Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny

Tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky, to jsou ořechové pracny neboli medvědí tlapky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a jen se rozplynou.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min

45 min (38 min příprava + 7 min tepelná úprava)

30. 11. 2008 12:37

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie23 406 kJ / 5 594 kcal
Bílkoviny73,41 g
Tuky341,30 g
Vláknina28,30 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy543,09 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Trezalka0001

4. 12. 2020 22:01

Recept není špatný, pracny jsou po upečení hezky měkké, takže nepotřebují nějak zvlášť dlouho odležet, jen teda pokud bych formičky nevymazala sádlem, horko těžko bych je vyklápěla.. A to se mi vždy všechny vyklápěly krásně, obzvlášt tatrankové pracny, které jsou v naší rodině nejoblíbenější <3 jediné mínus, aspoň za mě (každý máme jinou chuť) dávám tomu kakau, kterého je tam opravdu zbytečně moc, stačilo by bohatě polovina, klidně i méně... Jsou takto až moc kakaové a to já úplně nemusím.. Věřím, že se u nás po nich taky zapráší ;-)nicméně příští rok se zase vrátím k těm našim tatrankovým :-D

DenisaaF

24. 11. 2020 13:28

Tento rok je dělám poprvé a musím je déle péct, aby se dali vyklopit, jinak při 7 minutách byly uvnitř ještě neupečené :(.
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím... :-(:-(

Renata L

28. 12. 2019 23:15

Recept je výborný,s těstem se dobře pracuje,šlo snadno vyklápět z formiček.Chuťově mi připomínaly ty,co dělala moje babička:yes:Přidávám fotografii.

ivulinka

7. 12. 2019 15:08

Eja57: udělala těsto, které tu v komentářích doporučovala jistá neregistrovaná uživatelka a doplnila dalšími dvěmi surovinami, aby z toho měla těsto na rohlíčky.
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.

Eja57

7. 12. 2019 10:04

Heleya: jestli tomu správně rozumím, tak jsi vůbec nedodržela množství surovin uvedené v receptu:-? Tenhle recept je na gram totožný s mým receptem na Labužníku, který mám vyzkoušený, a pokud změníš poměry nemůže to fungovat...

Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...

Heleya

7. 12. 2019 00:14

Bára: Tak jsem udělala - těsto nešlo zpracovat (200+200+200+100..) nevím kde se stala chyba (přidala jsem navíc 34g ořechů a 34 mouky. Teď z toho budu tvořit "rohlíčky";-(

Jana Elisabeth

6. 12. 2019 18:16

Dnes jsem recept vyzkoušela a pracny jsou vynikající<3. Formičky jsem lehce vytřela papírem od sádla a šly krásně vyklápět. Děkuji za recept, přidávám do oblíbených!!!!:yes::yes::yes:

magdalena66

8. 12. 2018 16:18

Zatim nejlepsi co jsem kdy delala !<3:yes::yes:

Jana Elisabeth

7. 12. 2018 15:02

Dnes jsem pekla a jsou vynikající!!!! Krásně se vyklopily z formiček bez vymazání. Přidávám do oblíbených!!!!! Děkuji za recept!:yes::-K

hosta

18. 12. 2017 17:20

Zuzana: A do krabice můžeš přidat do ubrousku zabalenou půlku jablka:-)

magdalenka

18. 12. 2017 16:01

Zuzana: V bode č. 4 sa píše o troch týždňoch, ale určite už v nedeľu budú mäkšie. Daj do krabice a do chladu.

Zuzana

18. 12. 2017 15:43

Pracny jsme dělali včera podle receptu a jsou tvrdý, za jak dlouho změknou? Nebo budou pořád tvrdé děkuji moc

ivulinka

21. 12. 2016 16:29

Letos upečeno, jen z poloviční dávky. Kakaa je v receptu na nás docela dost, dala jsem místo 20 g jen 15 g a dosypala moukou.
Letos jsem poprve vyzkoušela silikonové formičky, problém s vyklepáváním a vymazáváním mi tedy odpadl.
A musí se nechat uležet.
Fotka a bod;-)

Bára

10. 12. 2016 20:09

Milé Ženy,
s politováním musím konstatovat, že ačkoliv jsem udělala vše dle receptu, pracny nešly vyklopit a chuťově opravdu nic moc. Obyčejně mám ozkoušený recept od mamky, bohužel nebyla doma, tak jsem zkusila osvědčené recepty z internetu. Za mě tedy bohužel :no:

Kdo by měl obdobnou zkušenost nabízím ozkoušený recept (už ho mám):
200g másla
2OOg mletých ořechů
200g hladké mouky
100g cuktu
kakao dle chuti
1 celé vejce
vanilka (vanilkový cukr).

Formičky vymazat máslem!
Jdou skvěle vyklepnout, skvělá chuť...

hosta

10. 12. 2016 18:29

U všech těst, která dělám do formiček, nahrazuju (podle své babičky) část másla sádlem (tak lžíci) a je po problému s vyklápěním.:-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: nejlepší recept na pracny cukroví pracny pracny cukroví recept těsto na pracny vanoční pracny medvědí pracny nejlepší pracny pracny vanocni cukrovi ořechové pracny pracny těsto recepty pracny cukrovi vánoční cukroví pracny pracny ořechové pracnové těsto vánoční pracny recept výborné pracny recepty na pracny vánoční cukroví pracny těsto vánoční cukroví nejlepší recepty pracny cokoladove pracny

Suroviny: máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček

TopRecepty.cz

Pracny

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrvG