Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Malé děti obecně milují sladká jídla. Ovocné knedlíky, krupicová kaše s kakaem, žemlovka... To všechno si řada z nás v mládí často žádala... A v dospělosti si na podobné dobroty často ani nevzpomeneme. Chyba! Některé z nich totiž mohou velmi elegantně "dospět" spolu se strávníky. Stačí nový úhel pohledu.

Zkuste to jinak!

To, že jste dospělí, neznamená, že byste si nemohli dopřávat stejná sladká jídla, která jste milovali jako děti. Nebojte se je povýšit na novou úroveň; nejenom pro lepší chuť, ale také třeba i pro odlehčenější stravování. Doba se přece jenom změnila a řadu potravin dnes můžete nahradit zdravějšími alternativami.

Žemlovka jako luxusní moučník

Zbytky rohlíků, jablka, která už tak trochu zavánějí fádností, rozšlehaná vajíčka a cukr. Žemlovka je jídlo, které neurazí, ani nenadchne. Ale co to protentokrát zkusit trochu jinak? Místo rohlíků použijte zbytky vánočky, i když nyní bude po ruce spíš mazanec nebo velikonoční beránek. Místo mléka použijte smetanu, přidejte o žloutek navíc, rozinky by měly být namočené v rumu. Kdo má rád tvaroh, určitě neuškodí, pokud ho vyšlehá se žloutkem, medem a přidá do něj na jemno nastrouhanou kůru a trochu pravé vanilky. Luxusní příchuť výslednému jídlu dodají nasekané vlašské ořechy. Žemlovka se tradičně připravuje s jablky, kterým to bude slušet ve společnosti švestek. Jestli nemáte ani jedno či druhé, zkuste mrknout do zásob, jestli vám v nich v loňského léta nezbyly zavařené meruňky. Jenom pozor na to, že je třeba je nechat pořádně odkapat, aby nerozmočily ostatní přísady.

Rýžový nákyp: mana nebeská!

Pokud jste se právě ušklíbli, vlastně se ani nedivíme. Jestli totiž něco dokázalo spolehlivě zlikvidovat vztah k rýžovému nákypu, pak to rozhodně byla školní jídelna. Aby nevznikla jen dusivá hmota, přidejte do základu rýžové kaše i kousek másla, na provonění se bude hodit vanilkový lusk. Kaši nenechte uvařit „do sucha“, aby se rýže později nedrolila. Důležitá je pěna z cukru, žloutků a másla. Čím důkladněji ji vyšleháte, tím lépe. Rozhodně nešetřete na másle a počtu vajec. Hotovou pěnu je pak třeba smíchat s rýžovou kaší. A teď přichází zásadní rozhodnutí. Bílky z vajec, které jste vyšlehali do tuhla, můžete opatrně vmíchat do kaše, půlku navrstvit do vymazaného pekáčku, přidat meruňky a překrýt druhou půlkou. Anebo je můžete odložit stranou, kaši s ovocem nechat zapéct a nakonec na povrch nákypu přidat bílkovou vrstvu. V takovém případě totiž bude nákyp připomínat víc luxusní dezert, než dětské jídlo. Vyzkoušíte to?

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více