Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žijte jako Casanova! Jaké jídlo vám pomůže ke zlepšení milostných výkonů?
Zdroj: stokpic, Pixabay.com

Kdyby existoval důkaz, že jediné jídlo dokáže zvýšit libido, potenci a zkvalitnit zážitky s partnerem v ložnici, zřejmě by se okamžitě vyprodalo. Vyvážený jídelníček a zdravý životní styl ale k sexuálním výkonu rozhodně přispívají. Existují ale doopravdy nějaké potraviny, které lze považovat za přírodní afrodisiaka? Často se o jídle vyplavující hormony štěstí – endorfiny – tvrdí, že jsou to ti nejlepší kandidáti. Jaká je ale realita?

Fungují ústřice?

O známém lamači ženských srdcí, Casanovovi, se tvrdilo, že každý den k snídani snědl 50 ústřic. Bohužel neexistuje žádný přímý důkaz o spojitosti mezi ústřicemi a kvalitním sexuálním životem. Odkud tedy tento drb pochází? Řecké legendy praví, že bohyně Afrodita se zrodila z moře, a proto jsou mořské plody považovány za afrodisiakum. Něco málo na tom přeci jenom je. Ústřice obsahují obrovské množství zinku, který se podílí na tvorbě testosteronu, může se používat při léčbě neplodnosti a zlepšuje kvalitu spermií. Dalšími dobrými zdroji zinku jsou fazole, kešu oříšky, maso, mléko a sýr.

Udělá z vás tmavá čokoláda nezapomenutelného milence?

Často se říká, že tmavá čokoláda pomáhá se zamilovat, protože obsahuje "látku lásky" fenylethylamin, který tělo produkuje v prvních měsících nového vztahu. Fenylethylamin uvolňuje dopamin v mozkovém centru pro slast. Avšak v čokoládě najdeme fenylethylaminu jenom velmi malé množství a existují pochybnosti, zda zůstává aktivní i po strávení. Jak tedy vznikla spojitost mezi čokoládou a nezkrotnou láskou? Hernán Cortés, španělský dobyvatel a conquistador, o němž se říká, že je prvním Evropanem, který objevil čokoládu, napsal nadšený dopis o čokoládě španělskému králi Karlu I. Podle něj Mayové pitím čokolády získávali sílu a byli daleko odolnější. Španělé se bohužel nechali unést a přikládali čokoládě neskutečné účinky a rozhodně neexistuje důkaz, že by čokoláda byla spolehlivým afrodisiakem.

Může chilli okořenit vaše hrátky v posteli?

Pálivé papričky obsahují kapsaicin, který také podmiňuje produkci endorfinu a vyvolává v těle vzrušení. Zrychluje metabolismus, zvyšuje tělesnou teplotu a zrychluje tep, což tělo zažívá při pohlavním styku. Po přípravě papriček si ale ve vlně vzrušení nezapomeňte umýt ruce.

A co alkohol?

Alkohol může do určité míry zvýšit pocity touhy tím, že ničí zábrany. Bohužel často za cenu zhoršeného výkonu. Citlivost se u mužů i žen pitím alkoholu rapidně snižuje, při příliš častém pití se snižuje sex drive a existují případy impotence způsobené nadměrným pitím alkoholu. Navíc, páchnout jako hospoda není úplně vzrušující!

Jak snížit riziko poruch erekce?

Studie zveřejněná v The American Journal of Clinical Nutrition tvrdí, že konzumace potravin bohatých na flavonoidy (vylučují je rostliny) je spojena s prevencí poruch erekce. Ideálním zdrojem těchto látek jsou borůvky a citrusy. Větší konzumace ovoce je spojena se snížením pravděpodobnosti poruchy erekce až o 14 % a kombinace cvičení a konzumace jídla bohatého na flavonoidy tuto pravděpodobnosti snižuje až o 21 %.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více