Sladkokyselé kuře, jak ho dělám já

zizala Kuchařka: zizala

4 porce Drůbeží maso 2 názory

Suroviny

3 větší kuřecí prsa bez kůže
1 lžíce dobré sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
Těstíčko:
1 vejce
1 hrnek ledové vody nebo minerálky - teplotu můžeme ještě ochladit přidáním ledových kostek
1 hrnek hladké rýžové mouky
odolný, nejlépe arašídový olej na smažení
Omáčka:
sezamový olej
1 červená paprika
1 středně velká mrkev
2 velké stroužky česneku nasekané
2 lžičky čerstvě nasekaného zázvoru
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce rýžového octa
3 lžíce sherry nebo jiného sladšího bílého vína
1 lžíce hnědého cukru
1 lžička kukuřičného nebo bramborového škrobu
100 ml vody
sůl a pepř na dochucení.
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a smícháme je se sójovou omáčkou a 2 lžičkami sezamového oleje. Necháme v chladnu odležet.

  2. Pak si připravíme omáčku, protože smažení kuřete proběhne rychle. Na trošce oleje zvolna smažíme nakrájenou zeleninu s česnekem a zázvorem. Zelenina by měla změknout jen al dente, nesmí být rozvařená. Smícháme tekuté ingredience na omáčku s cukrem a škrobem a vlijeme do pánve k zelenině. Povaříme jen minutku, až omáčka zhoustne, dochutíme solí a pepřem.

  3. Do misky si připravíme těstíčko tempura:
    Vejce rozšleháme s minerálkou a moukou. Velice důležitá je nízká teplota tekutiny, poprvé jsem už ke konci měla těstíčko zteplalé a kuře nebylo už tolik křupavé. Klidně těstíčko ochlazujte ledovými kostkami uzavřenými v sáčku, aby rozehřátý led jen chladil, ale nenaředil těstíčko.

  4. Na jiné pánvi nebo ve friťáku rozpálíme olej. Kousky se smaží ve vyšší vrstvě oleje. Kuřecí kousky postupně máčíme v těstíčku a v horkém oleji smažíme. Odkládáme na ubrousek okapat.

  5. Smažené kousky masa podáváme s omáčkou a rýží nebo rýžovými nudlemi.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Sladkokyselé kuře, jak ho dělám já

Zapomněl/a jsem heslo