Zamotané koláče

Hella Kuchařka: Hella

Doba přípravy: 20 min + kynutí + pečení 36 ks Moučníky , Kynuté 48 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
50 g cukru krupice
75 g másla
250 ml vlažného mléka
40 g kvasnic
1/2 lžičky soli
1 vejce
citronová kůra z 1/4 citronu
Máslo na potření těsta asi 20 g
(Na zdobení)
400 ml mléka
1 mandlový (nebo vanilkový) pudink
1 cukr vanilka
meruňky nebo švestky
Recept si zatím oblíbilo 89 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku prosejeme do mísy a osolíme.

  2. Rozdrobíme na ní kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice vzejít.

  3. Pak přidáme vejce, cukr, rozehřátý tuk, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto.

  4. Necháme asi 30 min kynout, pak znovu lehce propracujeme a necháme dalších 10 min kynout v teple.

  5. Pak těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme asi na 1 cm silný obdélník. Ten potřeme vlahým máslem a zatočíme po delší straně do rolády.

  6. Pak pokrájíme nití (jako knedlík) na 1 cm silné plátky a klademe na papírem vyložený plech. Pokud nám vadí ten "ocásek", můžeme ho zahnout pod koláček.

  7. Necháme znovu asi 10 min kynout.

  8. Pak do koláče uděláme prsty důlek. Do každého důlku dáme lžičku pudinku (klasicky uvaříme mléko s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem), nevadí, když bude ještě horký a do pudinku zasadíme půl meruňky (i kompotované) nebo švestky.

  9. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10-15 min, až začnou okraje růžovět. Ještě teplé pocukrujeme.

  10. Doporučujeme
    Cukrářskou polevu tmavou

Poznámka

Toto těsto můžeme zpracovat i v domácí pekárně tak, že nejdříve do ní vložíme tekuté suroviny, na ně sypké suroviny a navrch nadrobíme droždí.

Inspirace: Maminčiny recepty

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 472 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zamotané koláče

  • klika od blazince klika od blazince

    Tyto koláčky jsem už kdysi zkoušela a ano jsou brzo tvrdé. Podle mě to je malým množstvím tuku, přidat mléko rozhodně nepomůže.

    Odpovědět

  • Aluse Aluse

    Koláčky jsem o víkendu upekla, ale byla jsem z nich docela zklamaná. Vypadaly sice moc hezky, ale hned první den už byly tuhé a další den se nedaly jíst. Těsto jsem dělala v domácí pekárně, ze které jsem zatím všechna těsta měla výborné. Tak nevím kde se stala chyba, ale dle komentářů asi nejsem jediná.:no:

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: ;-):-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris: přísahám, že jsem to tam neviděla, že jsem četla jen o prosetí mouky :-O:-O:-O:-O, moje chyba :-(

    Odpovědět

  • casino casino

    spagetka:
    No, já sůl vidím v mouce ad. 1 postupu

    Odpovědět

  • maris maris

    spagetka: spagi - hned v bodu 1. v Postupu je sůl uvedena;-):-) - prosije mouku a osolí ji:-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    woman: asi tě zmátlo, že v surovinách je sůl, ale v postupu na ni autorka zapomněla, ta se dává k mouce , ne do kvásku, v tom máš pravdu.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    woman: nevidím, že by sa tu vyslovene do kvásku dávala soľ...

    Odpovědět

  • woman woman

    Ale do kvásku sůl nepatří

    Odpovědět

  • ladus31 ladus31

    :-)opravdu zajímavé a vyzkouším;-)moc se těším na tu dobrotu:-K

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Pastéis de Nata - portugalské koláče, normálně se vytvářejí s listového těsta (ručně vypracovaného - ne obchoďákové hnusy) a náplň je trochu tajuplnější než pytlíkový puding, ale proč ne :-)

    Odpovědět

  • Kukisek Kukisek

    Dnes jsem koláčky zkusila a upekla. :-) Jsou moc dobré a děti se na ně sesypali. Jen tak tak jsem zachránila pro návštěvu. Posílám bodík a přidávám fotečku. :-) Samozřejmě jí když tak smažte.. :-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Martina: To je asi věc názoru, jestli jsou tvrdší. Může to být taky moukou - každá jinak přijímá tekutinu. Nic vám nebrání si do mouky trochu tekutiny (tak 3 lžíce) přidat a vyzkoušet, co vám vyhovuje. Já si vždycky nějaký recept nejdříve vyzkouším tak jak má být, a pak si ho upravuji podle své chuti.

    Odpovědět

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Přeji hezký den,koláčky jsem pekla již několikrát (těsto zadělávané v DP),chuťově jsou výborné,ale trošičku tvrdší,má to tak být nebo dělám něco špatně ? Děkuji :-)

    Odpovědět

  • Lenika Lenika

    Dobré koláčky, také jsem si těsto udělala v pekárně. A vyzkoušela jsem s meruňkami i švestkami.:-p Bodík je jistý a foto.:-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: maminčiny recepty koláč z pekla zamotané koláče s pudinkem koláče zamotané koláčky recepty na kolace zamotane pudinkove kolace kynuté koláče s pudinkem recepty kolače koláče recept motané koláčky kolace recepty maminčiny koláče recept na koláče maminciny kolacky čím potřít koláče recept koláče rychle zamotane kolacky kolacky s pudinkem kynuté zamotané koláče maminčiny recepty koláče

Zapomněl/a jsem heslo