Houstičky obzvláště vypečené

Olga Urvalkova Kuchařka: Olga Urvalkova

Doba přípravy: 2 hodiny 12 porcí Slané pečivo 23 názorů

Suroviny

Těsto:
300 ml mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
1 lžička soli
4 lžíce oleje
1 kostka droždí
600 g hladké mouky (část nahrazuji špaldovou celozrnnou)
Na potření:
1 bílek
1 lžíce oleje - smíchat
Na posypání:
kmín, hrubá sůl, sezam, mák...
Recept si zatím oblíbilo 44 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme hladké těsto, necháme hodinu v teple kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů na velké housky, já příště udělám 16 malých.
    Upleteme houstičky a necháme na plechu dalších 15-20 minut kynout.

  3. Potřeme bílkem s olejem, posypeme solí a sezamem (či mákem,kmínem...) a dáme do vyhřáté troby péct na 200°C asi 15 minut dozlatova.

  4. Ještě horké pokropím lehce máslem pro vůni.
    Necháme zchladnout a pochutnáváme si, ještě vlažné jsou vynikající.

Poznámka

Jsou mooooc dobré, vždy mají úspěch a povedou se :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 556 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houstičky obzvláště vypečené

  • Děkuji všem za diskuzi:-K
    Soli je dle mého akorát, sypu je i navrch hrubou a bylo by moc, 2 lžičky už jsem taky zkoušela a nee.
    Jako každé kynuté pečivo nejlepší čerstvé, to je jasné:-).
    Já peču vždy když nás je hodně, jinak si ty dva rohlíky koupíme čerstvé v samošce:-D

    Odpovědět

  • manina manina

    bystrouska: Je to jen o vlastní zkušenosti cestou pokusů a omylů. Používám sušené droždí. S kváskem jsem žádný rozdíl nepozorovala. Už jsem to sem dávala k lepšímu: Je také mažné upéct pečivo jen k okamžité spotřebě a ostatní už umotané dát do ledničky. Pak další den dát jen dokynout a upéct čerstvé. V lednici vydrží a pomalu kyne i tři dny. Déle se začíná roztékat.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Manina, Cathleen : Děkuji Vám za odpovědi :-K. S těstem se pracovalo dobře, nepřišlo mi tuhé a první den byly housky opravdu výtečné a o to víc jsem byl zklamána druhý den :-//. Pokud budu ještě někdy péct, udělám si z části mouky vody a droždí omládek a určitě přidám trochu tuku a sůl podle Vašich rad :-). Děkuji. Hezké odpoledne:-K.

    Odpovědět

  • manina manina

    cathleen: Hodně záleží na tuhosti těsta. Z tužího jsou takové i rohlíky, z měkkého se mají zase po upečení a vychládání snahu "zplácnout". To je bohužel o zkušenosti a na dálku se to nedá poradit. I když mám suroviny i jejich váhu vždy stejnou, přesto si začátek zadělávání musím hlídat a někdy nepatrně přidat vodu, jindy mouku. Kolik, to už odhaduji po předchozích zkušenostech.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    bystrouska: odbornice určitě ne, jen amatérský nadšenec :-D
    Nemyslím, že by tvrdnutí způsobila kůrka s bílkem, spíš bych přidala tuk - však to níže píše i manina, že jsou díky trochu většímu množství sádla dlouho vláčné. Určitě bych pekla s omládkem, tím snížila i množství droždí na cca 12-15 g - omládek také napomůže delší vláčnosti, pečivo s ním je víc nadýchané...a přidala víc tekutiny (použitá špalda celozrnná víc saje) - nebylo těsto tužší? I volnější, měkčí těsto napomáhá delší trvanlivosti pečiva... Se solí máš pravdu, dávají se 2 % (vzhledem k použité mouce), tzn. tady 12 g a to jsou dvě lžičky.
    Pokud bych ale houstičky pekla k okamžité spotřebě a těsto nebylo moc husté, pekla bych klidně podle receptu, pouze s vyšším množstvím množství soli.:yes:

    Odpovědět

  • manina manina

    bystrouska: Z těsta peču rohlíky každý pátý den. Na půl kila mouky je 1,5 lž. soli akorát. Do těsta přidávám olej, někdy i sádlo. Zadělávám v pekárně. Druhý den jsou ještě bezproblémové, další dny je rozpékám nad topinkovačem buď celé z obou stran, nebo rozkrojené ze strany kůrky, když se něčím mají namazat. Skladuji je po vychladnutí zabalené v igelitovém sáčku, v létě v ledničce. Nedávno jsem měla rohlík z krámu a byl jako když žvýkáte hadr i když byl čerstvý. Pokud vím, tak tady to rychlé tvrdnutí pečiva zatím nikdo nevyřešil.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Tak jsem houstičky upekla:-K. Byly opravdu krásně vypečené a křupavé, měkkoučké :yes:, ale jen první den:-O. Druhý den to bylo jako houžev:-((. Musela jsem je dát rozpéct ,aby byly poživatelné 8-(. A také jsou málo slané, jedna kávová lžička na 600g mouky je málo:-!. Pokud máte dost strávníků a housky sníte hned, doporučuji vyzkoušet, jsou vážně dobré ;-). Myslím si, že housky jsou křupavé díky potření bílkům s olejem, a zároveň bílky asi způsobují, že housky jsou druhý den dost tuhé:-//.
    Nevím, nejsem tak dobrá pekařka, možná by to dovedla vysvětli Cathleen, ta je na pečení housek a jiného pečiva odbornice a excelentní:yes:.

    Odpovědět

  • Janina Janina(neregistrovaná)

    Povedly se mi, super. Vláčné i druhý den. Díky moc za recept.

    Odpovědět

  • Ano, je horkovzdušná, ale stejně dobře Ti to půjde i ve staré...ať chutnají:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Olga Urvalkova: Pečes s horkovzduchem ?:-?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen:Pečivo s máslem to je to nejlepší ! <3

    Odpovědět

  • halama halama

    manina: Je taky vhodné místo sádla HERU"" suprrr :-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hospodyne: myslíš do kynutého slaného nedávat máslo? Mám vyzkoušeno, že i s máslem to chutná jako slané pečivo, mám tady i máslové raženky :-)
    Buchtoidní pečivo vzniká spíš tím, že těsto zaděláš mlékem a přidáš jedno nebo více vajec:-p

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Olga Urvalkova: do takového těsta se máslo nedoporučuje. Chutná to pak jak buchta. Olej nebo sádlo, pro fajnšmekry ptačí.

    Odpovědět

  • Vykynuly krásně i s krabicovým mlékem, já nikdy problém neměla. A dát do těsta sádlo by určitě bylo dobré, zkusím příště, i máslo by šlo:-K

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kynuté houstičky slané výborné křupavé kynuté houstičky máslové houstičky výborné kynuté houstičky máslové housky domaci housky zadelane olejem jak péct housky housticky slane rohliky s olejem a sadlem domácí housky celozrnné misto váhy na lžíce recept malé houstočky housky kynute v lednici domácí houstičky krupave housky s olejem kynute housticky slané housky kynuté máslové houstičky housky jak pect housky s olejem domácí housky vláčné i další den

Zapomněl/a jsem heslo