Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Zdroj: Freepik

Přírodní barviva jsou šetrná k našemu organismu i k přírodě. Jsou to barvy, které pocházejí z rostlin, ovoce nebo zeleniny. Neobsahují žádné chemické přísady, lepek ani alkohol, takže je mohou bez problémů užívat i děti.

Svět kolem nás je barevný. Barvy vnímáme už od narození, ale jsou věci, které chceme mít barevnější, než ve skutečnosti jsou. Barvy jsou krásné a nabuzují příjemné pocity. Jak na to, abychom obarvili potraviny bez použití umělých barviv?

Přírodní barviva jsou všude kolem nás

Musíme počítat s tím, že přírodní barvy nejsou tak výrazné jako umělá barviva:

  • Červená barva - řepa, maliny
  • Oranžová barva - mrkev, dýně hokkaido
  • Okrová barva - cibulové slupky
  • Žlutá barva - kari, indická kurkuma, mrkev
  • Fialová barva - řepa, červené zelí
  • Zelená barva - listový špenát, matcha
  • Modrá barva - borůvky, lesní ostružiny
  • Hnědá barva - ořechové slupky, káva
  • Černá barva - sépiový inkoust

Barvy získáme ve formě sušeného a rozdrceného ovoce nebo zeleniny, jejich umixováním a přidáním do pokrmů, uvařením na kaši se solí nebo octem a scezením přes plátýnko.

Pastelových odstínů barev dosáhneme rychle - potřebnou surovinu nadrtíme nebo rozmixujeme a zalijeme trochou vody. Po chvíli se tekutina zbarví a můžeme ji použít například do limonád, do krémů nebo do dětských kaší a příkrmů

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více