Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
Zdroj: Jana Dorazinová, Toprecepty.cz

Vepřo knedlo zelo patří k nejoblíbenějším pokrmům Čechů - dokonce bychom se jej nebáli označit za téměř národní jídlo. Vepřová pečeně, lahodné zelí a nadýchané knedlíky dokážou zpříjemnit den, a to ozbvlášť v případě, že se k nim podává ještě sklenka dobře vychlazeného piva. Jak tento základní recept zvládnout na jedničku?

Vepřo knedlo je základ!

Libová vepřová pečeně, domácí houskový knedlík a k tomu dušené bílé kyselé zelí. Vepřo knedlo zelo je jedním z národních pokrmů Čechů a každý, kdo ho někdy ochutnal, jistě chápe proč. Skvělá kombinace masa, přílohy a zelíčka je totiž naprosto nedostižná, navíc skvěle chutná v kombinaci s pivem, na které my Češi rovněž nedáme dopustit.

Samozřejmě existují různé obměny, například varianta s červeným zelím, anebo takové vepřo knedlo špenáto, kde je zelí nahrazeno špenátem. S tím se také nejčastěji podává jídlo podobné vepřu knedlu - řeč je o vepřových výpečcích, kde ale místo libové pečeně najdeme kostky ze záměrně tučnějšího masa, které se úpravou pořádně "vypečou" do křupava, a to na cibuli a kmíně. 

Ale to pravé vepřo knedlo je jen jedno a my vás nyní naučíme, jak jej připravit nejen k nedělnímu obědu!

Nejlepší Vepřo knedlo zelo

Co budeme potřebovat na pečeni:

  • 1 kilogram vepřové krkovice v celku
  • 100 gramů sádla, nejlépe vepřového
  • 5 troužků česneku
  • 2 střední cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • sůl a pepř

Postup: Troubu si předehřejeme na 140°C. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran do něj důkladně vetřeme česnek. Nakrájíme si cibuli na kostičky a nasypeme ji do pekáče. Na tuto cibulovou podestýlku posadíme maso a přidáme sádlo. Podlijeme cca 200 ml horké vody a dáme péct. Maso pečeme zhruba 3 hodiny. Po vytažení z trouby jej necháme v pekáči 15 až 20 minut odpočívat, aby se v něm rovnoměrně rozprostřela šťáva. Poté maso z pekáče vyndáme a nakrájíme ho na plátky, v jejichž formě ho budeme servírovat. Z cibulového výpeku s masovou šťávou uděláme omáčku - obsah pekáčku přendáme do hrnce, zaprášíme moukou a dobře ji rozmícháme. Zalijeme směs dalšími 200 ml tentokrát studené vody a na mírném ohni a za občasného míchání vaříme asi 15 minut.

Co budeme potřebovat na zelí:

  • 1 sáček kysaného zelí (kdo nemá rád zelí kyselé, může použít čerstvě nakrouhané zelí, to je ale dobré před vařením v míse prosolit a nechat jej cca hodinu odpočívat - pustí šťávu a změkne)
  • 100 gramů slaniny vcelku
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • cukr
  • 2 - 3 lžíce octa

Postup: Na pánvi rozehřejeme sádlo. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a kmín. Chvíli smažíme, pak přidáme zelí. Zalijeme ho buď lákem ze sáčku, nebo šťávou, kterou nám zelí pustilo, a necháme asi 15 minut vařit. K zelí přidáme ocet, sůl a cukr podle toho, jak to máme rádi. Pozor! Pokud používáme čerstvé, nasolené zelí, s dalším solením opatrně! Po 15 minutách zelí zaprášíme moukou a vaříme dalších 15 minut.

Co budeme potřebovat na knedlíky:

  • 1 kilogram hrubé mouky
  • 500 mililitrů vlažného polotučného mléka
  • 20 gramů čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 rohlík
  • sůl
  • špetka cukru

Postup: Ve větší míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Rozklepneme do ní vejce, rozdrobíme droždí a přilijeme mléko. Necháme 5 minut odpočinout. Poté rukama vypracujeme kompaktní těsto. Dále přidáme rohlík pokrájený na drobné kostičky a necháme v utěrkou zakryté míse hodinu kynout. Z těsta pak vytvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodní lázni 18 minut. Pozor! Zhruba v půlce doby je musíme otočit. Po vyjmutí z lázně knedlíky na několika místech propícháme vidličkou, aby z nich odešla pára. Poté je krájíme na plátky.

Hotovo? Nyní stačí na talíř naložit knedlíky, porci zelí, vše překrýt plátky lahodného masa a zalít omáčkou. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více