Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dopřejte tělu železo. Zbavíte se únavy i bolesti hlavy a navíc si pochutáte na čokoládě
Zdroj: Pixabay, RitaE

Ne nadarmo je nám stále připomínáno, jak důležitá je vyvážená strava. Nemělo by v ní chybět nic, co tělo potřebuje - a to se týká také železa. Někdy se ale může naopak stát, že organismus s dodanými prvky neumí správně hospodařit. Pak je nutné dopřávat mu jich vyšší dávky. Nedostatek železa může způsobit i velmi vážné problémy, proto je potřeba dbát, aby ho v těle bylo akorát.

Proč potřebujeme železo?

I když se to nemusí zdát jako pravděpodobné, železo je pro organismus ještě důležitější, než si myslíme. Je totiž součástí červeného krevního barviva, a to, jak víme, působí při distribuci kyslíku z plic do celého těla, ke svalům i jednotlivým dalším orgánům. Málo železa tedy způsobuje nedostatek červených krvinek, a tak i špatné okysličování těla. Co se pak může stát?

Projevy nedostatku železa

Nedostatek tohoto důležitého prvku tělo ohlásí velmi důrazně. Jedním z prvních příznaků může být třeba dlouhodobá výrazná únava až pocit vyčerpání. Tady často nastává problém, protože si mnozí únavu vysvětlují náročným povoláním, péčí o děti, špatným spánkem. A přitom by možná stačilo jen doplnit železo.

Zadýcháváte se rychleji než dříve? To nemusí být jen příznak postupujícího věku. Právě nedostatek kyslíku přiváděného do orgánů nutí k hlubšímu a intenzivnějšímu dýchání. Jedním z příznaků tohoto deficitu jsou i psychické problémy. Pacienti trpící nedostatkem železa, se mohou cítit sklíčeně a postihuje je úzkost. Ani to nemusí být stav neodstranitelný zvýšenými dávkami železa. Mezi další příznaky, které by nás měly dovést k lékaři a podstoupit rozbor krve, patří také bolesti hlavy, zvláštní chutě (třeba i na zeminu), bušící srdce, neobvykle silná menstruace nebo nezvyklá bledost.

I přes všechny varovné příznaky se mnozí k lékaři vypraví z docela jiného důvodu. Tím bývá vypadávání vlasů. I když tělo trápí mnohé další problémy, ty si mnohdy vysvětlujeme vlastními chybami nebo zkrátka zátěží, kterou nejsme schopni zvládnout. Padání vlasů ale většinou hlavně ženy vyděsí natolik, že přece jen cestu k doktorovi najdou.

Červené maso i čokoláda

Abychom to ale nenechali dojít tak daleko, je mnohem lepší takovým problémům předcházet právě stravou bohatou na železo i další potřebné prvky. Kde najdeme železa nejvíce? Podle předpokladů v červeném mase, ale i v dalších "červených potravinách". Vyhledávejme tedy častěji hovězí maso, které na 100 gramů obsahuje 2,7 miligramů železa, ještě lepší je zařadit do jídelníčku vnitřnosti, jako jsou játra nebo ledviny, které ve stejné porci dodají tělu dokonce 6,5 mg tohoto prvku. Výrazný obsah železa je ale také v drůbežím nebo rybím mase. Nicméně ani přísní vegeratiáni nemusí věšet hlavu, pro ně nabízí příroda železo v luštěninách, dýňových semíncích, v brokolici nebo houbách, ale i v máku nebo oříšcích. A pro všechny milovníky sladkého potěšení bude jistě dobrou zprávou, že vyšší dávky železa objeví také v hořká čokoládě.

Máme tedy na výběr, a tak pokud nechceme dodávat železo do těla pomocí nejrůznějších doplňků stravy nebo dokonce pilulkami na lékařský předpis, je nejlepší věnovat se prevenci. Vždyť by tělo mělo denně dostat 15 miligramů železa, což není nedosažitelné ani při běžném způsobu stravování. Jen je potřeba u sestavování jídelníčku trochu přemýšlet.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více