Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Petržel je víc než ozdoba na talíř, léčilo se s ní už v 16. století
Zdroj: Pixabay,com, Tina Demianchuk

Ne každý ji má rád, ale často se objevuje jako ozdoba polévek, hlavně vývaru, a karlovarské knedlíky by bez ní nebyly to pravé ořechové. Petržel má sice specifickou chuť, tu ale kompenzuje řadou prospěšných látek a léčivých účinků. Proč byste se měli naučit ji jíst?

Víc vitamínu C než pomeranč

Ve starověku se přidávala do afrodiziakálních směsí a nápojů lásky, ale až od středověku platí petržel za spásnou léčivou bylinku. V 16. století se vůbec poprvé podařilo extrahovat petrželovou silici, která je pro člověka opravdu zázračná. Látky obsažené v silici totiž podporují chuť k jídlu, zmírňují žaludeční obtíže jako křeče, ale i nadýmání a rovněž zvyšují vylučování moči. Proto je petržel častou součástí urologických čajů.

To ale není všechno - petržel podporuje stahy dělohy, proto se dříve využívala pří léčbě nepravidelné a bolestivé menstruace (a proto by se jí měly vyhnout těhotné ženy, kterým může "pomoci" k předčasnému porodu). Petržel je dále bohatým zdrojem draslíku, vlákniny a vápníku, beta karotenu a nejvýznamněji také vitamínu C, jehož obsahuje až třikrát větší množství než třeba takový pomeranč.

Ať už kořen, nebo nať, petržel působí blahodárně na náš zrak, je silným antioxidantem a má i dezinfekční účinek. A protože její listy obsahují velké množství chlorofylu, dokáže petržel čistit krev a přispívat k tvorbě nových krvinek. I z toho důvodů se někdy přidává do krémů proti vráskám kolem očí i do různých kůr proti stárnutí.

Jak petržel konzumovat?

Nejsnadnějším způsobem, jak do svého jídelníčku dostat více této léčivé bylinky, je přidávat ji při vaření všude tam, kde se dá. Kromě petrželové natě v polévce se kořen petržele používá - spolu s další kořenovou zeleninou - nejen pro přípravu vývaru, ale také různých omáček, třeba svíčkové. Petrželová nať dobře dochutí i salát a již zmiňované karlovarské knedlíky - nebo třeba nádivka, a to nejen ta velikonoční - se bez ní prostě neobejdou.

Pro rychlejší úlevu například při infekci močových cest je ale nejlepší připravit si petrželkový čaj. K tomu je potřeba mít doma sušená petrželová semena. Nálev z nich má nejsilněšjí účinek, nejslabší je čaj z kořene. Čaj ze semen se připravuje v poměru 1 gram semínek (cca 4 lžičky) na jeden šálek. Tento odvar lze používat i zevně, třeba k oplachům. Čerstvé listy petrželky se vám pak budou hodit v létě - pokud jimi totiž potřete hmyzí bodnutí, bylinka jej vydezinfikuje a pupínek za den zmizí.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více