Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mýty vs. fakta: Opravdu je nutné a zdravé vypít tři litry denně?
Zdroj: Unsplash.com, Johnny McClung

Spi osm hodin denně, pravidelně cvič a hlavně dodržuj pitný režim! To jsou taková tři základní pravidla, která nám od malička vtloukají do hlavy. Jak to ale s tím pitným režimem doopravdy je? Někdo tvrdí, že máme denně vypít 1,5 litru čisté vody, jiný, že je to až dvojnásobek a další, že by to mělo být přesně osm sklenic pro dospělého člověka. Podívejme se vodě na zoubek.

Bez vody není život

Člověk a voda jsou nerozlučná dvojice. 50 až 60 % dospělého člověka voda tvoří, je obsažená v krvi, zajišťuje důležité pochody v organismu, odplavuje odpadní látky z organismu ven... Bez vody bychom zkrátka nežili. Naše tělo si jí dokáže vyrábět i samo, ale jedná se o malé množství, je to jen něco mezi 250 a 600 mililitry za den. Ten zbytek je potřeba tělu dodat jejím pitím. Proč? Protože stejně jako přijímáme a vydáváme kalorie, vydáváme i vodu, a to nejen při sportu. Část vody se vyplaví močí a potem, její "spotřeba" se odvíjí také od tělesné váhy a aktuálního počasí. Denně dospělý člověk v běžných podmínkách a standardním režimu vyloučí asi 2,6 litru vody a toto množství je potřeba nahradit, to je prostě fakt.

Při dehydrataci totiž hrozí řada zdravotních problémů od zhoršeného vidění a malátnosti přesinfekce močových cest či žaludku až po snížení fyzického výkonu. Ale opravdu je potřeba vypít ty pověstné tři litry, jak nás učily maminky nebo vychovatelky ve školních družinách? 

Na tuto otázku už jsme částečně odpověděli - je potřeba nahradit to, co vydáme. A stejně jako u kalorického příjmu, i příjem vody je individuální. Podle odborníků platí, že by člověk měl vypít 30 až 45 mililitrů vody na kilogram své tělesné váhy. Podle tohoto jednoduchého vzorce si tak můžete vypočítat ten váš ideální příjem. Další platnou poučkou je, že při velkém fyzickém výkonu, běhu nebo silovém tréninku, je dobré příjem vody oproti jiným dnům zvýšit, protože se samozřejmě zvyšuje i její výdej.

Co je asi největší chyba, kterou lidé v rámci pitného režimu dělají, je, že přes den zapomínají pít, a aby to dohnali, večer se nárazově přehltí tekutinou. Naše ledviny dokážou za hodinu času efektivně zpracovat maximálně litr vody, spíš je to ale něco mezi 700 a 800 mililitry. Lékaři se dokonce shodují, že pokud člověk nárazově vypije 6 litrů vody, může to pro něj být smrtelné. Při tak velkém příjmu jsou totiž ledviny tvrdě přetěžovány a hrozí úbytek významných minerálů. Stejně jako ve všem ostatním tedy i u popíjení čisté vody platí, že se nic nemá přehánět.

Nezapomínejme ani na to, že vodu obsahuje i řada potravin. Zejména pak zelenina, jejíž konzumace je pro zdravý příjem tekutin a životní styl rovněž důležitá. Velmi vhodné je usínat se sklenicí vody u postele a ráno ji hned po probuzení vypít a zavodnit tak po dlouhém spánku mírně "vysušený" organismus.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více