

Křehký jablečný závin
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 Hera
- 2 lžíce studené vody
- 1 vejce na potření závinu
- jablka
- rozinky
- sekané ořechy
- trochu skořice
- rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme vejce a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Zatím si oloupeme a nastrouháme jablka.
Pak z těsta vyválíme 2 pláty, na každý rozprostřeme jablka, pokapeme máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
Závin popícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 st. cca 30 min.
Poznámka od kuchařky
My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší.
Včera jsem pekla z tohoto těsta tzv. "soukromé záviny", tj. udělala jsem malinké a bylo jich 7.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křehký jablečný závin
-
Skvělý recept bez cukru, daleko lepší, než z listového těsta. Vse se provedlo, děkuji.
-
Rebelka: zkus poloviční šířku těsta a nemotej vícekrát, jen přelož
- tak, jak píše Hella před rokem
-
Jak to udělat, abych v závinu neměla zákalec?
Chutná jako neupečené těsto. -
tak jsem dnes zkusila poprve a rovnou tri davky najednou, radeji jsem misto 3 her dala jen 2 a ctvrt, testo bylo pruzne a tak akorat, myslim ze 3 hery by bylo moc. Dekuji za recept.
-
Maja: Fotky nejsou moje, tímto děkuji
mirca75 za fotečky. Jak se závin balí už jsem připsala.
-
Maja: Těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech spojem dolu. Konce se přehnutím také uzavřou.
Zapomněla jsem napsat u receptu, že před balením posypu těsto trochou strouhanky, pokapu máslem, rozložím jablka, dám rozinky, ořechy, skořici, opět posypu strouhankou a pokapu máslem.
Omluvte starou bábu, že se občas splete při popisu receptu, raději totiž peče. -
Výborný recept, snadný, dobře se krájí a ještě lépe jí
-
Bohužel, těsto se mi zprvu líbilo pro suroviny, fotky. Tím to ale skončilo. Když se mi podařilo spojit všechny suroviny, těsto se neustále neskutečně lepilo a ani po přidání x množství mouky se s ním nedalo pracovat. Když už jsem konečně vytvořila jeden závin, ten se mi po přenesení rozpadl. Děs, už nikdy !!
-
úžasný opravdu se povedl dnes jdu dělat další udělala jsem jak píše mirca75 tkz. soukromé záviny . a opravdu byli moc dobré
-
úžasný opravdu se povedl dnes jdu dělat další udělala jsem jak píše mirca75 tkz. soukromé záviny . a opravdu byli moc dobré
-
Maja: na rozválené těsto položíte jablíčka jako je na obrázku a z té strany, kde jsou jablíčka, shrnete malinko okraje těsta, těsto stáčíte do tvaru závinu. Tak se těsto dostane mezi jablíčka. Zkrátka náplň není po celé šíři plátu těsta, jen na části, odkud stáčíte. Ta fotografie je velmi názorná. Prostě takto připravený plát s náplní sbalíte, ale od jablíček ne od prázdné části.
-
Dneska vyzkouším!!! Ale prosím - jak závin balíte? Není mi to jasné podle té rozložené fotky a pak fotky výsledku, kde je těsto i uprostřed.
-
Výborné a jednoduché těsto. Štrůdl se z něj tvořil dobře, těsto se nelepilo. Dřív jsem většinou dělala těsto ze 100% tuku, ale toto je lepší.
-
Štrůdl je vynikající. Jen se po něm zaprášilo. Budu muset upéct znovu. Děkuji za recept
-
Kuchař všeho zla: Máš pravdu kuchaři všeho zla!