Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář vánočního pečení 2022: Kdy se pustit do pečení perníčků, kdy zadělat na linecké a jak na krémy? Přehledný manuál + recepty
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Už se těšíte, až vaši domácnost provoní vůně vánočního cukroví? Do Vánoc je sice ještě času dost, listopad ale uteče jako voda a nejpozději na začátku prosince už můžete začít s přípravami. Pokud se tedy nespokojíte jen s pár druhy a navíc chcete vyzkoušet i nějaké novinky, je čas se pomalu nachystat.

Pečení cukroví je třeba si rozplánovat

Bez vánočního cukroví by to nebyly ty pravé Vánoce. Mít plné mísy cukroví je vizitkou každé hospodyňky. Cukroví je ozdobou svátečního stolu, servírujeme je návštěvám, nosíme na vánoční večírky i jako jedlé dárky a často se předháníme, kdo napeče nejvíc druhů. Někdo sází na prověřené druhy, jiní každý rok zkouší něco nového. Pečení vánočního cukroví je zkrátka jednou z důležitých součástí příprav na nejkrásnější svátky roku stejně jako předvánoční úklid nebo shánění vánočních dárků.

V minulosti se s přípravami na Vánoce začínalo na počátku adventu, tedy čtyři neděle před Štědrým dnem. První svíčku na adventním věnci budeme letos zapalovat již v neděli 27. listopadu. Do té doby je dobré již mít vše naplánované a vymyšlené, abyste se mohli v následujících dnech pustit do přípravy pečiva, které je nutné nechat dopředu odležet. A jak tedy postupovat, aby proběhlo chystání se na svátky pokud možno co nejvíc v klidu a v pohodě?

Období do 1. adventní neděle (cca do 27. listopadu)

Naplánujte si, čím letos chcete rodinu nebo návštěvy ohromit. Prolistujte kuchařské knihy nebo zápisky a sepište si, jaké cukroví letos bude péct. Podívejte se, zda máte v pořádku všechny kuchyňské přístroje, vykrajovátka, plechy, formy i formičky a jestli nechcete něco dokoupit.

Doplňte si zásoby pečicího papíru, alobalů, cukrářských sáčků na zdobení a podobně. Spočítejte si podle receptů všechny suroviny. Nejlepší je na to tabulka, ale poslouží i obyčejný blok. Do každého sloupečku si zapište danou surovinu (například mouku, cukr) a pak už jen připisujte gramáže podle zvoleného cukroví a jeho množství. Na konci vše sečtěte, zkontrolujte, co vám doma chybí a můžete vyrazit na nákup. Zaměřte se na akce. Máslo můžete zamrazit, veškeré sušené plody a suché suroviny vydrží dlouho.

1.  adventní týden 2022 (od 27. listopadu do 4. prosince)

Již na konci listopadu je nejvyšší čas se pustit do pečení druhů, které vyžadují dostatek času na odležení, jako jsou perníčky, zázvorky nebo anýzky. Pokud je budete mít upečené dopředu, krásně se rozleží, změknou a propojí se všechny chutě v tomto kořeněném cukroví. Uložte si je do dobře uzavíratelných krabic na suché a chladné místo. Pokud se chystáte vedle vánočky dělat i vánoční štolu nebo anglický vánoční pudink, i s nimi je třeba začít. Potřebují na odležení několik týdnů. Můžete si rovněž připravit těsto na vanilkové rohlíčky, linecké, ořechy a pracny.

2. adventní týden 2022 (od 5. prosince do 11. prosince)

Pokud jste tak ještě neučinili, vrhněte se na pečení tradičních druhů cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny, linecké cukroví, ořechové pečivo, košíčky, kakaové cukroví a podobně. Jestliže jste doteď nestihli perníčky, můžete vyzkoušet recept na ty, které jsou ihned měkké. Všechno cukroví si také uložte do krabic a vše popište, ať pak nemusíte nic hledat. O víkendu se již můžete pustit do slepování lineckého cukroví. I to se musí s marmeládou pořádně rozležet. Pokud vám zbyly nějaké bílky, uložte si je do lednice na později. Můžete si je i zamrazit.

3. adventní týden 2022 (od 12. prosince do 18. prosince)

V polovině prosince je třeba mít všechno marmeládové cukroví promazané a spojené. O víkendu můžete začít i s přípravou máslových krémů a plněním ořechů, išlských dortíčků a košíčků. Vše pak uložte do chladu, aby se krémy nezkazily. Pudinkové a vaječné krémy ale nechte až na konec. Vydrží nejdéle 7 až 10 dnů.

Nastává také chvíle na využití odleželých bílků z lednice nebo z mrazničky. Upečte z nich kokosky, makronky, pusinkylaskonky nebo třeba florentýnky. Toto cukroví nepotřebuje dlouhou dobu na odležení, pokud je ale upečete nyní, budou na Štědrý den tak akorát. Důležité je mít je uskladněné v suchu, aby pečivo nezvlhlo a zůstalo krásně křehké a křupavé. Bílky také využijete do cukrové polevy, kterou už můžete pomalovat perníčky.

4. adventní týden 2022 (do 19. prosince do 24. prosince)

Pokud máte pocit, že toho ještě nemáte dostatek, nebo vám cukroví někdo tajně po nocích ujídal, můžete ještě zásoby doplnit nepečenými druhy (kuličkami, vosími hnízdy apod.). Pokud do cukroví používáte čerstvá vajíčka, nechte si je úplně na konec a připravte je až den dva před Štědrým dnem. Na poslední chvíli také počkejte s vánočkou a jablečným závinem. Stačí je upéct dva dny před Štědrým dnem, ať je máte čerstvé.

Vánočku zvládnete bezvadně podle našeho video postupu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více