Křehký jablečný závin

hela22 Kuchařka: hela22

Doba přípravy: 40 min. Moučníky , Záviny, rolády 25 názorů

Suroviny

300 g hladké mouky
2 žloutky
1 Hera
2 lžíce studené vody
1 vejce na potření závinu
jablka
rozinky
sekané ořechy
trochu skořice
rozpuštěné máslo
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme vejce a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Zatím si oloupeme a nastrouháme jablka.

  2. Pak z těsta vyválíme 2 pláty, na každý rozprostřeme jablka, pokapeme máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky a ořechy. Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.

  3. Závin popícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 st. cca 30 min.

Poznámka

My doma nemáme rádi jablkové záviny, ale tento recept jsem zdědila po mamince, tak ho občas upeču a jen se po něm zapráší.

Včera jsem pekla z tohoto těsta t.zv. "soukromé záviny", t.j. udělala jsem malinké a bylo jich 7.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 399 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křehký jablečný závin

  • hosta hosta(moderátorka)

    Rebelka: zkus poloviční šířku těsta a nemotej vícekrát, jen přelož:-) - tak, jak píše Hella před rokem;-)

    Odpovědět

  • Rebelka Rebelka(neregistrovaná)

    Jak to udělat, abych v závinu neměla zákalec?
    Chutná jako neupečené těsto.;-(

    Odpovědět

  • aksuve aksuve

    tak jsem dnes zkusila poprve a rovnou tri davky najednou, radeji jsem misto 3 her dala jen 2 a ctvrt, testo bylo pruzne a tak akorat, myslim ze 3 hery by bylo moc. Dekuji za recept.:yes:

    Odpovědět

  • hela22 hela22(autorka receptu)

    Maja: Fotky nejsou moje, tímto děkuji :-K mirca75 za fotečky. Jak se závin balí už jsem připsala.

    Odpovědět

  • hela22 hela22(autorka receptu)

    Maja: Těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech spojem dolu. Konce se přehnutím také uzavřou.
    Zapomněla jsem napsat u receptu, že před balením posypu těsto trochou strouhanky, pokapu máslem, rozložím jablka, dám rozinky, ořechy, skořici, opět posypu strouhankou a pokapu máslem.
    Omluvte starou bábu, že se občas splete při popisu receptu, raději totiž peče.

    Odpovědět

  • zdiarskam zdiarskam

    :yes::-K Výborný recept, snadný, dobře se krájí a ještě lépe jí

    Odpovědět

  • Jarka.R Jarka.R

    :no:Bohužel, těsto se mi zprvu líbilo pro suroviny, fotky. Tím to ale skončilo. Když se mi podařilo spojit všechny suroviny, těsto se neustále neskutečně lepilo a ani po přidání x množství mouky se s ním nedalo pracovat. Když už jsem konečně vytvořila jeden závin, ten se mi po přenesení rozpadl. Děs, už nikdy !!:-//

    Odpovědět

  • Pavlína Pavlína (neregistrovaný)

    úžasný opravdu se povedl dnes jdu dělat další udělala jsem jak píše mirca75 tkz. soukromé záviny . a opravdu byli moc dobré ;-)

    Odpovědět

  • Pavlína Pavlína (neregistrovaný)

    úžasný opravdu se povedl dnes jdu dělat další udělala jsem jak píše mirca75 tkz. soukromé záviny . a opravdu byli moc dobré ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Maja: na rozválené těsto položíte jablíčka jako je na obrázku a z té strany, kde jsou jablíčka, shrnete malinko okraje těsta, těsto stáčíte do tvaru závinu. Tak se těsto dostane mezi jablíčka. Zkrátka náplň není po celé šíři plátu těsta, jen na části, odkud stáčíte. Ta fotografie je velmi názorná. Prostě takto připravený plát s náplní sbalíte, ale od jablíček ne od prázdné části.

    Odpovědět

  • Maja Maja(neregistrovaná)

    Dneska vyzkouším!!! Ale prosím - jak závin balíte? Není mi to jasné podle té rozložené fotky a pak fotky výsledku, kde je těsto i uprostřed. ;-):-)

    Odpovědět

  • líba líba(neregistrovaná)

    Výborné a jednoduché těsto. Štrůdl se z něj tvořil dobře, těsto se nelepilo. Dřív jsem většinou dělala těsto ze 100% tuku, ale toto je lepší.:-K

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Štrůdl je vynikající. Jen se po něm zaprášilo. Budu muset upéct znovu. Děkuji za recept:-K

    Odpovědět

  • Je to tak!!! Je to tak!!!(neregistrovaný)

    Kuchař všeho zla: Máš pravdu kuchaři všeho zla!

    Odpovědět

  • Kuchař všeho zla Kuchař všeho zla(neregistrovaná)

    Určitě to upečte protože se pak krásně jí :)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: jablečný zavin jablečný závin recept zavin závin jablečný recept na jablečný závin křehký jablečný štrůdl jablečný závin z listového výborný jablečný závin krehky strudl křehký jablkový závin jablkový závin jablečnýzávin jablečné záviny recepty na jablecny zavin závin z křehkého těsta recepty jablečný zavin závin recept recept jablecný závin jablečný závin recept na záviny

Zapomněl/a jsem heslo