Pracny
Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se pak jen rozplynou.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 23 488 kJ / 5 614 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,56 g |
Tuky | 341,80 g |
Vláknina | 29,55 g |
Cholesterol | 714 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 546,09 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 12. 2023 13:43
Jsou výborné :yes
15. 12. 2023 17:33
Zadělala jsem v míse a bylo to super. Díky moc za typ
9. 12. 2023 13:13
Ronnykush: přesně :) můžete zkusit na pár kouscích, jestli vám to bude vyhovovat ;)
8. 12. 2023 18:38
Troubu jsem měla na 180° a pekla jsem minimálně 12 minut :)
Těsto je chuťově výborné.
Těsto je chuťově výborné.
6. 12. 2023 13:23
Dělám stejné akorát dávám polohrubou mouku a cukr půl na půl
4. 12. 2023 11:15
vega15: jakože nemusím péct ve firmičkach ? :)
4. 12. 2023 01:31
Annnn: Vejce se do pracen dává už podle prvorepublikového receptu. Formičky se nevymazují, vyklepnou se docela dobře (za tepla)
20. 2. 2022 14:47
DenisaaF: Házet do koše je škoda. Stačí nechat 2-3 dny v yzavřené plechovce s rozkrojeným jablkem.
11. 12. 2021 11:13
Z poloviční dávky mi vyšly na 1,5 plechu. Jinak stačí jedna formička do které vtlačovat těsto, ještě syrové vyklepnout na plech s pečícím papírem a upéct. Tvar drží a není tolik věcí k umývání
28. 11. 2021 20:12
Bára: Do pracen se vejce nedává, formičky netřeba vymazávat
4. 12. 2020 22:01
Recept není špatný, pracny jsou po upečení hezky měkké, takže nepotřebují nějak zvlášť dlouho odležet, jen teda pokud bych formičky nevymazala sádlem, horko těžko bych je vyklápěla.. A to se mi vždy všechny vyklápěly krásně, obzvlášt tatrankové pracny, které jsou v naší rodině nejoblíbenější jediné mínus, aspoň za mě (každý máme jinou chuť) dávám tomu kakau, kterého je tam opravdu zbytečně moc, stačilo by bohatě polovina, klidně i méně... Jsou takto až moc kakaové a to já úplně nemusím.. Věřím, že se u nás po nich taky zapráší nicméně příští rok se zase vrátím k těm našim tatrankovým
24. 11. 2020 13:28
Tento rok je dělám poprvé a musím je déle péct, aby se dali vyklopit, jinak při 7 minutách byly uvnitř ještě neupečené :(.
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím...
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím...
28. 12. 2019 23:15
Recept je výborný,s těstem se dobře pracuje,šlo snadno vyklápět z formiček.Chuťově mi připomínaly ty,co dělala moje babičkaPřidávám fotografii.
7. 12. 2019 15:08
Eja57: udělala těsto, které tu v komentářích doporučovala jistá neregistrovaná uživatelka a doplnila dalšími dvěmi surovinami, aby z toho měla těsto na rohlíčky.
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.
7. 12. 2019 10:04
Heleya: jestli tomu správně rozumím, tak jsi vůbec nedodržela množství surovin uvedené v receptu Tenhle recept je na gram totožný s mým receptem na Labužníku, který mám vyzkoušený, a pokud změníš poměry nemůže to fungovat...
Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...
Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 35 minutami
Brokolicové suflé
Přidáno před 1 hodinou
Vláčný koláč s jablky a povidly
Přidáno před 5 hodinami
Zeleninové placičky s cuketou a koriandrem
Přidáno před 5 hodinami
Cappuccino dort
Přidáno před 9 hodinami
Sytá kuřecí polévka s brokolicí, čedarem a sýrovými knedlíčky
Přidáno před 10 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jednoduchý kynutý švestkový koláč
Lenuus uvařil před 36 sekundami
Salámovo-sýrové karbanátky
Jan Nemec uvařila před 2 minutami
Kváskový podmáslový chléb
Brumaire uvařila před 5 minutami
Tvarohové lívance
jarus 2104 uvařil před 1 hodinou
Vepřový perkelt / pörkölt /
hifiklub uvařila před 1 hodinou
Fofr broskvový koláč
Stepanka.M. uvařila před 1 hodinou
Hrníčkový makový koláč se švestkami a drobenkou
Dannulka uvařila před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
Katka6 uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna - jedna báseň
jalucka24 uvařila před 3 hodinami
Cappuccino dort
hekute uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kalendář vánočního pečení 2022: Kdy se pustit do pečení perníčků, kdy zadělat na linecké a jak na krémy? Přehledný manuál + recepty
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší recept na pracny cukroví pracny pracny cukroví recept těsto na pracny vanoční pracny medvědí pracny nejlepší pracny pracny vanocni cukrovi ořechové pracny pracny těsto recepty pracny cukrovi vánoční cukroví pracny pracny ořechové pracnové těsto vánoční pracny recept výborné pracny recepty na pracny vánoční cukroví pracny těsto vánoční cukroví nejlepší recepty pracny cokoladove pracny
Suroviny: máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček, cukr moučkový, cukr vanilkový
Pracny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrvG
70 názorů