Měkké a voňavé vánoční perníčky

Gabina_I Kuchařka: Gabina_I

Moučníky , Perníky 73 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
2 vejce
120 g medu
1 lžička jedlé sody (malá dezertní)
3 lžičky koření Medový perník od Kotányi
2 lžičky kakaa
1 bílek na potření
Poleva:
1 bílek
moučkový cukr (pořádně prosít!!!)
kapka citronové šťávy
a spolu vyšlehat do hustší hmoty, aby vidlička zanechávala stopu.
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nachystáme velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Nejprve suché, promíchat, pak mokré a promíchat. Vše by mělo mít stejnou teplotu.

  2. Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto.

  3. Vyklopíme na vál a asi ještě propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je „teplé“ a dobře vypracované, vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme, necháme trošku místo a dáme do 2 dny odležet na chladnější místo, ne do lednice.

  4. Najdeme těsto skoro jako „nakynuté“, uležené a nachystáme na plechy pečící papír.

  5. Na vál dáme trochu hladké mouky a část těsta vyválíme, vykrajujeme opatrně a skládáme s mezerami na plech.

  6. Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 8 minut. Hlídáme, menší tvary dobu kratší!

  7. Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku.

  8. Necháme vychladnout a zdobíme bílou polevou. Perníčky máme krásně měkké a ihned k jídlu.

Poznámka

Pokud se těsto bude drobit, přidejte máslo, pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky, musí se těsto doladit na místě.

Pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější a štípe vás, raději dejte méně než více. Těsto nabyde a změkne i s menším množstvím.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 808 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Měkké a voňavé vánoční perníčky

  • Vzchetecka Vzchetecka

    Nepovedlo :-//

    Odpovědět

  • Ivka Ivka(neregistrovaná)

    použila jsem jemnou spaldovou mouku a ač jsem vše ostatní dala dle receptu, hrůza! uz nikdy tento recept nepouziju. Těsto se drolilo, i když jsem přidala maslo a nakonec i vejce. ;-( :-// Za me určitě ne :no:

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autorka receptu)

    Lucie: Děkuji moc za pochvalu, mám to stejně... :-*:-*

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    :-8 Paráda :) vyzkoušela jsem více receptů, ale tenhle je podle mě nejlepší , těsto se mi nelepí ani nedrolí ))) Moc za recept děkuji.

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    Chtěla bych vědět, jak se pečou, délka pečení a kolik stupnu....a jak je možné, že se třeba po týdnu začnou kroutit..děkuju

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autorka receptu)

    potkanek: to jsem moc ráda a těsto pořádně zpracujte. Je možné že to nebylo uplne propracovanější a někde zůstalo vic sody nebo kypřícího prášku pohromadě. Nedávám to v míse na jedno misto ale rozprasuju po cele ploše. Zkuste. .. Těsto zpracovávám zhruba 10min ručně po zpracování robotem. Jsem ráda že se ujalo a perníčky chutnají.

    Odpovědět

  • potkanek potkanek

    Gabi moc děkuji , to je ono mám klasické lžičky , tak jsem dala více než se mělo, každopádně perníčky změkli a všem moc chutnají:-K:-K tak příští rok budou ty samé:-))

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autorka receptu)

    Dagmar: zřejme jste těsto nedostatečné vypracovala nikdy se mi nedrolilo. .. pokud jste ho dobře vypracovala v něčem jste ho osidila není to na 5 min a je hotovo, není to Láďa Hruška :-)) :-)) dělám z toho přepisu perníky xxxx let a vzdy se povedou. Tak pokud nesedi, vraťte se k tomu od babičky...

    Odpovědět

  • Dagmar Dagmar(neregistrovaný)

    Faaabien: musím se přidat k Všemu názoru.. těsto bylo suché, drobivé a to jsem poctivě vše několikrát převažovala.. chuťově: ano, litý perník.. také bohužel bod nepřidám.. čekala jsem zde opravdu jen ty nej recepty, ale vidím, že ten babiččin byl nakonec asi nejlepší, takže se k němu vracím zpět a už žádné novoty.. :no:

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autorka receptu)

    potkanek: dobrý den, určitě to na závadu není, pokud jste na to citlivější a štípe to. Uvedu to v rozpise. Ono záleží jak malé nebo velké máte dezertní lžičky... my máme malé.

    Odpovědět

  • potkanek potkanek

    Perníčky jsem dělala a těsto je opravdu krásné, skvěle se s ním pracuje . Jen jsem se chtěla zeptat , mě i manžela těsto trochu štípe , přijde mi že 3 lžičky sody a 3 lžičky prášku do pečiva je dost , myslite , že se něco stane když neco uberu nebo vynecham třeba sodu děkuji ;-)

    Odpovědět

  • Maky Maky(neregistrovaný)

    Jsou výborný. Pekla jsem včera a dala jsem přes noc rozkrojené jablko do krabice, podle rady v komentářích a už dneska jsou měkké

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    super perníky sou nej uležené:yes:

    Odpovědět

  • Bambboocha Bambboocha

    Dobrý den,mohu se zeptat,kolik je cca kusů z této várky?Děkuji:-)

    Odpovědět

  • zizalka zizalka

    pekla jsem na vánoce a letos i na velikonoce a jsou úžasné :-* jsou dobré hned po upečení, ale po týdnu uležení jsou ještě lepší :-8

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: vanocni pernicky měkke měkké vánoční perníčky zdobení vánočních perníčků vánoční perníčky dobré vánoční perníčky vánoční cukroví perníčky vanocni pernicky ihned mekke perníčky ihned k jídlu vánoční perníčky recept vanocni pernicky mekke recept recept na měkké vánoční perníčky recept na vánoční perníčky měkké nejlepsi vánoční perníčky pernicky vanocni recept na vánoční perníčky zdravé vánoční perníčky recepty na vánoční cukroví pernicky nejlepší těsto na perníčky zdobíme vánoční perníčky kornout na zdobeni pernicku

Zapomněl/a jsem heslo