Pracny
Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se pak jen rozplynou.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 23 488 kJ / 5 614 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,56 g |
Tuky | 341,80 g |
Vláknina | 29,55 g |
Cholesterol | 714 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 546,09 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 2. 2022 14:47
DenisaaF: Házet do koše je škoda. Stačí nechat 2-3 dny v yzavřené plechovce s rozkrojeným jablkem.
11. 12. 2021 11:13
Z poloviční dávky mi vyšly na 1,5 plechu. Jinak stačí jedna formička do které vtlačovat těsto, ještě syrové vyklepnout na plech s pečícím papírem a upéct. Tvar drží a není tolik věcí k umývání

28. 11. 2021 20:12
Bára: Do pracen se vejce nedává, formičky netřeba vymazávat
4. 12. 2020 22:01
Recept není špatný, pracny jsou po upečení hezky měkké, takže nepotřebují nějak zvlášť dlouho odležet, jen teda pokud bych formičky nevymazala sádlem, horko těžko bych je vyklápěla.. A to se mi vždy všechny vyklápěly krásně, obzvlášt tatrankové pracny, které jsou v naší rodině nejoblíbenější
jediné mínus, aspoň za mě (každý máme jinou chuť) dávám tomu kakau, kterého je tam opravdu zbytečně moc, stačilo by bohatě polovina, klidně i méně... Jsou takto až moc kakaové a to já úplně nemusím.. Věřím, že se u nás po nich taky zapráší
nicméně příští rok se zase vrátím k těm našim tatrankovým



24. 11. 2020 13:28
Tento rok je dělám poprvé a musím je déle péct, aby se dali vyklopit, jinak při 7 minutách byly uvnitř ještě neupečené :(.
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím...
A taky po upečení jsou strašně tvrdé, jako beton. Tak jsem zvědavá, jestli do to tří týdnů změkne, jinak letí do koše.
A ještě jedna poznámka - při tolika surovinách je těsta až moc, zůstala mi polovina, kterou už péct nebudu tak přemýšlím, co s tím...


28. 12. 2019 23:15
Recept je výborný,s těstem se dobře pracuje,šlo snadno vyklápět z formiček.Chuťově mi připomínaly ty,co dělala moje babička
Přidávám fotografii.

7. 12. 2019 15:08
Eja57: udělala těsto, které tu v komentářích doporučovala jistá neregistrovaná uživatelka a doplnila dalšími dvěmi surovinami, aby z toho měla těsto na rohlíčky.
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.
Já tyto pracny pekla přesně podle tohoto receptu /viz. foto/ a problém jsem neměla.
7. 12. 2019 10:04
Heleya: jestli tomu správně rozumím, tak jsi vůbec nedodržela množství surovin uvedené v receptu
Tenhle recept je na gram totožný s mým receptem na Labužníku, který mám vyzkoušený, a pokud změníš poměry nemůže to fungovat...
Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...

Ale ještě mi napadlo - kompaktní těsto z toho ani podle receptu nevytvoříš, kouli třeba...smícháš, propracuješ, drobí se to, no a prostě vtlačuješ do formiček na pracny...jsou fakt moc dobré...
7. 12. 2019 00:14
Bára: Tak jsem udělala - těsto nešlo zpracovat (200+200+200+100..) nevím kde se stala chyba (přidala jsem navíc 34g ořechů a 34 mouky. Teď z toho budu tvořit "rohlíčky"

6. 12. 2019 18:16
Dnes jsem recept vyzkoušela a pracny jsou vynikající
. Formičky jsem lehce vytřela papírem od sádla a šly krásně vyklápět. Děkuji za recept, přidávám do oblíbených!!!!





8. 12. 2018 16:18
Zatim nejlepsi co jsem kdy delala !




7. 12. 2018 15:02
Dnes jsem pekla a jsou vynikající!!!! Krásně se vyklopily z formiček bez vymazání. Přidávám do oblíbených!!!!! Děkuji za recept!


18. 12. 2017 17:20
Zuzana: A do krabice můžeš přidat do ubrousku zabalenou půlku jablka

18. 12. 2017 16:01
Zuzana: V bode č. 4 sa píše o troch týždňoch, ale určite už v nedeľu budú mäkšie. Daj do krabice a do chladu.
18. 12. 2017 15:43
Pracny jsme dělali včera podle receptu a jsou tvrdý, za jak dlouho změknou? Nebo budou pořád tvrdé děkuji moc
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové roládky s chorizem a zeleninovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami

Hovězí krk na zelenině z pomalého hrnce
Přidáno před 9 hodinami

Vepřové kotlety s balzamiko-javorovým přelivem
Přidáno před 18 hodinami

Pikantní hovězí krk jalapeňos
Přidáno 26. 9. 2023 21:32

Tvarohové poháry se švestkami a perníčky
Přidáno 26. 9. 2023 21:15

Kuřecí žaludky na houbách
Přidáno 26. 9. 2023 20:40
Právě bylo uvařeno:

Ledvinky po uhersku
uvařil/a Gabi-710
před 8 hodinami

Játrové knedlíčky do polévky
uvařil/a EsterMysty
před 8 hodinami

Cukeťák pro mlsné jazýčky
uvařil/a Moanka
před 9 hodinami

Lilek plněný kořeněnou masovou směsí
uvařil/a janavitaskova
před 9 hodinami

Jednoduché churros, které se vždy povede.
uvařil/a TomEnny_
před 9 hodinami

Bábovka Margot, která se vždy povede
uvařil/a 8181bartova
před 11 hodinami

Játrová kuřecí paštika
uvařil/a HankaUl
před 12 hodinami

Švestkový koláč s kokosovou čepicí
uvařil/a Moanka
před 13 hodinami

Mleté řízky pečené v troubě
uvařil/a Moanka
před 13 hodinami

Cuketový perník
uvařil/a Ivana.tusarova
před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší recept na pracny cukroví pracny pracny cukroví recept těsto na pracny vanoční pracny medvědí pracny nejlepší pracny pracny vanocni cukrovi ořechové pracny pracny těsto recepty pracny cukrovi vánoční cukroví pracny pracny ořechové pracnové těsto vánoční pracny recept výborné pracny recepty na pracny vánoční cukroví pracny těsto vánoční cukroví nejlepší recepty pracny cokoladove pracny
Suroviny: máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček, cukr moučkový, cukr vanilkový
Pracny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrvG
63 názorů