Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pamatujete nekonečné fronty na mandarinky? Vánoce za socialismu byly noční můra hospodyněk!
Zdroj: Pxhere, Public Domain

Vánoce jsou opět tady a pro ty z nás, kteří se narodili ještě před listopadovou revolucí s sebou nesou i určitou nostalgii. Ne snad, že bychom se do té doby chtěli vrátit, ale máme s touto dobou spojenou třeba vzácnou vůni mandarinek. Proč právě tohoto ovoce? Jednoduše proto, že jindy jsme ho měli opravdu jen výjimečně. A ani o Vánocích to nebylo tak úplně samozřejmé. Umíme si to dnes představit?

Jó, to byly časy... Opravdu?

I když se občas dozvídáme, jak je dnes všechno drahé a že "to dříve nebývalo", stačí se podívat na staré černobílé fotografie běžného života a dobře si uvědomíme, co všechno ve skutečnosti "dříve nebývalo". Poloprázdné regály a v těch plných bylo vyrovnáno často to samé zboží od začátku až do konce. Ne, lidé neměli hlad, ale určitě bychom se dnes takové nebídce velmi divili.

Právě Vánoce ale byly dobou, kdy se do obchodů dostalo i zboží, včetně ovoce, na které jsme jindy v průběhu roku mohli jen vzpomínat. Obchod se Západem nebo jižními státy právě nekvetl, a tak se v zeleninách objevovalo hlavně sezónní zboží. A mandarinky nebo banány se u nás opravdu nepěstují… A tak bylo možné vidět právě v této době fronty téměř všude. Nejen před obchody, kde bylo možné koupit vánoční dárky, ale i před potravinami a právě před prodejnami ovoce a zeleniny. Právě v jejich útrobách se totiž skrývalo vytoužené exotické ovoce nebo i arašídy - ano, i arašídy bývaly nedostatkovým zbožím.

Fronty kam se podíváš

Proč byly všude fronty? Jednak právě proto, že mnoho zboží nebylo tak snadno k dostání, a jednak proto, že když už se někde objevilo, roznesla se ta zpráva rychlostí blesku. Jasně platilo, že "kdo dřív přijde, ten dřív kupuje" a kdo přijde později, jednoduše se na něj nedostane. Není tedy čemu se divit, když chtěli třeba rodiče udělat radost dětem a přinést jim domů i vitamíny. Měli bychom si ale také uvědomit, že v době před listopadovou revolucí nebyly supermarkety současné velikosti, kam se vejdou ne desítky nebo stovky, ale tisíce lidí. Kdyby všichni ti nakupující měli čekat, až na ně přijde řada v malé prodejně, asi bychom po chodníku už neprošli. Naštěstí nás dnes nic takového už nečeká a ony pověstné mandarinky nebo banány jsou v obchodech po celý rok.

Bylo zboží opravdu levnější?

Také jste už slyšeli stesky po tehdejších nízkých cenách? Čísla to sice byla menší než dnes, ale je to tak jen do chvíle, kdy je porovnáme s minulými a současnými platy. Průměrná mzda v roce 1989 byla dnes jen těžko představitelných 3170 Kčs a kilo banánů stálo 17 Kčs. V minulém roce, tedy v roce 2019, se průměrná mzda vyšplhala na 34 105 Kč a cena stejného ovoce na 35 Kč. Jestliže tedy platy za posledních třicet let vzrostly více než desetinásobně, tak cena banánů jen o korunu víc než na dvojnásobek. Můžeme se na to podívat ještě jinak - v roce, kdy došlo ke změně režimu, jsme si mohli za jeden plat koupit ani ne 200 kg banánů, což sice určitě nikdo neudělal, ale pro představu nám to dobře poslouží. V roce 2019 by to byla při běžné průměrné ceně banánů už téměř tuna.

Nebo ještě jinak - před rokem 1989 museli naši rodiče na kilo tohoto exotického a tehdy prakticky nedostupného ovoce vydělávat 55 minut. Dnes nám na to stačí přibližně deset minut, a když zajdeme do supermarketu v pravou chvíli a seženeme je ve slevě, je to ještě méně.

Vánoce jsou tady, a my zase stojíme fronty - ne před obchodem a ne proto, že bychom se snažili sehnat nesehnatelné. Stojíme s plnými košíky v teple u pokladen a čekáme, až budeme moct zplatit a plné tašky naložit do auta. Zkusme si raději užít sváteční klid.

Komentáře

Filipess

15. 1. 2021 01:26

cako01: vážený pane, nevím jak jste přišel na to, že na něco čekám až mě něco někam přistane. Komentoval jsem to, že vše co bylo za totality nebylo špatné a že podle banánů porovnávat dnešní dobu je špatné. Podívejte se kolik lidí má hypotéku na dům, protože by jinak nikdy nebydleli. A potom se celý život budou bát aby nepřišli o práci, nebo nebyli nemocní. Vím dobře o čem hovořím.

Spinner67

14. 1. 2021 22:28

To je snůška nesmyslů... :no:

cako01

25. 12. 2020 13:04

Filipess: Víte co je na dnešní době tak skvělého? Že vám nikdo zadarmo nic nedá! Pokud chcete vydělávat 50k,100k,200k měsíčně, tak to jde, ale člověk se musí snažit, musí pro to něco dělat, což se většině lidí nechce. Nechce se jim učit, studovat, dělat něco navíc. Chtějí si jen odkroutit svoji dvanáctku ve fabrice a pak si v hospodě nebo dnes spíš v komentářích na FB stěžovat, jak je to nefér a jak bylo za bolševika líp, když dostávali všechno zadarmo... Vy jste příklad typického lenocha, co by nejradši aby mu létali pečení holuby přímo do huby, aniž by si uvědomil, že toho jde dosáhnout, ale pouze tak, že se člověk zapře a bude makat pár let v kuse a pak příjde ten kýžený okamžik, kdy mu holub přistane v puse...

Franc

25. 12. 2020 12:21

Filipess: Průměrnou výplatu nebrala většina lidí ani tenkrát. Tak to v matematice prostě je. Porovnávat život tenkrát a dnes podle ceny banánu je sice opravdu zjednodušující, náklady na bydlení spolknou dneska větší část příjmů než tenkrát, to je pravda. Ale žádná idylka to celkově nebyla. Např. svobodný člověk tenkrát na vlastní bydlení vůbec neměl šanci (byty na pořadník atd.). Dneska to je jen věcí peněz a ty si může vydělat každý. Tenkrát vlastně ti šikovnější dělali na ty méně schopnostmi obdařené, to už dneska tak neplatí. I proto jsou větší rozdíly v příjmech. Já bych tu dobu určitě vracet nechtěl i když byla obloha modřejší a tráva zelenější - byli jsme tenkrát přece mladí... A ta kvalita potravin? Kdo si co koupí, to jí. Maso je maso, brambory jsou brambory (tenkrát i dneska) a např. uzeniny - když si koupíte odpad, jíte odpad. Dají se koupit i lepší uzeniny, než za bolševika, jen to holt nejsou ty nejlevnější. A např. sýry - to se, pravda, srovnávat nedá: dneska je výběr nesrovnatelně větší a můžu si koupit sýry tak dobré, jak jsem si za bolševika ani neuměl představit. Dalo by se o tom psát hodně. Ale: svoje mládí bych vrátil, ale tu dobu určitě ne.

Filipess

25. 12. 2020 10:34

Zde se píše kolik stály banany a kolik byla výplata. Dnes je výplata 34000,, ale víc než polovina ji nebere, kolik stál nájem? Desetinu platu dnes 3/4 výplaty, kolik stojí voda, plyn, elektřina, A HLAVNĚ!!! Jaký jsme měli strach ze nás vyhodí někdo z práce? Dále jaké byly úroky na půjčkách, a taky je potřeba připomenout novomanželské BEZÚROČNÉ půjčky. O bytech které dostávali lidé za symbolickou cenu, nebo rovnou zadarmo??? O kvalitě potravin ani nemá cenu hovořit!!! Žereme odpad proti tomu co jsme jedli pred rokem 89.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více