Desatero rad na téma odpalované těsto: Poradíme vám, jak s ním pracovat
Odpalované neboli pálené těsto se vyznačuje tím, že prochází dvojí tepelnou úpravou - poprvé při samotném odpalování směsi vody s tukem a moukou a podruhé po zašlehání vajec a samotném tvarování těsta.
Odpalované těsto je směs vody, mouky, tuku a vajec. Recept sice vypadá složitě, ale není příliš těžký - rozhodující je správné pečení. S trochou tréninku můžeme dosáhnout skvělého výsledku. Poradíme vám vše, co potřebujete o odpalovaném těstě vědět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jak se dělá odpalované těsto
- Z jaké mouky se připravuje odpalované těsto
- Jaký tuk se používá k přípravě odpalovaného těsta
- Co se dá připravit z odpalovaného těsta
- Jak tvarovat odpalované těsto
- Jak se peče odpalované těsto
- Proč se nesmí otevírat trouba při pečení
- Jak dopředu se dá péct odpalované těsto
- Jak skladovat výrobky z odpalovaného těsta
- Čím se plní výrobky z odpalovaného těsta
1
Jak se dělá odpalované těsto
Vodu s moukou, tukem a špetkou soli zahřeme k varu za stálého míchání vařečkou. Vznikne hustá kompaktní hmota bez žmolků, která se odlepuje od vařečky a od stěn kastrůlku. Na dně nádoby vznikne bílý povlak. Do vychladlé hmoty zašleháme postupně vejce a tak vznikne těsto, připravené k tvarování a pečení.
2
Z jaké mouky se připravuje odpalované těsto
Názory kuchařek na druh mouky jsou různé. Některá pracuje s moukou hrubou, jiná s polohrubou a další s hladkou moukou. Veliký vliv na těsto má i použitý tuk, teplota v troubě a rodinné recepty, které se již osvědčily - mnohdy i po celé generace. Při zkoušení jiných receptů se někdy zákusky nepodaří.
3
Jaký tuk se používá k přípravě odpalovaného těsta
Stejná otázka jako s moukou vyvstává při použití tuku do odpalovaného těsta. Co recept, to jiný tuk - ať je to máslo, Hera, olej nebo sádlo. U sádla je důležité zjistit, jestli není solené - pak se hodí jen na slané dezerty. Nejlepším řešením je vyzkoušet opravdu osvědčené recepty a ten svůj si mezi nimi najít.
4
Co se dá připravit z odpalovaného těsta
Nejčastějšími moučníky a zákusky jsou věnečky, větrníky, profiterolky, eclairky, churros, odpalované knedlíky, koláče, řezy na plech, košíčky a jiné tvary, které se pečou nebo smaží a poté plní máslovými krémy, šlehačkou, ovocem nebo se máčí v čokoládě a karamelové polevě. Slané dezerty plníme slanými pěnami.
5
Jak tvarovat odpalované těsto
Těsto má podobu husté kaše, proto je nejvhodnější naplnit jím cukrářský sáček a přes hvězdicovitou špičku stříkat na plech různé tvary - věnečky, bochánky, tyčky nebo mističky. Pro profiterolky stačí těsto tvarovat dvěma lžičkami jako nočky. Knedlíky z odpalovaného těsta se připravují stejně jako jiné knedlíky.
6
Jak se peče odpalované těsto
Těsto stříkáme na plech, vyložený pečicím papírem. Před vložením do rozpálené trouby přestříkneme plech studenou vodou, aby se vytvořila pára. Pečeme na 180 °C asi 20 minut bez otevření trouby. Pak páru upouštíme pomalým otvíráním dvířek - když všechna unikne, můžeme plech vyndat. Ještě horké tvary rozkrojíme.
7
Proč se nesmí otevírat trouba při pečení
Při pečení se voda v těstě mění v páru a ta způsobí, že pečivo se nafoukne a vznikne dutina, která se pak plní krémem. Pára je tedy velice důležitá a my musíme jejímu úniku zamezit tím, že po celou dobu pečení nesmíme otevřít troubu. Po dosažení potřebné barvy zákusků páru odpouštíme z trouby jen po malých pramíncích.
8
Jak dopředu se dá péct odpalované těsto
Vnímat upečené tvary z odpalovaného těsta jako polotovary pro další použití nelze. Již další den jsou seschlé a tuhé, pokud je nezabalíme do fólie. Je vhodnější je připravit s krémem a tím zůstanou vláčné i několik dní, ale už nebudou křehké, protože je náplň rozmočí. Zákusky se šlehačkou plníme krátce před konzumací.
9
Jak skladovat výrobky z odpalovaného těsta
Několik dní skladované výrobky už nejsou křehké a ztratí částečně i svou nadýchanost. Skladujeme je na chladném místě nebo v lednici. Zákusky s máslovým krémem vydrží 2–3 dny, se šlehačkou jen 1 den. Zákusky s krémem nebo uvařené knedlíky se mohou zmrazit až na několik měsíců, jsou pak jako čerstvé.
10
Čím se plní výrobky z odpalovaného těsta
V případě zákusků volíme máslový krém - vanilkový nebo karamelový. Oblíbená je šlehačka a někdy, jako v případě větrníků, použijeme dvojí náplň. Knedlíky plníme ovocem podle sezóny a churros se máčí v rozpuštěné čokoládě. Slané předkrmy plníme pěnami - šunkovou, česnekovou, sýrovou nebo bylinkovou.
Pokud vás odpalované těsto zaujalo a chtěli byste z něj něco připravit, vyzkoušejte třeba nadýchané věnečky podle našeho videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na nadýchané žloutkové věnečky? Podle tohoto receptu je zvládnete jako profík!
Jak plnit cukrářský sáček, aby nebyla náplň všude okolo? Videonávod vám poradí
Komentáře