Cizinci se našich makových buchet a koláčů bojí. V mnoha zemích by za ně kuchař šel za mříže

25. 1. 2021 08:06

Ostatní Zdeňka Nezbedová

Zdroj: Toprecepty.cz, dvevtroube Zdroj: Toprecepty.cz, dvevtroube
Co je to vlastně mák? Odpovědi na tuto otázku se ve světě různí. Zatímco u nás jej koupíme v každém supermarketu, v některých zahraničních zemích bychom si za jeho “přechovávání” vysloužili vězení. Proč?

Milujeme mák...

Kolik způsobů využití máku v kuchyni si umíme představit? Patří do buchet i koláčů, nudle s mákem jsou také vynikající, najdeme ho na houskách a rohlících a v makovci je dokonce tou hlavní přísadou. Zkoušeli jste ale podobná jídla hledat v zahraničí? I když se někde mák přece jen používá, rozhodně ne v takové míře jako u nás.

Pozor na zákony

Proč v jiných státech mák prakticky nepoužívají a v mnoha je dokonce zákonem zakázaný? Jde přece jenom o drogu, která by mohla mít na tělo "zajímavé" účinky. On ale není mák jako mák a ten náš je v běžně konzumovaných dávkách prakticky neškodný. Vysvětlujte to ale cizincům, kteří mají při pohledu na makový koláč pocit, že když rychle neutečou, dostanou se do spárů protidrogového oddělení…

Dopřejte tělu železo. Zbavíte se únavy i bolesti hlavy a navíc si pochutáte na čokoládě

Dopřejte tělu železo. Zbavíte se únavy i bolesti hlavy a navíc si pochutáte na čokoládě

Ne nadarmo je nám stále připomínáno, jak důležitá je vyvážená strava. Nemělo by v ní chybět nic, co…

Mák znali naši předci už v hluboké historii. Zmínky o něm najdeme ve staré Mezopotámii, v Egyptě nebo v Řecku. Je ale pravdou, že v dávné době byl mák oblíben právě pro své narkotické účinky, ale také jako olejnina. Posledně jmenované využití také stálo za masivním rozšířením pěstování máku na našem území v devatenáctém století. To sice později polevilo, ale i tak si dnes Česká republika drží v této oblasti světové prvenství, a to se skutečně velkým náskokem před dalšími státy, snad jen s výjimkou Turecka, které jí zdatně sekunduje.

Slované problém nemají, jinde ano

Mák si kromě nás neoškliví ani ostatní slovanské národy, i když jinde než v Česku je jeho spotřeba mnohem nižší. Cestovat s makovou buchtou v batohu třeba na Tchaj-wan, do Spojených arabských emitárů nebo do Saudské Arábie by se ovšem mohlo rovnat poukazu na velké problémy. V těchto a dalších zemí světa je totiž mák (a jeho využívání) přísně zakázán. Jde přece o drogu - a s těmi v těchto koutech světa nechtějí nic mít.

Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily

Kde se vzaly knedlíky? Původně se smažily, pak pekly a až nakonec vařily

Česko je rájem knedlíků! Tuhle lahodnou přílohu milujeme k masům i omáčkám, ale děláme je třeba…

S rozumem a bezpečně

Jenomže on není mák jako mák. Zatímco některé jeho pěstované druhy obsahují velké množství alkaloidů a jsou tak skutečně nebezpečné (takový mák bychom našli třeba v Afgánistánu), mák pěstovaný u nás je z tohoto pohledu opravdu bezpečný. V těle by byla zvýšená hladina nebezpečných látek prokázána až po zkonzumování většího množství máku. Není tedy radno pozřít plný pekáč makových buchet najednou, ale jinak se máku opravdu bát nemusíme. Přesto ale není vhodné nabízet zahraniční návštěvě právě makové buchty nebo koláče. Mohli bychom se setkat v lepším případě s nepochopením a v tom horším i s odsouzením. A za to trocha máku rozhodně nestojí.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílel již 1 kuchař

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

    Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

    Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji…
    Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

    Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

    Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už…
    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…