Virální pečené brambory hasselback: Díky speciálnímu nařezání za pomocí špejlí vytvoříte úžasně křupavou dobrotu
12. 6. 2025 Vaření
Udělat dokonalé pečené brambory možná není žádná věda, brambory hasselback jsou ovšem oproti těm běžným úplně jiné a svou křupavostí a tenkým plátkům se blíží chipsům. Mohou být netradiční přílohou, ale jsou tak dobré, že je můžete podávat klidně i samotné.
Proslavily je sociální sítě
Brambory hasselback nejsou žádnou novinkou, nicméně v posledních letech se hodně proslavily na internetu, především díky videím na sociálních sítích. Tyto brambory, které jsou nakrájené na úplně tenoučké plátky ovšem tak, aby brambora zůstala vcelku, vizuálně vypadají skvěle a jsou velmi fotogenické, což z nich činí ideální recept pro sdílení na Instagramu nebo TikToku.
Tento trend získal na popularitu hlavně díky své jednoduchosti a kreativním variantám. Lidé totiž experimentují s různým kombinacemi chutí a způsoby přípravy, což přispívá k jeho virálnosti.
Mohlo by vás zajímat
Sedmdesát let staré, dnes hit
Původ brambor hasselback ovšem sahá trochu dál do minulosti, a to do 50. let minulého století, a možná ještě dál. Údajně je prý poprvé připravil v roce 1953 mladý kuchař Leif Eliasson z Värmlandu, a to v restauraci Hasselbacken ve Stockholmu. A právě po ní brambory získaly i své jméno, respektive podle lískových keřů ležících nedaleko restaurace (slovo hassel totiž ve švédštině znamená líska).
Brambory se ihned staly hitem a restaurace se začala jejich vynálezem chlubit. Nicméně později se zjistilo, že recept je zřejmě mnohem starší, neboť se takové bramborym, označené jako „brambory smažené v troubě“, objevily již v roce 1936 v kuchařské knize Prinsessornas Kokbok od Jenny Åkerströmové. Nicméně po zmiňované restauraci nese specialita název dodnes.
Tenké křupavé plátky
Brambory jsou výjimečné právě svým nařezáním na tenoučké plátky tak, že se neproříznou úplně celé. Díky tomu zůstává brambora pohromadě, ale na vrchu se krásně rozvírá, což vypadá velmi efektně. Hlavním cílem při nařezávání brambory je vytvořit co nejtenčí plátky, které se při pečení hezky rozevřou a navíc jsou křupavé téměř jako chipsy.
Dokonalou křupavost zajišťuje olej, sádlo nebo máslo, jimiž se brambory, respektive jednotlivé plátky, před pečením potřou. Celé brambory pak úplně stačí jen posypat solí, postupně ale vznikly i různé ochucené verze.
Prohlubně mezi jednotlivými plátky totiž přímo vybízejí k tomu přidat k tuku nějaké koření, bylinky, drcený česnek nebo třeba strouhaný parmezán. Navíc je pak můžete naplnit třeba čerstvým sýrem nebo smetanou a posypat osmaženou slaninkou.
Jak brambory nařezat?
S bramborami hasselback se pojí i různé možnosti nařezávání. Každý má zkrátka nějakou metodu, jak dosáhnout typických lupínků a neproříznout bramboru celou. Obvykle se brambora pokládá mezi dvě špejle nebo čínské hůlky. Když pak brambory krájíte, zastavíte se nožem právě o špejle, takže vám zbyde kus neproříznutý. Existují ovšem i další finty, třeba dát bramboru do velké dřevěné lžíce. V tomto případě pak váš řez zarazí okraj lžíce.
Brambory hasselback s bylinkami
Brambory hasselback lze servírovat samotné s nějakým dipem, ale mohou se podávat i jako klasická příloha třeba ke steaku nebo k masu při grilovačce. A jak je tedy připravíte? Zkuste třeba tuto verzi s bylinkami.
Budete potřebovat: 2 brambory, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 stroužky česneku - oloupané a prolisované, ½ lžičky sušeného tymiánu, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, ¼ lžičky papriky, čerstvé lístky tymiánu a maldonskou sůl.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Jednu z brambor položte na prkénko na krájení. Na každou stranu brambory položte jednu dřevěnou hůlku nebo špejli a do brambory pak ostrým nožem udělejte řezy ve vzdálenosti asi 2 mm od sebe.
- Postup opakujte se zbývajícími bramborami a vložte je do pekáče nebo zapékací formy. Smíchejte olej, máslo, česnek, tymián, sůl, černý pepř a papriku a směsí pokapejte brambory. Opatrně ji vetřete i mezi jednotlivé plátky.
- Brambory vložte do trouby a pečte 60-70 minut, dokud nezměknou. Během pečení brambory 2-3krát podlijte. Hotové brambory podávejte posypané lístky čerstvého tymiánu a trochou maldonské soli, pokud máte rádi.
Náš tip: Podobné brambory hasselback s česnekovým máslem si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Swedishspoon.com: Simple and delicious Hasselback potatoes
Seriouseats.com: Hasselback Potato Gratin
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více