Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Je žitné pečivo vážně zdravější než to z bílé mouky?
Zdroj: pixabay

Většina diet na hubnutí a pro zdravý životní styl vám kromě alkoholu a sladkostí hned zkraje zakáže pečivo a pravděpodobně i přílohy jako těstoviny nebo knedlíky. Opravdu je ale potřeba při snaze o štíhlou linii úplně zapomenout na čerstvý chléb? Možná jen stačí změnit mouku, ze které je upečený...

Žito vs. pšenice

Kdo chce zhubnout, ten ať zapomene na pečivo. Opravdu tato poučka dietářů platí? Dnes už rozhodně ne! Samozřejmě, že cpát se chlebem od rána do večera není vhodné, když se chce člověk zbavit břišní pneumatiky, ale úplně si odpustit krajíc čerstvého, voňavého chleba například s lučinou nebo čerstvým kozím sýrem a pažitkou, to opravdu není třeba. Stačí totiž zjistit, z čeho je ten chleba upečený - a postarat se o to, aby to bylo žito.

Bílá pšeničná mouka je mezi vyznavači zdravého životního stylu v posledních letech skoro stejně nenáviděná jako třeba bílý cukr. Je pro to jednoduchý důvod - pečivo z pšeničné mouky člověka totiž jen naprázdno "zaplácne". To znamená, že jedna houska nebo tři krajíce chleba vás stojí poměrně dost kalorií i sacharidů, ale na oplátku z nich nedostanete skoro žádnou vlákninu, takže nedlouho po jejich konzumaci máte opět hlad. Navíc v sobě bílá mouka nenese ani moc vitamínů a minerálů, takže z potravin z ní vyrobených tělo nemá skoro nic prospěšného.

Je to proto, že pšeničná zrna jsou před mletím na mouku zbavována svých obalů. Jenže právě tyto obaly obsahují obrovské množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Oproti tomu žitná zrna se z obalů nedají snadno dostat, a proto se melou i s nimi. Žitná mouka si tedy zachovává všechno dobré z přírody a je nutričně hodnotnější než pšeničná, a to i v případě, že není celozrnná. Ano, i žitná mouka může být bílá, přesto je ve srovnání s bílou pšeničnou stále zdravější. Pokdu tedy máte v obchodě v ruce něco, co je 100% z žitné mouky, po celozrnnosti už se nemusíte pídit, abyste měli jistotu, že jdete tou lepší cestou, než s klasickým tukovým rohlíkem.

Jak je to s lepkem?

Další slovo, které dietáři nenávidí, je lepek. Žitná mouka není bezlepková (stejně jako pšeničná), ale oproti pšeničné obsahuje lepku méně. Zároveň také obsahuje vitamíny B a E, železo a co je možná nejdůležitější, i vysoký podíl aminokyselin lysinu, což je látka, kterou naše tělo potřebuje ke vstřebávání vápníku a pro růst svalů, ale neumí si ji samo vyrobit.

Zahrnout více žita do jídelníčku je tedy rozhodně správně. Pokud z nějakého důvodu nechcete jíst žitný chleba či jiné pečivo, dnes už i běžně v supermarketech seženete žitné celozrnné těstoviny. Můžete si dělat žitné kaše, ať už slané nebo sladké. Tip: Naučte se žitné vločky používat na zahušťování polévek a omáček místo obyčejné bílé pšeničné mouky. Vaše jídla budou výživnější a také chutnější, protože žito má nezaměnitelný šmak. Jedli jste třeba někdy pomalu vařený hovězí guláš zahuštěný žitným chlebem? To je opravdu nebeská mana!

Komentáře

Durman

27. 4. 2023 13:34

Jenže: žitná mouka je sladká. Chuť pšeničného a žitného pečiva je od sebe naprosto odlišná. Další otázkou je, kolik pečiva za den sníme. Jestli sníme na snídani 2 rohlíky, z hlediska vlákniny, nebo počtu kalorií je úplně jedno, z jaké mouky je rohlík upečený.

Přidat komentář