Na co si dát pozor u celozrnných koláčů? Prozradíme, co vás může překvapit
Celozrnná mouka je výživnější než klasická bílá. Nejvíce zdraví prospěšných látek se skrývá právě ve vnějším obalu zrna, které v bílé mouce nenajdete. Pokud se tedy chcete stravovat trochu zdravěji, měli byste alespoň občas při pečení koláčů použít mouku celozrnnou.
Celozrnnou mouku můžete v obchodech sehnat nejčastěji klasickou pšeničnou, žitnou nebo špaldovou. Celozrnná mouka je sice dražší než mouka bílá, pokud ale koláče nepečete každý den, na rodinném rozpočtu se její koupě jistě neprojeví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co si dát pozor při pečení celozrnných koláčů
Celozrnná mouka se od té klasické bílé neliší pouze způsobem zpracování obilného zrna. Mouka je tmavší, výživnější a při pečení se s ní pracuje trochu jinak.
- Pokud jste z celozrnné mouky ještě nikdy nepekli, bude lepší, když ji do svých koláčů budete přidávat postupně. Nejprve zkuste nahradit pouze část mouky, a uvidíte, jak se vám koláč povede.
- Na první pohled je mouka tmavší a mohou v ní být viditelné větší kousky obalu zrn, které se pořádně neumlely. Nezaměňte je tedy s nechtěnými škůdci.
- Celozrnná mouka má větší savost. Při přípravě koláčů tedy budete muset použít více tekutiny, než jste zvyklí.
- Stejně jako je celozrnná mouka tmavší, bude mít i upečený koláč tmavší barvu. Tak se toho nelekněte.
- Nestrachujte se ani, pokud vám budou koláče připadat méně nadýchané než z bílé mouky, je to tak v pořádku. Chutnat vám budou i tak.
- Koláče budou také hutnější. Jestliže vám obvykle nedělá problém spořádat půlku plechu na posezení, nedivte se, že vám teď bude stačit pouze pár kousků.
- Pozor si také musíte dát na následné skladování mouky. Na rozdíl od mouky bílé má kratší trvanlivost. Skladujte ji v suchu v uzavíratelné nádobě a spotřebujte co nejdříve.
Na co si dát pozor při používání celozrnné mouky už víte. Tak si doma upečte k odpolední kávě celozrnný koláč s tvarohem, ovocem a drobenkou z ovesných vloček.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Palačinková roláda s marmeládou a krémem
Přidáno před 3 hodinami
Houby v oleji
Přidáno před 18 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno 5. 10. 2024 14:53
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno 5. 10. 2024 12:27
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2024 08:43
Komentáře