Vepřová kýta na mnoho způsobů: Možná vás překvapí, kolik jídel z ní můžeme uvařit
Vepřové maso je v žebříčku spotřeby u nás na prvním místě. Zásluhu na tom jistě má i univerzálnost masa, ze kterého umíme připravit mnoho pokrmů. Abychom vás o tom přesvědčili, přinášíme přehled receptů z vepřové kýty.
Vepřová kýta se prodává bez kosti, očištěná od tuku, šlach i chrupavek. Poskytuje velice kvalitní a libové maso. Můžeme ji péct, smažit, dusit i udit. Vyrábí se z ní také šunka, hodí se na špikování, marinování i grilování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přírodní a klasické řízky
Plátky masa naklepané paličkou, osolené a obalené v trojobalu nazýváme řízky. Ty smažíme dozlatova na dobře rozpáleném oleji. Když maso neobalíme, ale osmažíme pouze osolený, případně okořeněný plátek masa, je to přírodní řízek.
Rolády
Na výrobu rolády potřebujeme maso rozklepat na větší plát. Ten naplníme tím, co máme rádi. Nejčastěji se plní párkem, kyselou okurkou, vajíčkem uvařeným natvrdo, strouhaným sýrem nebo kolečky salámu. Roládu smotáme a zafixujeme provázkem.
Pečená kýta
Pečené maso nadělá hodně parády a přitom nás nestojí ani mnoho práce. Stačí jen dodržet několik kroků a oběd se vždy povede. Jako dokonalou tečku je dobré zahustit výpek a udělat z něj skvělou omáčku na dochucení masa i přílohy.
Šunka
Na výrobu libové šunky používáme vepřovou kýtu nakrájenou na kostičky. Část masa umeleme v masovém mlýnku, osolíme, přidáme cukr a vodu. Směs dáme do šunkovaru, ve kterém šunku vaříme.
Dušená vepřová kýta
Dušení je způsob přípravy masa s malým množstvím vody. Díky tomu získáme silnou šťávu výrazné chuti. V průběhu dušení je třeba dolévat vodu, aby se nám maso nepřipálilo. Maso krásně změkne a zkřehne. Navíc je tato příprava masa zdravější než klasické smažení.
Nudličky
Maso pokrájené na delší kousky nazýváme nudličkami. Ty můžeme upravit na mnoho způsobů a přidat k nim nepřeberné množství zeleniny v různých úpravách. Lze do nich zakomponovat med nebo vytvořit ostrou směs přidáním chilli koření. Hodí se k ním snad všechny druhy příloh, které nás napadnou.
Špikovaná kýta
Protože se kýta při pečení může rychleji vysoušet, je dobré maso špikovat. Nejčastěji se ke špikování používá špek nebo slanina, která během pečení pomalu pouští šťávu a maso je díky tomu vláčnější a šťavnatější.
Věříme, že jsme vás naším článkem inspirovali k přípravě mnoha pokrmů. Který si vyberete, to je jen na vás. Na závěr ale ještě přidáme videorecept, podle kterého si uvaříte ostré vepřové nudličky se zeleninou.
Komentáře