Holka u plotny radí: Jak na šlehačkovou bublaninu s třešněmi? Takhle se dělá podle cukrářky Katky

Taky máte rádi bublaninu, ale je na vás někdy moc suchá? Zkuste tenhle recept od profesionální cukrářky Katky. Bublanina bude vláčná a přesto krásně nadýchaná. Nám doma chutná moc.
Moučník plný léta
Jen máloco je tak hodně spojeno s létem jako právě bublanina. Ale pozor, možná jen u nás. Bublanina je totiž český unikát. Není divu, že se v tom, jak ji upéct nejlépe, slavné cukrářské osobnosti doslova předhánějí. Prvorepublikový hoteliér Karel Šroubek například doporučoval odvážit všech surovin stejné množství – kolik váží čtyři vejce, tj. 230 g, tolik mouky, cukru a másla. Cukář Josef Maršálek v našem speciálu zase říká, že dobrou bublaninu dělá hlavně nadýchané a vzdušné těsto a dostatek ovoce, které ovšem nesmí propadnout dolů. Z tohoto důvodu Maršálek doporučuje obalit ovoce v mouce a pokud použijeme těžší druhy ovoce, je lepší udělat bulaninu z hutnějšího těsta. A právě takové vám dnes nabízím.
Recept jsem kdysi získala od cukrářky, jejíž jméno dnes už možná trochu upadlo v zapomnění, ale svého času byla Kateřina Fornůsková podobně slavná jako je dnes třeba Mirka van Gils Slavíková. Kateřina se kdysi docela vymykala tím, že měla jako cukrářka alergii na čokoládu. Asi i proto jsem si její jméno dobře zapamatovala. Dnes se ovšem jmenuje už Kateřina Fornůsková Neterdová a ve Zvoli u Prahy vyrábí krásné dorty. Láska k cukrařině tedy zůstala a to je dobře. Mně zase zůstal Katčin recept na parádně vláčnou a jemnou šlehačkovou bublaninu, kterou můžete dle Katčina tipu vylepšit drobenkou, do níž místo mouky použijete bebe sušenky!
Článek z magazínu
Bublanina podle Katky
Jak tedy na parádní bublaninu? Potřebujete: 500 g třešní, 250 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu ve vaničce, 280 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 500 g polohrubé mouky + na obalení třešní, 3 vejce, 2 kypřicí prášky do pečiva a citronovou kůru. Na drobenku potom 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky (nebo rozmixovaných bebe sušenek) a trochu skořice.
Postup krok za krokem:
- Všechny suroviny na těsto, kromě třešní, smíchejte a společně vyšlehejte. Třešně zlehka obalte v mouce.
- Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a posypte třešněmi, obalenými v mouce. Ty by pak neměly tolik propadávat dolů. Na třešně nasypte drobenku, kterou připravíte smícháním všech uvedených surovin. Moučník pak pečte v předem vyhřáté troubě při 180 C asi 30 minut.
- Bublaninu nechte vychladnout, nakrájejte a pocukrujte moučkovým cukrem.
Moje tipy:
- Bublaninu lze péct i bez drobenky. Je to jen dobrovolné přilepšení. Bez drobenky zůstanou třešně pěkně na povrchu moučníku, pod tíhou drobenky trochu zapadnou.
- Do drobenky jsem už vyzkoušela i lotusky nebo místo skořice trochu perníkového koření. Je to taky moc dobré.
- Kypřicí prášky používám bez fosfátu a to opravdu dva, nejméně 1,5. Když jsem zkusila dát jednou pouze jeden, bublanina dost nevyběhla, těsto je totiž díky smetaně a tvarohu docela těžké.
![]()
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata: Holka u plotny, bublanina, léto, třešně
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
10 zásad, které by se malí kuchtíci měli naučit: pomozte jim nálepkami na dózy a slušivou zástěrkou
Nejnovější recepty Více

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená
Přidáno před 12 hodinami

Hovězí plátky z krku na slanině a cibulích v papiňáku
Přidáno před 17 hodinami

Cuketová polévka s rajčaty a cibulí
Přidáno před 17 hodinami

Francouzské palačinky s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami

Pomazánka z droždí
Přidáno před 19 hodinami

Bezlepkové muffiny s aronií
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.