Jak na nejlepší kuře? Upečte ho s nádivkou jako v MasterChef Česko!
3. 3. 2021 Vaření
Jak dotáhnout pečené kuřátko k dokonalosti? No přece díky nádivce! O tom se přesvědčí i soutěžící v pořadu MasterChef Česko, kteří v aktuální epizodě speciálu Souboj nejlepších pracují právě s kuřecím masem. Nádivka je navíc skvělý způsob, jak na talíři odstartovat jaro.
MasterChef Česko vs. kuřecí maso
Televize Nova každou středu večer vysílá novou epizodu soutěže MasterChef Česko. Speciální "meziřada" s podtitulem Souboj nejlepších proti sobě staví zajímavé soutěžící z uplynulých sezón pořadu. Trio přísných porotců vždy na konci dílu vybere toho, který si odnese Řád zlaté varečky MasterChefa. Ve druhé epizodě proti sobě stanou dvě šikovné kuchařky; Lea Skálová, která skončila na 3. místě v semifinále 3. řady a Chili Thuy, která je známá ze 4. řady.
Mohlo by vás zajímat
Úkolem Skálové a Thuy je popasovat se s kuřecím masem, a to bez použití sypkých surovin, tedy i soli. Thuy se moudře rozhodla pustit se do kuřete s nádivkou, což je vynikající recept, který můžete nejen snadno napodobit, ale zároveň s jeho pomocí přivítáte jaro, i když pouze na talíři. Nádivka je totiž nedílnou součástí i typicky jarních svátků; Velikonoc. Jak na opravdu skvělou nádivku? Zkuste náš recept a nebudete litovat!
Mohlo by vás zajímat
Kuře s nádivkou
Co budeme potřebovat na nádivku:
- 8 rohlíků (mohou být čerstvé, ale i starší a tvrdší, samozřejmě ale ne plesnivé)
- 200 ml mléka nebo domácího kuřecího vývaru
- 100 gramů másla
- 4 vejce
- 1/2 hrnku oloupaných, nasekaných vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- čerstvou petrželovou nať
- 1/2 lžičky soli (pokud jste osolili vývar, můžete už další sůl vynechat)
Postup: Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a namočíme je do mléka nebo vývaru smíchaného se čtyřmi žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Když jsou rohlíky "nacucané" a změklé, přidáme k nim nasekanou petrželku, utřený česnek a ořechy. Promícháme. Nakonec postupně vmícháváme sníh - a nádivka je připravena.
Mohlo by vás zajímat
Co s ní dál? Pokud chcete upéct celé kuře s nádivkou, kuře omyjte vodou, i zevnitř, a osušte. Lžící do něj napěchujte nádvku. Tip: Naplněnému kuřeti překřižte stehýnka a svažte je provázkem z přírodního materiálu. Tak zajistíte, že nádivka nevyleze. Pokud se vám zdá, že by se mohla dostat ven ještě jinudy, můžete si na patřičných místech pomoci jehlami na španělské ptáčky.
Nádivku nicméně můžete upéct i samotnou, a to nejlépe v sádlem vymazané formě na srnčí hřbet. Další variantou je péct samostatně kuřecí stehna a nádivku rozložit na plech do prostoru mezi maso. Samotná nádivka se peče asi 40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Celé kuře chce 30 minut na 180°C a pak dalších 30 na 200 až 220°C, hezky dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Luxus levně: Uvařte polévku bisque inspirovanou Honzou Vorlem z MasterChef Česko
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 11 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 17 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská