Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Přírodní barviva jsou šetrná k našemu organismu i k přírodě. Jsou to barvy, které pocházejí z rostlin, ovoce nebo zeleniny. Neobsahují žádné chemické přísady, lepek ani alkohol, takže je mohou bez problémů užívat i děti.
Svět kolem nás je barevný. Barvy vnímáme už od narození, ale jsou věci, které chceme mít barevnější, než ve skutečnosti jsou. Barvy jsou krásné a nabuzují příjemné pocity. Jak na to, abychom obarvili potraviny bez použití umělých barviv?
Mohlo by vás zajímat
Přírodní barviva jsou všude kolem nás
Musíme počítat s tím, že přírodní barvy nejsou tak výrazné jako umělá barviva:
- Červená barva - řepa, maliny
- Oranžová barva - mrkev, dýně hokkaido
- Okrová barva - cibulové slupky
- Žlutá barva - kari, indická kurkuma, mrkev
- Fialová barva - řepa, červené zelí
- Zelená barva - listový špenát, matcha
- Modrá barva - borůvky, lesní ostružiny
- Hnědá barva - ořechové slupky, káva
- Černá barva - sépiový inkoust
Barvy získáme ve formě sušeného a rozdrceného ovoce nebo zeleniny, jejich umixováním a přidáním do pokrmů, uvařením na kaši se solí nebo octem a scezením přes plátýnko.
Pastelových odstínů barev dosáhneme rychle - potřebnou surovinu nadrtíme nebo rozmixujeme a zalijeme trochou vody. Po chvíli se tekutina zbarví a můžeme ji použít například do limonád, do krémů nebo do dětských kaší a příkrmů.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 3 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 12 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin
Čím se liší hokaido od jiných dýní a na co se nejvíce hodí? Proč se tato malá dýně stala královnou naší kuchyně?
Komentáře