Houstičky obzvláště vypečené

Olga Urvalkova Kuchařka: Olga Urvalkova

Doba přípravy: 2 hodiny 12 porcí Slané pečivo 23 názorů

Suroviny

Těsto:
300 ml mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
1 lžička soli
4 lžíce oleje
1 kostka droždí
600 g hladké mouky (část nahrazuji špaldovou celozrnnou)
Na potření:
1 bílek
1 lžíce oleje - smíchat
Na posypání:
kmín, hrubá sůl, sezam, mák...
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zaděláme hladké těsto, necháme hodinu v teple kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů na velké housky, já příště udělám 16 malých.
    Upleteme houstičky a necháme na plechu dalších 15-20 minut kynout.

  3. Potřeme bílkem s olejem, posypeme solí a sezamem (či mákem,kmínem...) a dáme do vyhřáté troby péct na 200°C asi 15 minut dozlatova.

  4. Ještě horké pokropím lehce máslem pro vůni.
    Necháme zchladnout a pochutnáváme si, ještě vlažné jsou vynikající.

Poznámka

Jsou mooooc dobré, vždy mají úspěch a povedou se :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 556 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Houstičky obzvláště vypečené

  • Děkuji všem za diskuzi:-K
    Soli je dle mého akorát, sypu je i navrch hrubou a bylo by moc, 2 lžičky už jsem taky zkoušela a nee.
    Jako každé kynuté pečivo nejlepší čerstvé, to je jasné:-).
    Já peču vždy když nás je hodně, jinak si ty dva rohlíky koupíme čerstvé v samošce:-D

    Odpovědět

  • manina manina

    bystrouska: Je to jen o vlastní zkušenosti cestou pokusů a omylů. Používám sušené droždí. S kváskem jsem žádný rozdíl nepozorovala. Už jsem to sem dávala k lepšímu: Je také mažné upéct pečivo jen k okamžité spotřebě a ostatní už umotané dát do ledničky. Pak další den dát jen dokynout a upéct čerstvé. V lednici vydrží a pomalu kyne i tři dny. Déle se začíná roztékat.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Manina, Cathleen : Děkuji Vám za odpovědi :-K. S těstem se pracovalo dobře, nepřišlo mi tuhé a první den byly housky opravdu výtečné a o to víc jsem byl zklamána druhý den :-//. Pokud budu ještě někdy péct, udělám si z části mouky vody a droždí omládek a určitě přidám trochu tuku a sůl podle Vašich rad :-). Děkuji. Hezké odpoledne:-K.

    Odpovědět

  • manina manina

    cathleen: Hodně záleží na tuhosti těsta. Z tužího jsou takové i rohlíky, z měkkého se mají zase po upečení a vychládání snahu "zplácnout". To je bohužel o zkušenosti a na dálku se to nedá poradit. I když mám suroviny i jejich váhu vždy stejnou, přesto si začátek zadělávání musím hlídat a někdy nepatrně přidat vodu, jindy mouku. Kolik, to už odhaduji po předchozích zkušenostech.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    bystrouska: odbornice určitě ne, jen amatérský nadšenec :-D
    Nemyslím, že by tvrdnutí způsobila kůrka s bílkem, spíš bych přidala tuk - však to níže píše i manina, že jsou díky trochu většímu množství sádla dlouho vláčné. Určitě bych pekla s omládkem, tím snížila i množství droždí na cca 12-15 g - omládek také napomůže delší vláčnosti, pečivo s ním je víc nadýchané...a přidala víc tekutiny (použitá špalda celozrnná víc saje) - nebylo těsto tužší? I volnější, měkčí těsto napomáhá delší trvanlivosti pečiva... Se solí máš pravdu, dávají se 2 % (vzhledem k použité mouce), tzn. tady 12 g a to jsou dvě lžičky.
    Pokud bych ale houstičky pekla k okamžité spotřebě a těsto nebylo moc husté, pekla bych klidně podle receptu, pouze s vyšším množstvím množství soli.:yes:

    Odpovědět

  • manina manina

    bystrouska: Z těsta peču rohlíky každý pátý den. Na půl kila mouky je 1,5 lž. soli akorát. Do těsta přidávám olej, někdy i sádlo. Zadělávám v pekárně. Druhý den jsou ještě bezproblémové, další dny je rozpékám nad topinkovačem buď celé z obou stran, nebo rozkrojené ze strany kůrky, když se něčím mají namazat. Skladuji je po vychladnutí zabalené v igelitovém sáčku, v létě v ledničce. Nedávno jsem měla rohlík z krámu a byl jako když žvýkáte hadr i když byl čerstvý. Pokud vím, tak tady to rychlé tvrdnutí pečiva zatím nikdo nevyřešil.

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Tak jsem houstičky upekla:-K. Byly opravdu krásně vypečené a křupavé, měkkoučké :yes:, ale jen první den:-O. Druhý den to bylo jako houžev:-((. Musela jsem je dát rozpéct ,aby byly poživatelné 8-(. A také jsou málo slané, jedna kávová lžička na 600g mouky je málo:-!. Pokud máte dost strávníků a housky sníte hned, doporučuji vyzkoušet, jsou vážně dobré ;-). Myslím si, že housky jsou křupavé díky potření bílkům s olejem, a zároveň bílky asi způsobují, že housky jsou druhý den dost tuhé:-//.
    Nevím, nejsem tak dobrá pekařka, možná by to dovedla vysvětli Cathleen, ta je na pečení housek a jiného pečiva odbornice a excelentní:yes:.

    Odpovědět

  • Janina Janina(neregistrovaná)

    Povedly se mi, super. Vláčné i druhý den. Díky moc za recept.

    Odpovědět

  • Ano, je horkovzdušná, ale stejně dobře Ti to půjde i ve staré...ať chutnají:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Olga Urvalkova: Pečes s horkovzduchem ?:-?

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen:Pečivo s máslem to je to nejlepší ! <3

    Odpovědět

  • halama halama

    manina: Je taky vhodné místo sádla HERU"" suprrr :-D:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hospodyne: myslíš do kynutého slaného nedávat máslo? Mám vyzkoušeno, že i s máslem to chutná jako slané pečivo, mám tady i máslové raženky :-)
    Buchtoidní pečivo vzniká spíš tím, že těsto zaděláš mlékem a přidáš jedno nebo více vajec:-p

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Olga Urvalkova: do takového těsta se máslo nedoporučuje. Chutná to pak jak buchta. Olej nebo sádlo, pro fajnšmekry ptačí.

    Odpovědět

  • Vykynuly krásně i s krabicovým mlékem, já nikdy problém neměla. A dát do těsta sádlo by určitě bylo dobré, zkusím příště, i máslo by šlo:-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kynuté houstičky slané výborné křupavé kynuté houstičky výborné kynuté houstičky máslové houstičky máslové housky domaci housky zadelane olejem jak péct housky housticky slane rohliky s olejem a sadlem kynute housticky slané housky domácí housky celozrnné misto váhy na lžíce recept malé houstočky slané houstičky tvrdnuti domacich housticek kynuté pečené houstičky malé houstičky recepty housky kynuté pečené slané houstičky housky kynute v lednici

Zapomněl/a jsem heslo