Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte se na Velikonoce slavnostně vyzdobeným stolem! Jak ho správně prostřít?
Zdroj: Pixabay, TerriC, Pixabay license

Stolování je obecně bráno jako určitý společenský akt, jehož základ tvoří správně prostřený stůl. A vůbec to neznamená, že tak musíte prostírat pouze pro návštěvy. Naopak; udělat si s rodinou pohodu u stolu a společně probrat den je ten nejlepší způsob stmelování s blízkými! Jak si to udělat hezké?

Ubrus ano, či ne?

Na každý stůl patří ubrus. Jaký by měl být napoví důvod stolování. Při tom běžném, zejména v moderním interiéru, klasický ubrus nehledejte. Přesto by na stole ale měl být alespoň obdélníkový běhoun. Pro slavnostnější stolování se hodí bílý ubrus, případně s jemným dekorem, který může přesahovat přibližně dvacet až třicet centimetrů přes okraje stolu. Myslete na to, že ne vždy se v případě ubrusu hodí prostírání, a to z jednoduchého důvodu; aby toho na stole už pak nebylo moc.

Jak se vyznat v příborech

I když existují jídla, která se dají jíst rukama, ne každému tato přirozená možnost vyhovuje, proto by měly být příbory na stole vždy. Kolik jich bude záleží na tom, kolik chodů budete podávat. V té nejzákladnější variantě se nejspíš vyznáte, ale co když se vaše menu bude skládat z předkrmu, polévky, hlavního jídla a dezertu? Není to nic složitého. Při vyskládávání příborů na stůl platí pravidlo, že nejdále od talíře jsou ty příbory, které používáte jako první. Nejblíž k talíři tedy leží příbor na hlavní chod. A vždy platí následující rozložení: nůž vpravo, vidlička vlevo, lžíce vpravo. Malou zradu představují dezertní příbory. Ty se totiž pokládají nad vrchní část talíře, kdy dezertní vidlička by měla hroty směřovat vpravo, lžička naopak špičkou vlevo.

Kolik chodů, tolik talířů

Chystáte se podávat více chodů? Pak můžete talíře seskládat takto: jako základ může být použit takzvaný podkladový talíř, na který se pokládá mělký talíř na hlavní chod a na něj talíř na polévku. Je to vlastně stejné jako s příbory. Talíře se postupně odebírají. V případě, že máte podkladový talíř, ten na stole zůstává a na něj se pak ještě servíruje talířek s dezertem. Aby byl výčet kompletní, nesmíme zapomenout na malý talířek na pečivo, který se pokládá vlevo od hlavního talíře.

Přehlídka sklenic

Nebojte, zas taková přehlídka to nebude. Ke každému talíři patří maximálně tři sklenice, z toho dvě na víno a jedna na vodu. Sklenice na víno se staví ke špičce nože na hlavní chod, za ni patří sklenice na vodu. Případná další vinná sklenice pak stojí nalevo vedle první.

Nezbytné ubrousky a další doplňky

Při běžném stolování nejspíš nebudeme používat látkové ubrousky, při slavnostním už ale rozhodně ano, protože k výjimečným chvílím ubrousky zkrátka patří. Platí, že se při jídle pokládají do klína a po jídle pak složené vedle talíře. Použitý papírový ubrousek se po jídle naopak dává do talíře a zatíží příborem.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více