Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na nejlepší kuře? Upečte ho s nádivkou jako v MasterChef Česko!
Zdroj: Kuřecí stehba s nádivkou. Zdroj: Toprecepty.cz, 1974andrea

Jak dotáhnout pečené kuřátko k dokonalosti? No přece díky nádivce! O tom se přesvědčí i soutěžící v pořadu MasterChef Česko, kteří v aktuální epizodě speciálu Souboj nejlepších pracují právě s kuřecím masem. Nádivka je navíc skvělý způsob, jak na talíři odstartovat jaro.

MasterChef Česko vs. kuřecí maso

Televize Nova každou středu večer vysílá novou epizodu soutěže MasterChef Česko. Speciální "meziřada" s podtitulem Souboj nejlepších proti sobě staví zajímavé soutěžící z uplynulých sezón pořadu. Trio přísných porotců vždy na konci dílu vybere toho, který si odnese Řád zlaté varečky MasterChefa. Ve druhé epizodě proti sobě stanou dvě šikovné kuchařky; Lea Skálová, která skončila na 3. místě v semifinále 3. řady a Chili Thuy, která je známá ze 4. řady.

Úkolem Skálové a Thuy je popasovat se s kuřecím masem, a to bez použití sypkých surovin, tedy i soli. Thuy se moudře rozhodla pustit se do kuřete s nádivkou, což je vynikající recept, který můžete nejen snadno napodobit, ale zároveň s jeho pomocí přivítáte jaro, i když pouze na talíři. Nádivka je totiž nedílnou součástí i typicky jarních svátků; Velikonoc. Jak na opravdu skvělou nádivku? Zkuste náš recept a nebudete litovat!

Kuře s nádivkou

Co budeme potřebovat na nádivku: 

  • 8 rohlíků (mohou být čerstvé, ale i starší a tvrdší, samozřejmě ale ne plesnivé)
  • 200 ml mléka nebo domácího kuřecího vývaru
  • 100 gramů másla
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oloupaných, nasekaných vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvou petrželovou nať
  • 1/2 lžičky soli (pokud jste osolili vývar, můžete už další sůl vynechat)

Postup: Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a namočíme je do mléka nebo vývaru smíchaného se čtyřmi žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Když jsou rohlíky "nacucané" a změklé, přidáme k nim nasekanou petrželku, utřený česnek a ořechy. Promícháme. Nakonec postupně vmícháváme sníh - a nádivka je připravena.

Co s ní dál? Pokud chcete upéct celé kuře s nádivkou, kuře omyjte vodou, i zevnitř, a osušte. Lžící do něj napěchujte nádvku. Tip: Naplněnému kuřeti překřižte stehýnka a svažte je provázkem z přírodního materiálu. Tak zajistíte, že nádivka nevyleze. Pokud se vám zdá, že by se mohla dostat ven ještě jinudy, můžete si na patřičných místech pomoci jehlami na španělské ptáčky.

Nádivku nicméně můžete upéct i samotnou, a to nejlépe v sádlem vymazané formě na srnčí hřbet. Další variantou je péct samostatně kuřecí stehna a nádivku rozložit na plech do prostoru mezi maso. Samotná nádivka se peče asi 40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Celé kuře chce 30 minut na 180°C a pak dalších 30 na 200 až 220°C, hezky dozlatova.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více