, u nás pokračujú slnečné a veľmi teplé dni. Mám nejaké povinnosťami naplnené dni, ani sa nestíham zastaviť ( alebo som už jednoducho pomalá a všetko mi dlhšie trvá😁) Včera som sa konečne dostala ku kaderníčke, tak som zasa nevarila a cestou domov som si kúpila párance so zemiakmi a slaninou ( neberiem si k nim smotanu, tak predávajúci slaninou nešetril😉), ani som ju všetku nezjedla. Dnes som si urobila sumčeka, pečené zemiaky s cibuľou a uhorkový šalát s čiernymi olivami a so smotanou. Večer idem na divadelné predstavenie, tak večera bude už len banán. Dievčatá, ešte k tomu pstruhovi. Ryby ja mám rada , ale že by som bola odborník na ich prípravu by som si netrúfla povedať, to skôr dievčatá, čo majú doma rybárov a spracúvajú úlovky. Môj recept na pstruha tu nenájdete. Pstruha upravujem rada, chutí nám a už viackrát som tu zdieľala foto. Asi pred rokom ma požiadal v príspevku kimlo, aby som napísala, ako som pstruha robila a ja som mu aj v tejto rubrike napísala postup. Teší ma, že vyskúšal a chutilo mu. Ja osobne pečiem pstruha celého, aj s hlavou, lebo podľa očí kontrolujem pri kúpe čerstvosť a pri pečení podľa očí sledujem, kedy je dobre prepečený, to som sa naučila u rybárov. Dobre upečeného pstruha otvoríte, chytíte za chvost a jednoduchým ťahom oddelíte chrbticu aj s kosťami a zostane vám čisté mäsko. Všeobecne k rybám by som však chcela uviesť, že každý druh vyžaduje svoj prístup, aby vynikla jeho chuť, to som sa naučila na dovolenkách s rybármi. Kapor je bahnitá ryba a po vylovení sa musí nechať vyplávať v čistej vode, aby sa vyčistil a pred kuchynskou úpravou je dobré namočiť kapra do mlieka. Rybári riedili mlieko s vodou a niektorí prihodili aj rozpučený cesnak. Ja mám rada kapra vysmaženého v trojobale a pokvapkaného citrónom. Zubáč/candát je najkvalitnejšia naša ryba, Jeho chuť vynikne, keď sa upečie pokrájaný, len posolený pokvapkaný olejom a v pekáči je treba k nemu pridať množstvo cibule pokrájanej na mesiačiky. Strčí sa do rúry, a potom k nemu stačí dobrý chlieb, ktorý namáčate do výpeku z ryby a cibule a je to delikatesa😋.

hazel: Díky za to "přání", že se to začne plnit!😕 Já pak mám zase celý podzim a zimu vymyslet, co z toho udělat, no hezký! Já závidím, když někdo nemá divočinu a nemusí nic vymejšlet,, jak to vše uvařit.

Hezký den:-K dnes pórková polévka a pečená kuří stehna s bram.kaší a rajčatookurkový salát😋

Hezké odpoledne. Dnes gulášová polévka, smažený květák, brambory a hruškový kompot.

Hezký den, manžel jel na nákup již dneska, protože zítra má Maty na hradě slavnostní rozloučení se základkou, tak se půjdeme podívat.
Já zatím upeču v pečence fleky s uzeným a k nim bude kyselá okurka 😋 :-K.
Ella přijde na oběd o hodinu dřív.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Naposledy jste si prohlédli