Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Takřka každý dospělý člověk má hrubou představu, co jsou to „éčka“. Setkáváme se s nimi každý den v naprosté většině potravin, které konzumujeme. Spousta internetových stránek, článků a reportáží nás neustále varuje před jejich škodlivostí. Problém však tkví v tom, že jen málokdo ví, co skutečně „éčka“ jsou. Světe div se, ale opravdu se nejedná o „jedy z chemičky za městem“, ale některé z nich jsou žádoucí a zdravé přísady, bez kterých bychom asi jen těžko fungovali.

Takřka každý dospělý člověk má hrubou představu, co jsou to „éčka“. Setkáváme se s nimi každý den v naprosté většině potravin, které konzumujeme. Spousta internetových stránek, článků a reportáží nás neustále varuje před jejich škodlivostí. Problém však tkví v tom, že jen málokdo ví, co skutečně „éčka“ jsou. Světe div se, ale opravdu se nejedná o „jedy z chemičky za městem“, ale některé z nich jsou žádoucí a zdravé přísady, bez kterých bychom asi jen těžko fungovali.

Označení E se v potravinářství používá pro aditivní látky. Ty se do jídla a nápojů přidávají z mnoha praktických důvodů – vylepšení konzistence, zachování vzhledu, prodloužení trvanlivosti, posílení chuti a tak dále. Bez „éček“ by většina dnešních obchodů velice brzy zkrachovala, jelikož by jejich produkty neodpovídaly přísným normám a často by se zkazily ještě dříve, než by se dostaly ke spotřebiteli.

„éčka“ nemusejí označovat jen „chemikálie“

Rozhodně tak nemá smysl pranýřovat výrobce kompotu, že se v něm nalézá jedna látka s označením E. Pravděpodobně se jedná o nějaký stabilizátor či ještě spíše o barvivo. Pokud by vás zajímalo, co přesně konzumujete, stačí jen opsat daný kód do internetového vyhledávače a zjistíte, co přesně se ve vámi vybrané potravině nachází. Druhým pólem jsou například limonády, které obsahují šest různých barviv. V takovém případě už se dá opravdu pochybovat o nutnosti použití tolika aditiv.

Vzhledem k tomu, že je Česká republika součástí Evropské unie, používáme označení aditiv skládající se z písmene E a tří až čtyř číslic. Díky tomu budete mít přehled o složení potravin i v okolních státech.

Teď se podívejme hloub na pojem „aditiva“. Ač toto slovo zní trochu technicky, může označovat řadu zcela běžných látek, které konzumovali už vaši prarodiče. Jen tak namátkou E150 – karamel, E160a – karoten, E300 - vitamin C nebo E901 - přírodní včelí vosk.

David Kořínek

Komentáře

tejaja

22. 5. 2013 15:44

Áno, niektoré éčka skutočne označujú prírodné látky, ktoré konzumovali aj naši pra, pra...Ale...
Problém je, že tieto látky sú PRIDÁVANÉ do potravín, kde sa prirodzene nevyskytujú. Prečo ? Prečo sú pridávané do potravín, kde nemajú čo robiť?!? Čo robí karamel v chlebe?!? Čo robí včelí vosk v lentilkách, chlebe, v syroch, dokonca káve?!? Skutočne si myslíte, že moja babička pila kávu s včelím voskom?!?
Alebo si myslíte, že ľudia sú takí naivní?!? Bohužiaľ, tento článok musím považovať za tendenčný a veľmi zavádzajúci. :-(

IvanaLK

21. 5. 2013 20:33

:-((:-((:-((:no:

Přidat komentář

Přidat komentář


Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům