Křehký jablečný závin
Jablečný závin patří mezi klasiku, která se pravidelně peče v našich kuchyních jako rychlá sladká pochoutka k nedělní kávě. Vyzkoušejme ale tentokrát kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou našich babiček. Mlsné jazýčky naši snahu jistě ocení.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 13 379 kJ / 3 198 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,29 g |
Tuky | 231,21 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,32 g |
Sodík | 133 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 222,39 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší.
Včera jsem pekla z tohoto těsta tzv. "soukromé záviny", tj. udělala jsem malinké a bylo jich 7.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 11. 2022 18:53
Zdálo se nám že je to málo sladké, tak do jablek přidávám 2-3 lžíce medu. Závin nemá chybu
5. 11. 2022 04:55
Dodržoval jsem přesný postup, pouze jsem přidal trochu cukru k jablkám. Teď jsem ho vyndal z trouby a je úplně rozpraskaný...
4. 10. 2022 18:39
Dnes jsem dělala a těsto je vynikající. Budu to dělat často, mnohem chutnější než listové a křehké. Nesypala jsem strouhankou, ale do nastrouhaných jablíček jsem zamíchala pudinkový prášek. Krásně to drží - vůbec se nesype. Akorát bych řekla, že tam chybí ten cukr, jinak vynikajicí

1. 10. 2022 14:46
Rebelka: zkus olejový zavin vůbec se netrha a nelepi je pružný hezky se sním pracuje
nez ten maslovy to jsem byla zklamaná drolilo se neslo to vyvalet trhalo jse.

10. 7. 2022 14:15
casino: Děkuji mnohokráte! Vyzkouším

5. 7. 2022 11:09
Luc77:
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp
Dávám 160g másla a místo vody bílé víno

Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu


Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video
Dělávám velmi podobný, podle zděděného rcp

Dávám 160g másla a místo vody bílé víno


Závin neroluji, pouze těsto přeložím přes sebe viz bod 5 postupu



Tím se po upečení vyhnu srazku (brousku) - viz video

5. 7. 2022 10:22
Dobry den, strudlik jsem vcera zkousela - chutove byl vyborny, ale uz pri valeni se testo trochu lamalo a po upeceni bylo takove drobivejsi, rozpadalo se. Mam priste ubrat maslo? Predem moc diky.
Lucka

13. 3. 2021 12:56
Skvělý recept, určitě ukládám
Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí

Těsto je krásně křehké a moc dobře se s ním pracovalo. Dala jsem trochu míň Hery cca 230g, dále bez ořechů a bez másla.
Zamotala jsem to jako normální závin z listového těsta a dobrý. Asi záleží na tloušťce plátu a kolik jablek tam dáte, 2-3 jabka bohatě stačí
26. 9. 2020 19:46
Skvělý recept bez cukru, daleko lepší, než z listového těsta. Vse se provedlo, děkuji.

6. 1. 2018 15:54
Rebelka: zkus poloviční šířku těsta a nemotej vícekrát, jen přelož
- tak, jak píše Hella před rokem


6. 1. 2018 12:24
Jak to udělat, abych v závinu neměla zákalec?
Chutná jako neupečené těsto.
Chutná jako neupečené těsto.

27. 1. 2017 23:10
tak jsem dnes zkusila poprve a rovnou tri davky najednou, radeji jsem misto 3 her dala jen 2 a ctvrt, testo bylo pruzne a tak akorat, myslim ze 3 hery by bylo moc. Dekuji za recept.

18. 1. 2017 19:36
Maja: Fotky nejsou moje, tímto děkuji
mirca75 za fotečky. Jak se závin balí už jsem připsala.

18. 1. 2017 19:30
Maja: Těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech spojem dolu. Konce se přehnutím také uzavřou.
Zapomněla jsem napsat u receptu, že před balením posypu těsto trochou strouhanky, pokapu máslem, rozložím jablka, dám rozinky, ořechy, skořici, opět posypu strouhankou a pokapu máslem.
Omluvte starou bábu, že se občas splete při popisu receptu, raději totiž peče.
Zapomněla jsem napsat u receptu, že před balením posypu těsto trochou strouhanky, pokapu máslem, rozložím jablka, dám rozinky, ořechy, skořici, opět posypu strouhankou a pokapu máslem.
Omluvte starou bábu, že se občas splete při popisu receptu, raději totiž peče.
28. 12. 2016 20:33


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Mechový dort na plech
Přidáno před 1 hodinou

Lehce pikantní zeleninová směs s rýží
Přidáno před 2 hodinami

Květák ve sladké chilli omáčce
Přidáno před 3 hodinami

Bezlepkový hráškový krém bez smetany
Přidáno před 3 hodinami

Mořská štika s cibulovým pyré a cibulová polévka
Přidáno před 5 hodinami

Poháry s fíky
Přidáno před 6 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Šunkofleky
uvařil/a Janek12
před 21 minutami

Švestkový koláč s mákem a ořechy
uvařil/a magdalena66
před 24 minutami

Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
uvařil/a Klarka Kolaru
před 2 hodinami

Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí
uvařil/a prochajdam
před 2 hodinami

Špendlíkový koláč s borůvkami (bez vajec)
uvařil/a Kerstin
před 3 hodinami

Trhací buchta se skořicí
uvařil/a stekanka
před 3 hodinami

Česneková pasta nesterilovaná II.
uvařil/a divozenka666
před 3 hodinami

Minutová drobenka i do zásoby
uvařil/a Hanina65
před 3 hodinami

Pikantní zelňačka
uvařil/a jaklp
před 4 hodinami

Cuketová bábovka
uvařil/a Nela S.
před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jablečný zavin jablečný závin recept zavin závin jablečný recept na jablečný závin křehký jablečný štrůdl jablkový závin krehky strudl jablečný závin z listového křehký jablkový závin výborný jablečný závin jablečnýzávin jablečné záviny recepty na jablecny zavin závin z křehkého těsta recepty jablečný zavin závin recept recept jablecný závin jablečný štrůdl jablečný závin
Suroviny: mouka hladká, žloutek, máslo, voda, jablko, rozinky, ořechy, skořice, máslo, strouhanka, vejce
Křehký jablečný závin
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qnz7
34 názorů