Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cizinci se našich makových buchet a koláčů bojí. V mnoha zemích by za ně kuchař šel za mříže
Zdroj: Toprecepty.cz, dvevtroube

Co je to vlastně mák? Odpovědi na tuto otázku se ve světě různí. Zatímco u nás jej koupíme v každém supermarketu, v některých zahraničních zemích bychom si za jeho “přechovávání” vysloužili vězení. Proč?

Milujeme mák...

Kolik způsobů využití máku v kuchyni si umíme představit? Patří do buchet i koláčů, nudle s mákem jsou také vynikající, najdeme ho na houskách a rohlících a v makovci je dokonce tou hlavní přísadou. Zkoušeli jste ale podobná jídla hledat v zahraničí? I když se někde mák přece jen používá, rozhodně ne v takové míře jako u nás.

Pozor na zákony

Proč v jiných státech mák prakticky nepoužívají a v mnoha je dokonce zákonem zakázaný? Jde přece jenom o drogu, která by mohla mít na tělo "zajímavé" účinky. On ale není mák jako mák a ten náš je v běžně konzumovaných dávkách prakticky neškodný. Vysvětlujte to ale cizincům, kteří mají při pohledu na makový koláč pocit, že když rychle neutečou, dostanou se do spárů protidrogového oddělení…

Mák znali naši předci už v hluboké historii. Zmínky o něm najdeme ve staré Mezopotámii, v Egyptě nebo v Řecku. Je ale pravdou, že v dávné době byl mák oblíben právě pro své narkotické účinky, ale také jako olejnina. Posledně jmenované využití také stálo za masivním rozšířením pěstování máku na našem území v devatenáctém století. To sice později polevilo, ale i tak si dnes Česká republika drží v této oblasti světové prvenství, a to se skutečně velkým náskokem před dalšími státy, snad jen s výjimkou Turecka, které jí zdatně sekunduje.

Slované problém nemají, jinde ano

Mák si kromě nás neoškliví ani ostatní slovanské národy, i když jinde než v Česku je jeho spotřeba mnohem nižší. Cestovat s makovou buchtou v batohu třeba na Tchaj-wan, do Spojených arabských emitárů nebo do Saudské Arábie by se ovšem mohlo rovnat poukazu na velké problémy. V těchto a dalších zemí světa je totiž mák (a jeho využívání) přísně zakázán. Jde přece o drogu - a s těmi v těchto koutech světa nechtějí nic mít.

S rozumem a bezpečně

Jenomže on není mák jako mák. Zatímco některé jeho pěstované druhy obsahují velké množství alkaloidů a jsou tak skutečně nebezpečné (takový mák bychom našli třeba v Afgánistánu), mák pěstovaný u nás je z tohoto pohledu opravdu bezpečný. V těle by byla zvýšená hladina nebezpečných látek prokázána až po zkonzumování většího množství máku. Není tedy radno pozřít plný pekáč makových buchet najednou, ale jinak se máku opravdu bát nemusíme. Přesto ale není vhodné nabízet zahraniční návštěvě právě makové buchty nebo koláče. Mohli bychom se setkat v lepším případě s nepochopením a v tom horším i s odsouzením. A za to trocha máku rozhodně nestojí.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více