Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houstičky obzvláště vypečené

Hodnocení receptu je 5,0 (48×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

28. 12. 2017 21:43

Suroviny

Porce: 12

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie10 537 kJ / 2 519 kcal
Bílkoviny86,18 g
Tuky33,86 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 231 mg
Sodík 205 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy458,27 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jsou mooooc dobré, vždy mají úspěch a povedou se :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

BlaV.

28. 9. 2021 11:37

Včera došlo pečivo a nechtělo se mi jít/jet jen pro rohlíky (2,5 km) a tak jsem zadělala na tyto a protože jsem dělal i pomazánky, tak dnes peču další várku. (mouka: 500g hladká a 100g špaldová). Jen bez posypu, když byly určené k poazánkám.

Olga Urvalkova Olga Urvalkova

22. 1. 2018 10:16

Děkuji všem za diskuzi:-K
Soli je dle mého akorát, sypu je i navrch hrubou a bylo by moc, 2 lžičky už jsem taky zkoušela a nee.
Jako každé kynuté pečivo nejlepší čerstvé, to je jasné:-).
Já peču vždy když nás je hodně, jinak si ty dva rohlíky koupíme čerstvé v samošce:-D

manina

21. 1. 2018 15:51

bystrouska: Je to jen o vlastní zkušenosti cestou pokusů a omylů. Používám sušené droždí. S kváskem jsem žádný rozdíl nepozorovala. Už jsem to sem dávala k lepšímu: Je také mažné upéct pečivo jen k okamžité spotřebě a ostatní už umotané dát do ledničky. Pak další den dát jen dokynout a upéct čerstvé. V lednici vydrží a pomalu kyne i tři dny. Déle se začíná roztékat.

bystrouska

21. 1. 2018 13:56

Manina, Cathleen : Děkuji Vám za odpovědi :-K. S těstem se pracovalo dobře, nepřišlo mi tuhé a první den byly housky opravdu výtečné a o to víc jsem byl zklamána druhý den :-//. Pokud budu ještě někdy péct, udělám si z části mouky vody a droždí omládek a určitě přidám trochu tuku a sůl podle Vašich rad :-). Děkuji. Hezké odpoledne:-K.

manina

21. 1. 2018 13:25

cathleen: Hodně záleží na tuhosti těsta. Z tužího jsou takové i rohlíky, z měkkého se mají zase po upečení a vychládání snahu "zplácnout". To je bohužel o zkušenosti a na dálku se to nedá poradit. I když mám suroviny i jejich váhu vždy stejnou, přesto si začátek zadělávání musím hlídat a někdy nepatrně přidat vodu, jindy mouku. Kolik, to už odhaduji po předchozích zkušenostech.

cathleen cathleen (moderátorka)

21. 1. 2018 12:52

bystrouska: odbornice určitě ne, jen amatérský nadšenec :-D
Nemyslím, že by tvrdnutí způsobila kůrka s bílkem, spíš bych přidala tuk - však to níže píše i manina, že jsou díky trochu většímu množství sádla dlouho vláčné. Určitě bych pekla s omládkem, tím snížila i množství droždí na cca 12-15 g - omládek také napomůže delší vláčnosti, pečivo s ním je víc nadýchané...a přidala víc tekutiny (použitá špalda celozrnná víc saje) - nebylo těsto tužší? I volnější, měkčí těsto napomáhá delší trvanlivosti pečiva... Se solí máš pravdu, dávají se 2 % (vzhledem k použité mouce), tzn. tady 12 g a to jsou dvě lžičky.
Pokud bych ale houstičky pekla k okamžité spotřebě a těsto nebylo moc husté, pekla bych klidně podle receptu, pouze s vyšším množstvím množství soli.:yes:

manina

21. 1. 2018 12:43

bystrouska: Z těsta peču rohlíky každý pátý den. Na půl kila mouky je 1,5 lž. soli akorát. Do těsta přidávám olej, někdy i sádlo. Zadělávám v pekárně. Druhý den jsou ještě bezproblémové, další dny je rozpékám nad topinkovačem buď celé z obou stran, nebo rozkrojené ze strany kůrky, když se něčím mají namazat. Skladuji je po vychladnutí zabalené v igelitovém sáčku, v létě v ledničce. Nedávno jsem měla rohlík z krámu a byl jako když žvýkáte hadr i když byl čerstvý. Pokud vím, tak tady to rychlé tvrdnutí pečiva zatím nikdo nevyřešil.

bystrouska

21. 1. 2018 11:35

Tak jsem houstičky upekla:-K. Byly opravdu krásně vypečené a křupavé, měkkoučké :yes:, ale jen první den:-O. Druhý den to bylo jako houžev:-((. Musela jsem je dát rozpéct ,aby byly poživatelné 8-(. A také jsou málo slané, jedna kávová lžička na 600g mouky je málo:-!. Pokud máte dost strávníků a housky sníte hned, doporučuji vyzkoušet, jsou vážně dobré ;-). Myslím si, že housky jsou křupavé díky potření bílkům s olejem, a zároveň bílky asi způsobují, že housky jsou druhý den dost tuhé:-//.
Nevím, nejsem tak dobrá pekařka, možná by to dovedla vysvětli Cathleen, ta je na pečení housek a jiného pečiva odbornice a excelentní:yes:.

Janina

20. 1. 2018 19:33

Povedly se mi, super. Vláčné i druhý den. Díky moc za recept.

Olga Urvalkova Olga Urvalkova

18. 1. 2018 12:03

Ano, je horkovzdušná, ale stejně dobře Ti to půjde i ve staré...ať chutnají:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 1. 2018 11:47

Olga Urvalkova: Pečes s horkovzduchem ?:-?

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

18. 1. 2018 11:42

cathleen:Pečivo s máslem to je to nejlepší ! <3

halama

13. 1. 2018 23:20

manina: Je taky vhodné místo sádla HERU"" suprrr :-D:-D

cathleen cathleen (moderátorka)

12. 1. 2018 16:31

hospodyne: myslíš do kynutého slaného nedávat máslo? Mám vyzkoušeno, že i s máslem to chutná jako slané pečivo, mám tady i máslové raženky :-)
Buchtoidní pečivo vzniká spíš tím, že těsto zaděláš mlékem a přidáš jedno nebo více vajec:-p

hospodyne

12. 1. 2018 16:14

Olga Urvalkova: do takového těsta se máslo nedoporučuje. Chutná to pak jak buchta. Olej nebo sádlo, pro fajnšmekry ptačí.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jak upect housky máslové houstičky kynuté houstičky slané výborné křupavé kynuté houstičky máslové houstičky recept top recepty housky jak upéct kynuté housky máslové housky výborné kynuté houstičky recept maslové houstičky upéct housky jak upect domaci housticky domácí houstičky co vydrzi dobre jeste druhy den jak upéct houstičky domácí máslové houstičky máslové housky recept kynute housticky housticky z oleje a sadla top recepty křupavé housky čerstvé houstičky

Suroviny: mléko, žloutek, cukr, sůl, olej, droždí, mouka hladká, bílek, olej, mák

TopRecepty.cz

Houstičky obzvláště vypečené

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wrjv