

Měkké a voňavé vánoční perníčky
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 120 g medu
- 1 lžička jedlé sody (malá dezertní)
- 3 lžičky koření Medový perník od Kotányi
- 2 lžičky kakaa
- 1 bílek na potření
- Poleva:
- 1 bílek
- moučkový cukr (pořádně prosít!!!)
- kapka citronové šťávy
- a spolu vyšlehat do hustší hmoty, aby vidlička zanechávala stopu.
Postup přípravy receptu
Nachystáme velkou mísu, kam vložíme veškeré ingredience a promícháme. Nejprve suché, promíchat, pak mokré a promíchat. Vše by mělo mít stejnou teplotu.
Pořádně ručně vyhněteme a zpracujeme na měkké vláčné těsto.
Vyklopíme na vál a asi ještě propracujeme, aby se nám těsto chovalo jako plastelína. Až je „teplé“ a dobře vypracované, vezmeme potravinářskou folii, těsto do ní zabalíme, necháme trošku místo a dáme do 2 dny odležet na chladnější místo, ne do lednice.
Najdeme těsto skoro jako „nakynuté“, uležené a nachystáme na plechy pečící papír.
Na vál dáme trochu hladké mouky a část těsta vyválíme, vykrajujeme opatrně a skládáme s mezerami na plech.
Pečeme při teplotě 170 stupňů asi 8 minut. Hlídáme, menší tvary dobu kratší!
Horké perníčky hned po vytažení potřeme bílkem kvůli lesku.
Necháme vychladnout a zdobíme bílou polevou. Perníčky máme krásně měkké a ihned k jídlu.
Poznámka od kuchařky
Pokud se těsto bude drobit, přidejte máslo, pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky, musí se těsto doladit na místě.
Pokud jste na jedlou sodu a kypřící prášek citlivější a štípe vás, raději dejte méně než více. Těsto nabyde a změkne i s menším množstvím.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Měkké a voňavé vánoční perníčky
-
Nepovedlo
-
použila jsem jemnou spaldovou mouku a ač jsem vše ostatní dala dle receptu, hrůza! uz nikdy tento recept nepouziju. Těsto se drolilo, i když jsem přidala maslo a nakonec i vejce.
Za me určitě ne
-
Lucie: Děkuji moc za pochvalu, mám to stejně...
-
Paráda :) vyzkoušela jsem více receptů, ale tenhle je podle mě nejlepší , těsto se mi nelepí ani nedrolí ))) Moc za recept děkuji.
-
Chtěla bych vědět, jak se pečou, délka pečení a kolik stupnu....a jak je možné, že se třeba po týdnu začnou kroutit..děkuju
-
potkanek: to jsem moc ráda a těsto pořádně zpracujte. Je možné že to nebylo uplne propracovanější a někde zůstalo vic sody nebo kypřícího prášku pohromadě. Nedávám to v míse na jedno misto ale rozprasuju po cele ploše. Zkuste. .. Těsto zpracovávám zhruba 10min ručně po zpracování robotem. Jsem ráda že se ujalo a perníčky chutnají.
-
Gabi moc děkuji , to je ono mám klasické lžičky , tak jsem dala více než se mělo, každopádně perníčky změkli a všem moc chutnají
tak příští rok budou ty samé
-
Dagmar: zřejme jste těsto nedostatečné vypracovala nikdy se mi nedrolilo. .. pokud jste ho dobře vypracovala v něčem jste ho osidila není to na 5 min a je hotovo, není to Láďa Hruška
dělám z toho přepisu perníky xxxx let a vzdy se povedou. Tak pokud nesedi, vraťte se k tomu od babičky...
-
Faaabien: musím se přidat k Všemu názoru.. těsto bylo suché, drobivé a to jsem poctivě vše několikrát převažovala.. chuťově: ano, litý perník.. také bohužel bod nepřidám.. čekala jsem zde opravdu jen ty nej recepty, ale vidím, že ten babiččin byl nakonec asi nejlepší, takže se k němu vracím zpět a už žádné novoty..
-
potkanek: dobrý den, určitě to na závadu není, pokud jste na to citlivější a štípe to. Uvedu to v rozpise. Ono záleží jak malé nebo velké máte dezertní lžičky... my máme malé.
-
Perníčky jsem dělala a těsto je opravdu krásné, skvěle se s ním pracuje . Jen jsem se chtěla zeptat , mě i manžela těsto trochu štípe , přijde mi že 3 lžičky sody a 3 lžičky prášku do pečiva je dost , myslite , že se něco stane když neco uberu nebo vynecham třeba sodu děkuji
-
Jsou výborný. Pekla jsem včera a dala jsem přes noc rozkrojené jablko do krabice, podle rady v komentářích a už dneska jsou měkké
-
super perníky sou nej uležené
-
Dobrý den,mohu se zeptat,kolik je cca kusů z této várky?Děkuji
-
pekla jsem na vánoce a letos i na velikonoce a jsou úžasné
jsou dobré hned po upečení, ale po týdnu uležení jsou ještě lepší