Petržel je nenápadná rostlina s nápadnou chutí a nápaditým využitím
Pokud zahradničíte, asi znáte rozdíl mezi petrželí kořenovou a petrželí listovou. V kuchyni se potom obvykle používají označení petržel (pro kořenovou zeleninu) a petrželka (pro zelené listy čerstvé i sušené). Ať ta, či ona, obě mají v kuchyni své místo a široké použití.
Kořenová petržel
Petržel je součástí například české klasiky – svíčkové omáčky. Často se také přidává do polévek a je základem petrželové polévky. Pokud neznáte, určitě vyzkoušejte levnou pomazánku z pečené petržele.
Petrželová nať
Petrželová nať se nejčastěji používá do polévek jako hezká ozdoba a dochucení, ale její použití je bohatší. Můžete ji využít třeba jako součást těsta, například při výrobě karlovarských knedlíků. Skvělým tipem je barvení velikonočních vajíček petrželovou natí.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Horko k padnutí? Zkuste potraviny, které podle tradiční čínské medicíny ochladí tělo
Jak doma v troubě upéct jedlé kaštany? Před pečením je dobré namočit je do vody a lepšímu loupání pak pomůže jeden fígl